Bucurestiul are in 2010 un nou „Bucatar de Aur”
Bucurestiul are in 2010 un nou „Bucatar de Aurâ€
Orlando Zaharia, Cheful de la Restaurantul Noblesse este noul Bucatar de Aur al Bucurestiului, titlu primit in urma desfasurarii competitiei cu acelasi nume. Finala disputata de cei sase finalisti a promovat bucataria romaneasca moderna si a avut ca moto „Regandim Traditiaâ€.
Concursul a fost organizat de Federatia Bucatarilor din Romania impreuna cu Compania de Investitii pentru Turism. Trofeul „Bucatarul de Aur†a fost inmanat castigatorului de catre Cheful David Contant castigatorul de anul trecut. Trofeul va fi pastrat de castigator timp de un an pana la urmatoarea editie a competitiei.
Competitia a fost stransa, pe locul doi s-a clasat Cristian Vaduva, bucatar independent, si el cu o experienta de 9 ani in domeniu, timp in care a lucrat la restaurante de prestigiu din Capitala, precum Taverna Sarbului, Casa Iancului sau Classico. Locul al III-lea a fost obtinut de Ashlie Thomas Dias, reprezentantul Crowne Plaza.
Presedintele juriului, reputatul Wynand Vogel, a declarat la randul sau ca intrecerile gastronomice ajuta extrem mult la profesionalizarea resurselor umane si ca in Romania sunt necesare cat mai multe astfel de competitii pentru a creste calitatea serviciilor oferite in restaurantele si hotelurile romanesti si gradul de inovatie al bucatarilor romani, inovatie fara de care bucataria romaneasca nu poate ajunge acolo unde merita. Wynand Vogel a primit in 2010, dupa 4 decenii in slujba artei gastronomice, ordinul Orange-Nassau in grad de Mare Cavaler, din partea Reginei Beatrix a Olandei. Experienta sa l-a recomandat ca antrenor al echipei nationale de gastronomie a Olandei. A mai jurizat, in calitate de presedinte sau membru al juriului competitii de amploare din intreaga lume. Ceilalti membri ai juriului au fost Antonio Passarelli – Vicepresedinte al Federatiei Bucatarilor din Romania, Joseph Vella – presedintele Asociatiei ChefMalta, Gordon Amato – Asociatia ChefMalta si Sergiu Nedelea – Somelier. Gazda evenimentului a fost cunoscutul bucatar Horia Virlan care a dovedit inca o data ca pe langa priceperea in bucatarie, este si un experimentat prezentator si o gazda deosebita.
Orlando Zaharia este un tanar bucatar de 31 din Bucuresti, care a reusit intr-un timp scurt sa demonstreze prin talent si profesionalism ca poate fi executive-chef la unul dintre cele mai rafinate restaurante. Åži-a inceput cariera la 15 ani, ca ajutor de bucatar la InterContinental, si apoi a lucrat pe vase de croaziera. in 2006, la doar 26 de ani a devenit Maestru in Arta Culinara. Orlando poate fi considerat un bucatar complet pentru ca este pasionat de descoperirea de noi si noi preparate, de modalitati de lucru moderne, ducand gastronomia la rang de arta.
Referitor la concurs, castigatorul a declarat ca acesta reprezinta cea mai buna rampa de lansare a bucatariei romanesti si ca este important pentru promovarea restaurantelor si aducerea oamenilor in restaurante. in urma castigarii trofeului Orlando a mai obtinut si un stagiu de pregatire in Malta, cu toate costurile asigurate, la Asociatia ChefMalta.
Semifinala concursului „Bucatarul de Aur al Bucurestiului†a avut loc in luna noiembrie in cadrul Centrului de Excelenta in Gastronomie si Tehnologie Alimentara AROMA, singurul spatiu adecvat pentru desfasurarea unei astfel de competitii.
Principalii sponsori ai evenimentului, fara de care aceasta compettie nu s-ar fi putut realiza, au fost Bilancia, Winterhalter, Morinox, Kitchen Aid, la care s-a alaturat ca sustinator Hotelul Ramada Bucharest Parc precum si partenerii media: Horeca Romania, Bon Chef, HRB Expert, Evenimentul Zilei, Click, Food&Bar, Jurnalul National, Traveller Magazin.
Cei sase finalisti Georgeta Codarleanu (Intercontinental), Orlando Zaharia (Noblesse), Mihai Ionita (Carol Parc Hotel), Ashlie Thomas (Crowne Plaza), Robert Andrei George (Mesogios), Cristian Vaduva (concurent independent) au prezentat atat juriului cat si invitatilor preparatele din semifinala, acestia avand suficient ragaz intre semifinala si finala sa perfectioneze retetele, sperand ca acestea vor impresiona cat mai tare juriul international.
Pentru fiecare ajutor de bucatar al ocupantilor primelor trei pozitii, Centrul Aroma a oferit cate un curs de specializare in gastronomie in valoare de 750 de euro.
Federatia Somelierilor din Romania prin Presedintele sau Sergiu Nedelea, a acordat si un premiu special pentru „Cea mai buna asociere a preparatelor culinare cu vinurileâ€, doamnei Georgeta Codarleanu de la Hotelul InterContinental.
Pe langa scopul de a promova bucataria traditionala romaneasca, aceasta competitie a avut si un scop umanitar si anume oferirea unui ajutor Åžcolii speciale nr 8, Sf. Gavril. Toate fondurile stranse din vanzarea meniurilor vor merge catre copii cu probleme care invata in aceasta scoala.
Acest eveniment nu ar fi putut fi realizat fara dorinta si pasiunea unor iubitori ai acestei importante meserii, iar generozitatea lor va fi cu siguranta rasplatita cel putin de satisfactia de a fi organizat un concurs cu rezonanta europeana.