Cum creştem performanța afacerilor din HoReCa prin micro influenceri
Micro-influencerii sunt segmentul cu cea mai mare creştere în influencer marketing, cu rezultate rapide în performanţa brandurilor, astfel încât au ajuns să fie o componentă esenţială a oricărui planul de marketing.
Micro-influencerii sunt creatori de conţinut ce au comunităţi între 5.000 şi 100.000 de followers. Versus macro influenceri şi vedete, micro-influencerii livrează excelent indicatorii de autenticitate şi expertiza pe o anumită nişă. În funcţie de concept şi specific, o afacere în HoReCa – restaurant, cofetărie, pub, hotel sau pensiune, poate opta pentru campanii care implică micro-influenceri relevanţi pe diferite nişe, cum ar fi: travel, food, lifestyle, de parenting, sănătate etc. Engagement-ul generat de micro-influenceri e cu 60% mai mare decât în cazul colaborărilor cu influenceri mari sau vedete. Nu în ultimul rând, micro-influncerii sunt mult mai flexibili în colaborări – de la abordarea conţinutului, până la negocierea pachetului de livrabile şi buget.
În KPI de performanţă, colaborarea cu micro-influencerii se traduce în creşterea notorietăţii, a intenţiei de achiziţie şi a vânzărilor.
Cum selectăm cei mai potriviţi micro-influenceri
Afinitatea cu brandul este cel mai important criteriu de selecţie. Aşa cum brandurile activează într-o piaţă premium sau mainstream, cu audienţe de nişă sau largi, cu un consumator țintă bine definit demografic, psihografic şi comportamental, în aceeași măsură, micro-influencerii au comunităţi cu un anumit profil. Este extrem de important să ajungem prin comunicare la acele comunităţi relevante pentru brandul nostru, la acei oameni pe care ni-i dorim în locaţia noastră.
Al doilea criteriu de selecţie este dimensiunea comunităţii acelui micro-influencer vs investiţie, iar al treilea este engagementul pe care conţinutul creat îl generează.
Afinitatea înseamnă relevanță, potrivirea cu tot ceea ce presupune conceptul şi publicul nostru ţintă. Vom face întotdeauna selecţia în funcţie de tipul de conţinut, stilul de viaţă pe care îl promovează, profilul audienţei acestuia care trebuie să fie, practic, tipologia de client pe care o dorim în locaţie.
Dimensiunea comunităţii vs. buget implicat sunt importante pentru că astfel asigurăm acoperire şi scalare. Capacitatea influencerului de a genera engagement şi conversii (likes, shares, tags, achiziţie etc.) reprezintă performanţă pentru brand.
În funcţie de universul brandului, audienţe, dispersia în teritoriu din punct de vedere al numărului de locaţii, putem implica între 20 şi 200+ micro-influenceri. Selecţia se realizează printr-un research foarte bine făcut sau apelând la o agenţie de comunicare specializată.
Micro-influenceri relevanţi la nivel local
HEYO Club este o platformă de engagement şi influencer marketing care pune în contact brandurile cu universul lor de clienţi printr-o reţea de 5000 de micro-influenceri, talente specializate în diverse pieţe şi chiar consumatori obişnuiţi.
Graţie unei profilări extrem de rafinate din punct de vedere demografic, psihografic şi comportamental, suntem în măsură să creăm campanii cu micro-influenceri relevanţi nu doar în Bucureşti, ci şi la nivel local. Aşa încât orice afacere din HoReCa poate beneficia de endorsementul unor influenceri locali, autentici şi credibili, cu acele comunităţi relevante pentru brandul respectiv.
În spatele platformei noastre de influence marketing se află agenţia de comunicare cu expertiză în marketingul de produs şi ospitalitate. În paralel cu selecţia foarte bună a influencerilor, gândim un brief ce conţine strategia de campanie cu obiective clare şi conceptul / temă de abordare a brandului. Monitorizăm apoi activitatea fiecărui influencer şi evaluăm fiecare prestaţie pentru a asigura performanța campaniei.
Idei de campanii cu micro-influenceri în HoReCa
Micro-influencerii pot contribui la creşterea performanţei de brand a oricărei afaceri din HoReCa. Instrumentul de bază al fiecărei campanii de micro-influencer marketing este brieful.
Brieful este un instrument de marketing care stabileşte parametrii campaniei: informaţii despre brand şi audienţă, obiectivele campaniei, tema/conceptul care trebuie surprins prin conţinutul creat de influencer, servicii/ elemente cheie de evidenţiat, DOes şi DONTs (ce se poate spune/ arăta şi ce nu, limitări legale etc.), buget, termen limită de creare şi postare a conţinutului etc.
Un brief bine scris şi selecţia celor mai potriviţi creatori asigură 100% performanţa în proiect.
În funcţie de obiective şi ciclul de viaţă al brandului de HoReCa, iată câteva tipuri de campanii şi tool-uri de promovare cu ajutorul micro-influencerilor.
Notorietate – considerare – încercare
Aceasta este triada de obiective setate de un brand pentru a ajunge la consumatorii potenţiali.
În primul rând este necesar să devenim cunoscuţi (notoriatate), apoi produsele / experienţele noastre să suscite interes şi dorinţa (considerare), iar în final reuşim să generăm încercarea produselor / experienţei de brand.
Iată câteva tipuri de campanii şi tool-uri de abordare relevante pentru campaniile cu micro-influenceri:
- Eveniment de lansare a locaţiei;
- Eveniment de relansare a meniului; Meniuri de degustare; Meniuri tematice;
- Eveniment aniversar al locaţiei;
- Eveniment de lansare a unor servicii / experienţe noi;
- Invitaţii adresate micro-influencerilor de a trăi experienţa 360 de brand;
- Susținerea calendarului de evenimente / oferte a locaţiei – Happy hours, zile speciale, seri tematice;
- Campanii de creştere a traficului în locaţii.
Insights & Research
- Testare de concept în pre-lansare
- Testare de meniu în pre-lansare;
- Activităţi de tip client misterior pentru testarea serviciilor locaţiei.
Sales / Leads
- Campanii de promovare a vânzărilor şi generare de leads.
Concluzie: Autenticitatea, credibilitatea şi flexibilitatea micro-influencerilor trebuie dublate de un brief bun, un fir strategic clar care să reflecte obiectivele necesare pentru a genera performanța brandului de HoReCa.
Notorietate în piaţă pentru noul serviciu lansat? Interes din partea unui segment nou de clienţi? Creşterea gradului de ocupare cu 20%? Care e obiectivul tău pe care să îl adresăm în campanii de influencer marketing?
Parte a grupului de comunicare Hello, cu o prezență în piaţă de 13 ani, Foodwise Marketing este un hub de branding, creativitate şi comunicare pentru industria de food & beverages şi ospitalitate din România – corporaţii, antreprenoriate şi comunităţi de consumatori. Competenţele Foodwise Marketing includ dezvoltarea de concepte „la cheie” în zona de retail şi HoReCa, branding şi comunicare integrată. www.foodwise.marketing/blog/
În 2023 compania a lansat oficial heyoclub.ro – platforma de social engagement și influencer marketing care pune brandurile în contact cu consumatorii lor printr-o rețea de micro influenceri și profesionişti din diverse domenii (bucătari, barmani, somelieri etc.) credibili în comunitățile lor.