Ghidul Michelin Marea Britanie si Irlanda aniverseaza 100 de ani
Ghidul Michelin Marea Britanie si Irlanda aniverseaza 100 de ani
Editia 2011 a ghidului rosu pentru Marea Britanie si Irlanda este una foarte speciala, deoarece marcheaza aniversarea a 100 de ani de prezenta pe piata engleza. Pentru a marca evenimentul, fiecare ghid este insotit de o brosura ce povesteste istoria glorioasa a acestui ghid.
Ghidul este disponibil in librariile britanice din data de 18 ianuarie, la pretul de 15,99 lire sterline (18.99 € in Irlanda) si incepand cu 1 februarie se va gasi si in Franta.
Primul Ghid Michelin pentru Insulele Britanice a fost publicat in 1911, cu scopul de a ajuta automobilistii in planificarea calatoriilor. Ghidul avea culoarea albastru inchis si cuprindea informatii variate de la calitatea drumurilor si la cum se schimba o anvelopa, pana la detalii cu privire la hoteluri si ateliere de reparatii in cazul defectiunilor. Ghidul a fost publicat in aceasta varianta de cinci ori, cu o pauza cauzata de Primului Razboi Mondial, apoi publicarea a fost reluata in 1922 si a continuat pana in 1930.
Actualul Ghid Rosu Michelin Marea Britanie si Irlanda a fost relansat in 1974 si de atunci apare in fiecare an. in 2011, ghidul continua sa raspunda nevoilor cititorilor sai. El recomanda o selectie cuprinzatoare si diversa de hoteluri, pensiuni, restaurante si pub-uri din toate categoriile de preturi si din toate zonele din Marea Britanie si Irlanda. Daca varianta 1911 a Ghidului evidentia facilitati cum ar fi incalzirea centrala sau lumina electrica, acum, in 2011, va evidentia restaurante cu o bucatarie deosebita sau cu o lista de vinuri exceptionala in toate categoriile de pret.
Comentand Ghidul Rosu 2011, noul Redactor sef Rebecca Burr a declarat: „Aceasta editie centenara subliniaza puterea cea mai mare a Marii Britanii, si anume mare diversitate si varietate a restaurantelor sale. Å¢ara dispune de toate tipurile de restaurante si toate tipurile de bucatarie, iar apetitul publicului nu da semne de atenuare. „
„Fara nici o indoiala, 2010 a fost un an dificil; totusi, hotelurile si restaurantele cu un raport bun calitate- pret, indiferent de pret, au fost cele mai in masura sa faca fata provocarilor. Anul acesta avem 12 noi restaurante cu o stea, precum si 26 de noi „Bib Gourmandâ€, pe care clientii le apreciaza in mod special pentru preturile lor moderate.”
De notat ca editia 2011 a Ghidului include si 2 noi restaurante de 2 stele, dintre care unul are un bucatar sef femeie din Franta, H©l¨ne Darroze la Connaught din Londra, iar celalalt un bucatar tipic englez, Nathan Outlaw in Rock, Cornwall. Lista noilor restaurante cu o stea include Pony & Trap in Chew Magna, dovedind ca unele dintre cele mai bune bucatarii pot fi gasite si in pub-uri englezesti.
Londra continua sa se mandereasca cu o lista bogata de restaurante: printre localurile care au primit stele amintim Cafeneaua Viajante and Petersham Nurseries, a carei locatie bucolica este in contrast cu ambianta pretentioasa de la Galvin La Chapelle, un alt restaurant distins cu o stea Michelin.
Tot pe 1 ianuarie a aparut si Ghidul Rosu Michelin London 2011. Acest ghid ofera mai multe detalii despre restaurantele londoneze, cu mai multe fotografii si informatii despre localurile distinse cu sele Michelin.