HORA
person Radu Tănase, director executiv HORA
access_time_filled

Probabil un număr important dintre noi ne întrebăm ce rol au în economia unei ţări organizaţiile patronale sau profesionale, ce misiune au, cine le conduce, ce interese există și cine sunt membri etc… . Sunt Radu Tănase, antreprenor şi consultant în HoReCa şi mi-am propus ca în acest număr să vă dezvălui câteva aspecte foarte importante vizavi de ce înseamnă şi ce face organizaţia HORA – Organizația industriei HoReCa.

Încep acest articol cu povestea intrării mele în HORA şi mă întorc cumva în timp şi îmi aduc aminte cum vedeam lucrurile în 2018. Pentru mine, HORA părea un univers mult prea măreţ din care eu nu puteam face parte întrucât considerăm că la această „masă” pot sta doar companii foarte mari, la acea vreme şi compania mea era una mare, cu multă vizibilitate şi totuşi eu nu acceptam acest lucru, pentru că îmi doream ca lucrurile să rămână sau să fie simple. În aceeaşi măsură, zvonurile cum că o astfel de organizaţie deserveşte anumitor interese mă frământau, fapt ce mi-a trezit interesul în a cerceta acest aspect.
Am spus DA din momentul în care am realizat că, de fapt, organizaţia HORA înseamnă un pol legat de oameni şi businessuri ce luptă cu adevărat pentru drepturile celor ce activează în domeniul HoReCa.
Aşa am fost invitat să intru în bordul director al organizaţiei, acolo unde din prima zi mi-am propus să pun umărul la treabă alături de nişte colegi extraordinari.

Cine este HORA astăzi?
HORA este cea mai vocală organizaţie la nivel de industrie, cu sute de scrisori adresate autorităţilor, cu sute de întâlniri cu acestea şi cu foarte multe rezultate ce au făcut ca această ramură a economiei să devină una din ce în ce mai importantă.
HORA reprezintă astăzi interesele a peste 150 companii din domeniul ospitalităţii, cu o cifră de afaceri totală de peste 600 milioane de euro şi peste 20.000 de angajaţi.
HORA este astăzi membră în Confederaţia Concordia, cea mai mare confederaţie la nivel naţional.
Doresc să expun în continuare o parte mai importantă a realizărilor HORA în decursul ultimilor patru ani, perioadă considerată ca fiind etalon în tot ceea ce s-a întâmplat de la declanșarea pandemiei COVID, dar şi de noile provocări odată cu terminarea acesteia. În opinia mea, această perioadă a fost un fel de rampă de lansare şi, în acelaşi timp, o perioadă în care antreprenorii din industrie au înţeles că doar uniţi putem lupta pentru a avea o industrie cât mai coerentă şi din ce în ce mai apreciată.

Realizările HORA în timpul pandemiei și post:
1. Acordarea șomajului tehnic în valoare de 75% din salariul brut lunar, sprijin aplicat timp de 3 luni;
2. Suspendarea taxei de ocupare a domeniului public, până la finalul anului 2020, ulterior prelungit până la final de 2021;
3. Suspendarea impozitului specific pentru anul 2020;
4. Recuperarea datoriilor de la stat de către companii (concedii medicale, TVA), fără control în prealabil;
5. Păstrarea valabilității avizelor și autorizațiilor de funcționare a operatorilor din HoReCa din 2019 pentru 2020 şi 2021, fără a mai fi necesară depunerea de noi documente;
6. Decontarea a 41,5% din salariul brut, persoanelor reîncadrate în muncă, după ieșirea din etapa tehnică;
7. Suspendarea taxelor aferente CREDIDAM, UCMR ADA, DACIN SARA, UPFAR ARGOA, UPFR, ORDA, pe perioada stării de urgență, precum și pe perioada stării de alertă. Anularea penalităților pentru plățile întârziate după încheierea stării de aleră, timp de 3 luni;
8. Obținerea ordonaței privind redeschirerea restaurantelor pe parte de terasă, urmare a planului de redeschidere propus și promovat de HORA;
9. Încheierea unui protocol de colaborare cu RoRetail, în vederea obținerii scutirii plății chiriilor pentru perioada suspendării activității operatorilor din HoReCa cu spații în centrele comerciale;
10. Lansarea programului „Masa Bunătății”, în cadrul căreia HORA a susținut aproximativ 20 de membri ai săi, cu donații în valoare totală de peste 200.000 de euro, bani care au fost folosiți pentru a găti zilnic și a livra meniuri pentru medicii din linia întâi și pentru persoanele din medii defavorizate;
11. Reglementarea muncii flexibile;
12. Amânarea plății taxelor și impozitelor aferente 2020 și eșalonarea lor în 12 tranșe egale în 2021 (proiect în lucru);
13. Posibilitatea de a accesa granturi din fonduri UE pentru operatorii din HoReCa – Măsura 1 şi Măsura 2;
14. Proiectul 20% din dif CA 2019 faţă de 2020;
15. Crearea unui grup de lucru cu PMB pentru reforma felului în care se eliberează Acordul de Funcționare și digitalizarea acestui proces;
16. Amânarea plății taxelor DITL pentru companiile din HoReCa.

HORA a reuşit şi câteva proiecte cu impact major:
* Micşorarea cotei de TVA de la 19% la 5% şi ulterior la 9%;
* Legiferarea bacşişului începând cu anul 2023.
Aceste ultime două realizări au reuşit să ofere încredere foarte mare antreprenorilor să-şi poată dezvolta cât mai mult şi mai bine afacerile fără a avea o presiune asupra cash flow-ului şi, totodată, au dat încredere foarte mare angajaţilor cu privire la claritatea şi siguranţa veniturilor acestora, fapt ce a condus şi va conduce mai departe către întoarcerea în ţară a profesioniştilor din domeniu.

În concluzie, îmi doresc ca voi toţi, cei din domeniu (chiar şi cei implicaţi indirect: furnizori, producători…etc), ce citiţi acest articol, să aveţi încredere în această organizaţie, să înţelegeţi că la mijloc nu există decât un singur interes, acesta fiind cel COMUN şi benefic întregii industrii HoReCa şi chiar întregii economii a României. Drept urmare ne punem la dispoziţia voastră, a celor ce sunteţi parte a organizaţiei şi celor ce doriţi să fiţi parte, să ducem mai departe această frumoasă poveste în aşa fel încât să punem Industria Ospitalităţii din România pe harta mare a Europei.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302