HORA, Autoritățile și HoReCa

HORA, Autoritățile și HoReCa
person Radu Tănase, director executiv HORA
access_time_filled

Hmmm, probabil că tiltlul de mai sus vă duce cu gândul către un film…DA! Aţi ghicit, aşa este: Profetul, Aurul şi Ardelenii. Încerc să fac o paralelă cu acest film întrucât regăsesc cumva aceleaşi ideologii, dar şi realităţi ale faptelor din HoReCa zilelor noastre.

Toți am trecut, trecem şi vom mai trece de multe ori prin mâinile autorităţilor, lucru perfect normal pentru o economie sănătoasă. Ce nu ştiu mulţi dintre voi este faptul că de foarte multe ori legislaţia se schimbă, apar foarte multe ordonanţe, ordine de ministru, ordine de preşedinţi, de autorităţi…șamd. Din nou un lucru normal într-o economie europeană ce îşi doreşte foarte mult să se alinieze altor state unde anumite legi sunt deja stabile, întrucât industria este una destul de stabilă, bine legiferată şi, mai mult, bine reprezentată. Şi noi, aici, în România, cu ajutorul HORA şi a altor organizaţii de acest tip, încercăm să facem acelaşi lucru şi pare că uşor – uşor începe să ne iasă. Cât timp suntem prezenţi într-un număr cât mai mare, punem presiune pe interesele legitime şi reuşim să dovedim că problemele ridicate sunt reale şi, ca atare, legislativul trebuie să le ia în calcul.


ANPC, DSV, DSP, ISU, ANAF, autoritățile locale, poliție, autoritățile de mediu şi, mai nou, RETURO, cu toţii doresc să se impună, să aplice legislaţia în vigoare să ne controleze, să ne amendeze când greşim, să se mai şi contrazică din când în când, să fie la început de drum şi să nu ştie cum şi de unde să înceapă în aşa fel încât să le iasă cumva… . În schimb, cu toţii, am convingerea că sunt receptivi, ne ascultă întrucât suntem profesionişti în acest segment şi, ca atare, cred că, într-un final, putem avea parte de un „teren de joacă” curat, fiind ghidaţi de corect, de o legislaţie clară.

Autoritățile – puncte slabe, puncte tari
Aş trece uşor prin câteva autorităţi unde aş remarca atât punctele tari, cât şi pe cele slabe şi unde, sincer, mi-aş dori să ne asculte şi să ia în calcul cerinţele şi opiniile noastre.


ANPC: O autoritate a cărei activitate şi imagine a crescut în ultimul timp – apreciabil de altfel întrucât trebuie să funcţionăm corect şi să respectăm consumatorii. Cred că aici organizaţia HORA a avut şi va avea în continuare foarte multe întâlniri unde dezbatem situaţii reale pentru care se încearcă găsirea unor soluţii optime. Un lucru extrem de îmbucurător este faptul că ANPC a găsit o soluție prin care un antreprenor HoReCa poate cere o consiliere în vederea intrării în normele legale pentru o bună funcţionare, fără a fi amendat. Acest lucru poate fi cerut de către oricine printr-o cerere ce poate fi descărcată de pe site-ul autorităţii operatori – control voluntar. În acelaşi timp, consider că succesul acţiunilor acestei autorităţi vor trebui văzute şi constatate de către consumatori fără a se simți forțați.


ISU: Stricteţea normativelor este cumva lesne de înţeles. Cu toate acestea, consider că deschiderea şi rapiditatea în a rezolva cererile unei afaceri, fie ea ongoing sau la început de drum, sunt esenţiale, întrucât de la investiţii foarte mari şi până la pierderi totale există o linie foarte subţire. Ce-i drept, cu focul nu te joci!


ANAF: Acum 15 – 20 ani îţi era frică să rosteşti acest nume, cumva pe bună dreptate, întrucât industria era mult mai puţin reglementată, profesionişti erau şi atunci, dar nu atât de mulţi ca şi acum. Mediul era unul destul de ostil versus ceea ce este astăzi, aici trebuie să aducem aminte de tva şi impozite. Cumva, în acest moment lucrurile sunt reglementate, dar partea înfricoşătoare şi întrebarea este: Pentru cât timp? Ospitalitatea are clar nevoie de stabilitate pe fiscalitate pentru a se putea dezvolta sănătos!


Autorități Locale: În această zonă, care ţine cel mai mult de celebrele autorizații de funcționare, lucrurile sper să meargă într-o zonă cât mai puţin stufoasă, faţă de ceea ce se întâmplă astăzi, şi HORA, alături de alte organizaţii, insistă pe debirocratizare. Aş face o paralelă aici între Bucureşti, unde în toate cele 6 sectoare există cerinţe diferite, care mai de care mai „acoperitoare” şi de genul „negaţie la negaţie” dacă se poate şi Oradea, unde totul este fluid şi rapid de obţinut.

Un experiment HORA a arătat că la fiecare final de an un antreprenor din domeniul ospitalităţii din Bucureşti trebuie să redepună undeva la 1,5 kg de documente pentru a-şi prelungi autorizaţia de funcţionare. Concluziile…vă las se le trageţi voi!


Cerinţele noastre sunt clare: Creaţi-ne un mediu fluid şi mai puţin ostil prin care să răspundem în caz de neconcordanţă! Primăria trebuie să ajute în primul rând antreprenorii din domeniu ospitalităţii pentru a se dezvolta corect şi în limitele legilor întrucât aceştia vor aduce taxe către bugetele primăriei atât de necesare dezvoltării întregii comunităţi.


La final, revin către celebrul film şi întreb, cu un zâmbet uşor în colţul gurii: Suntem noi, HORA, acel Ion Brad? Sunt autorităţile acel profet Walthrope? Poate fi asemuită industria HoReCa cu cei doi fraţi ai lui Ion Brad, Traian şi Romulus Brad din Poplaca?
Ei bine, vă las pe voi să judecaţi, dar un lucru este cert: avem nevoie evident de o industrie sănătoasă, vegheata de către autorităţi competente, ce trebuie să asculte şi de o voce puternică.
Până data viitoare, nu vă spun decât că sper cumva ca ideile şi sfaturile mele să vă fie folositoare pentru a face din această ramură a economiei românești una dintre mândriile acestei frumoase țări!

Să-i dăm bice!

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302