HORA solicită autorităților ridicarea restricțiilor pentru industria HoReCa și spune că lipsa de predictibilitate din acest sector împinge antreprenorii pe marginea prăpastiei

HORA solicită autorităților ridicarea restricțiilor pentru industria HoReCa și spune că lipsa de predictibilitate din acest sector împinge antreprenorii pe marginea prăpastiei
person Horeca
access_time_filled

HORA (Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România) atrage atenția într-un comunicat de presă că lipsa predictibilității din industria HoReCa în climatul economic actual nu face altceva decât să împingă pe marginea prăpastiei antreprenorii care astăzi au în derulare investiții, responsabilități majore față de angajați, contracte de închiriere și leasing, contracte cu clienții externi, contracte de prestări servicii, contracte de servicii auxiliare ș.a.

HORA solicită autorităților măsuri imediate, prin elaborarea de urgență a unui plan etapizat de revenire la normalitate a industriei HORECA pentru a putea activa în condiții de reglementări clare, așa cum se întâmplă în alte state europene.

restrictiihoreca

în ceea ce privește activitatea din alte țări europene se poate observa că industria HORECA poate funcționa. în afara României, toate țările Comunității Europene au redeschis restaurantele (interior și exterior) cu reglementări stricte, respectarea acestora fiind sub atenta supraveghere a statului, acesta reușind astfel să mențină un număr mult mai mic de cazuri de îmbolnăvire față de România.”, spun reprezentanții HORA.

Potrivit organizației, având în vedere faptul că redeschiderea teraselor la 1 iunie nu a atras o creștere a numărului de persoane infectate, redeschiderea completă a restaurantelor se poate face in siguranță, în unitățile în care se respectă reglementările.

Considerăm că restricționarea vânzării și a consumului în restaurant nu rezolvă dificultățile statului în a asigura respectarea legii și că prin aceste restricții se aduc doar mari prejudicii sectorului HORECA. Nu există argumente pentru blocarea acestui sector iar Guvernul actual poartă responsabilitatea distrugerii sectorului HORECA prin măsuri total disproporționate față de situația reală, astăzi fiind afectați în mod direct de aceste restricții nejustificate 400.000 de angajați”, adaugă reprezentanții HORA.

Potrivit Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România, înainte de criza COVID-19, în industria HORECA activau 40.000 de societăți comerciale cu capital 100% românesc având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro și aproximativ 400.000 de angajati reprezentând 10% din numarul total al angajaților care activează în sectorul privat (190.000 de angajați direct implicați si aproximativ 210.000 angajati ai furnizorilor de produse, materii prime si servicii).

Totodată, mai subliniază reprezentanții HORA, industria HoReCa contribuia semnificativ la evoluția unor companii ce dezvoltă afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizorii locali de ingrediente, producători și distribuitori materie primă în bucătărie, importatori și distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum și sisteme de gestiune, curățenie, transport, logistică, ambalaje.

Urmare a crizei datorată pandemiei globale și a măsurilor restrictive instaurate de autorități, industria HoReCa este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus astăzi la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% față de anul trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori, spun reprezentanții HORA.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302