Industria ospitalităţii în topul celor mai mari angajatori în 2011

Industria ospitalităţii în topul celor mai mari angajatori în 2011
person Horeca
access_time_filled

Numărul angajaților din hoteluri și restaurante a crescut în România, în primele 7 luni ale acestui an, cu 12.000, acest domeniu fiind pe locul 3 în topul angajatorilor, potrivit Institutului Național de Statistică a României. Joburile sezoniere din perioada de vară au făcut ca numărul bucatarieangajaților să crească semnificativ în hoteluri și restaurante. Pe lângă domeniile sezoniere, unde creșterea este provizorie, iar începând cu lunile de toamnă încep disponibilizările de personal, sunt câteva industrii unde avansul de salariați este mai solid.
Potrivit INS, efectivul salariaților a crescut în Servicii administrative și de suport (+ 16.400 de angajați în primele șapte luni), Comerț (plus 11.900), Activități profesionale, științifice și tehnice (+7.700) și Producția auto (+7.300). Alte domenii pe val în 2011 au fost Fabricarea de calculatoare (+2.500) și Serviciile IT (1.600). Sistemul de sănătate este cel mai afectat în continuare de hemoragia de personal – numărul angajaților din sănătate a scăzut cu 21.300 persoane în primele șapte luni din acest an. De asemenea, numărul angajaților din educație a scăzut cu 6.300 în primele șapte luni din 2011, iar administrația publică a pierdut 5.100 de funcționari, iar restructurările sunt așteptate să continue. 
hotelIndustria ospitalității poate ajuta la reechilibrarea economiei unei țări, prin crearea de noi locuri de muncă și prin aducerea de venituri la bugetul statutului, potrivit unui raport recent al British Hospitality Association. În Marea Britanie de exemplu, 8% din totalul locurilor de muncă sunt oferite de industria ospitalității. Acest sector angajează aici în mod direct 2,4 milioane de oameni, și în mod indirect 1,2 milioane de oameni. Și acesta este doar începutul potrivit lui Ufi Ibrahim, chief executive BHA. „Credem că industria ospitalității poate crea încă 236.000 joburi până în 2015 și 475.000 până în 2020, dacă avem sprijinul Guvernului”, a declarat acesta.
Acesta a spus ca guvernele țărilor au un rol important în dezvoltarea industriei ospitalității, și implicit a economiei. Guvernele trebuie să creeze premisele în care industria se poate dezvolta și poate crea mai multe locuri de muncă. Ufi Ibrahim a enumerat și câteva bariere puse de guverne în calea dezvoltării acestui sector, precum un TVA crescut la cazare și alimentație publică, lipsa facilităților acordate investitorilor în domeniu ș.a. 

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302