Islanda, cea mai ecologica tara in 2010. Romania abia pe locul 45

Islanda, cea mai ecologica tara in 2010. Romania abia pe locul 45
person Horeca
access_time_filled

Islanda, cea mai ecologica tara in 2010. Romania abia pe locul 45

Expertii de la Universitatea Yale din SUA au publicat Indicele Performantelor Ecologiste din 2010, care analizeaza, 163 de tari, printre care si Romania, din punct de vedere ecologist, pe baza a 25 de indicatori de performanta. Indicatorii vizeaza atat sanatatea publica, cat si vitalitatea ecosistemelor. Studiul merita analizat in detaliu, atat de natiunile aspirante la succese ecologice, cat si de turistii constienti de importanta unui mediu curat asupra sanatatii. Cu un punctaj de 67 de puncte, Romania ocupa pozitia a 45-a in acest top, situandu-se inaintea Bulgariei, care se afla pe locul 65. Locul I il ocupa Islanda, urmata de Elvetia, Costa Rica, Suedia si Norvegia. Lista completa poate fi vazuta la urmatorul link: http://epi.yale.edu.

afis green

Primele trei tari selectate in urma riguroaselor analize sunt cele care poseda cele mai virgine medii, cele mai curate ape, cea mai mare biodiversitate, precum si unele dintre cele mai eficiente sisteme de transport public si sanatate. Mai jos, iata lista”laureatilor” – cinci tari care depun eforturi importante pentru „inverzirea” Pamantului. intr-un fel sau altul, toate aceste natiuni au gasit mijloace prin care sa isi reduca emisiile de carbon si de sulf, ceea ce inseamna aer si apa mai curate.

1. Islanda – 93,5 puncte

Islanda Imagini Munti Wallpapers Poze la Munte

Islanda este cunoscuta pentru faptul ca isi obtine toata electricitatea necesara din surse de energie regenerabile. Acesta tara este binecuvantata cu bogate resurse geotermale si rauri pentru putere hidroelectrica. Cunoscuta ca una dintre cele mai frumoase tari ale lumii, avand ghetari, vulcani si chiar cascade, Islanda se afla in topul celor mai ecologiste tari. Desi nu este decat o insula destul de mica (mai putin de jumatate din suprafata Romaniei) Islanda a descoperit un mijloc prin care sa se asigure ca, in ciuda dimensiunilor sale, poate avea un impact urias in sfera protectiei mediului. Multumita amplasarii sale, Islanda s-a concentrat pe folosirea bogatiei sale geotermale pentru producerea electricitatii curate si a caldurii. Cea mai intalnita sursa de caldura si electricitate folosita aici este hidrogenul, iar tara spera sa devina prima integral axata pe aceasta varianta. Energia furnizata de hidrogen va fi intrebuintata nu numai de proprietarii si locatarii cladirilor, ci si in transporturi. Guvernul a pus deja la dispozitie autobuze alimentate cu hidrogen, pentru a se asigura ca islandezii pot ajunge la destinatiile dorite intr-un mod prietenos cu mediul.

2. Elvetia – 89,1 puncte

elvetia

Desi lider in 2008, Elvetia a cazut pe pozitia a doua a Indicelui de Performate Ecologiste. Elvetia detine un indelungat si dovedit record de ecologism si protectie a mediului. Spre exemplu, in 1914, aceasta tara a creat primul Parc Alpin (localizat in Alpi), iar traditia a fost continuata, pe masura ce tara a dezvoltat planuri de a infiinta cel putin inca 20 de asemenea parcuri. in unele orase elvetiene, nici macar nu sunt permise autoturismele. Aici pot fi vazuti numai oameni care merg pe biciclete pentru a ajunge la destinatiile dorite. Poate parea un pic strict, dar oficialii elvetienii au impus chiar si o taxa pentru deversarea gunoiului intre granitele tarii, desi este vorba despre o suma de numai un euro. Exista, totusi, si alte taxe, pentru folosirea serviciilor de gestionare a deseurilor, spre exemplu. Nu numai ca guvernul impune cetatenilor elvetieni un trai „eco”, dar si hotelurile se prind in „hora verde”, sperand sa evidentieze faptul ca ecologismul are beneficiile sale.

3. Costa Rica – 86,4 puncte

Programele de conservare a padurilor tropicale din Costa Rica sunt renumite in toata lumea. Este vorba despre o tara constienta ca resursa cea mai pretioasa pe care o are necesita protectie. Acest stat si-a stabilit teluri foarte ambitioase spre a deveni „verde”. Costa Rica spera ca, pana in 2021, sa se numere printre putinele tari din lume neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, daca nu cumva unica de acest fel.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302