Noua inițiativă de finanțare pentru firmele din regiunea București-Ilfov

Noua inițiativă de finanțare pentru firmele din regiunea București-Ilfov
person Roxana Băjănică, Head of Projects Dpt, SMART Development Center
access_time_filled

Într-un efort de a susține creșterea durabilă și modernizarea sectorului de microîntreprinderi, Programul Regional București-Ilfov lansează un nou apel de finanțare.


Prin acest apel, Programul Regional București-Ilfov își propune să catalizeze creșterea și dezvoltarea microîntreprinderilor, un pilon esențial în economia locală. Această inițiativă reprezintă o șansă valoroasă pentru microîntreprinderile din București-Ilfov de a avansa spre o etapă de dezvoltare tehnologică și de business superioară, contribuind semnificativ la profilul economic al regiunii.
Programul este destinat microîntreprinderilor stabilite conform legilor în vigoare, care au sediul social sau / și punctul de lucru în regiunea București-Ilfov și care nu au înregistrat suspendări temporare ale activității în ultimul an fiscal. Astfel, pentru a fi eligibile, microîntreprinderile trebuie să îndeplinească o serie de condiții esențiale precum:


•Să propună un proiect a cărui implementare să se realizeze în mediul urban din regiune;
•Să opereze într-unul dintre domeniile de activitate prevăzute de codurile CAEN eligibile pentru acest apel;
•Să dețină dreptul de proprietate sau un alt drept real asupra imobilului destinat investiției pe o perioadă de minim trei ani de la finalizarea finanțării;
•Să demonstreze capacitatea de cofinanțare a minimum 10% din costurile totale eligibile ale proiectului.
Bugetul total al programului este în valoare de 37.627.723,75 euro, oferind sprijin financiar nerambursabil între 25.000 și 200.000 de euro per proiect. Ajutorul de minimis poate acoperi până la 90% din cheltuielile eligibile, diferența necesară de 10% provenind din surse proprii ale întreprinderii.


Se acordă sprijin pentru investiții care includ:
•Costurile pentru amenajarea și pregătirea terenurilor pentru noi investiții,
•Cheltuieli pentru asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții;
•Cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică: Studii de teren; Documentații suport și cheltuieli pentru obținere avize, acorduri, autorizații; Expertizare tehnică; Certificarea performanței energetice și auditul energetic al clădirilor, auditul de siguranță rutieră; Proiectare; Organizarea procedurilor de achiziție; Consultanță (elaborare și management de proiect, servicii aferente procedurilor de achiziții); Asistență tehnică;


•Cheltuieli pentru investiția de bază:
•Construcții şi instalaţii;
•Montaj utilaje echipamente tehnologice și funcționale
•Utilaje, echipamente tehnologice și funcționale care necesită montaj;
•Utilaje, echipamente tehnologice şi funcționale care nu necesită montaj şi echipamente de transport.


•Dotări:
•echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică (grupele 2.1; 2.2; 2.3.6 si grupa 3 conform HG 2139/ 2004).
•instalații/ echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, precum și sisteme care utilizează surse regenerabile/ alternative de energie pentru eficientizarea activităților.
•Active necorporale
•Alte cheltuieli: Lucrări de construcții și instalații aferente organizării de șantier; Cheltuieli conexe organizării șantierului; Comisioane, cote și taxe; Cheltuieli diverse și neprevăzute; Cheltuieli pentru informare și publicitate.
•Cheltuieli pentru probe tehnologice și teste: Pregătirea personalului de exploatare; Probe tehnologice și teste
•Cheltuieli cu activități specifice priorității de investiție:
•Cheltuieli cu activități de certificare/recertificare a produselor, serviciilor, proceselor;
•Cheltuieli cu activități de certificare/recertificare a sistemelor de management;
•Cheltuieli cu activități de internaționalizare;
•Cheltuieli cu adaptarea proceselor tehnologice de producție.
•Taxa pe valoare adăugată nedeductibilă aferentă cheltuielilor eligibile, potrivit legislației naționale în domeniul fiscal.


Perioada de implementare a proiectului nu depășește 24 luni pentru proiectele de lucrări care se supun autorizării, respectiv 12 luni pentru proiectele fără lucrări de construcție care se supun autorizării, dar nu mai târziu de 31.12.2029.


Alte apeluri de finanțare pentru 2024, importante pentru antreprenorii din regiunea București – Ilfov
Pentru anul 2024, Regiunea București-Ilfov își propune să intensifice sprijinul pentru inovare și competitivitate în rândul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) prin lansarea a multiple apeluri de finanțare. Acesta este un pas esențial pentru întărirea poziției regionale ca hub economic și inovativ.


Apelurile de proiecte sunt structurate astfel încât să abordeze diverse nevoi ale sectorului IMM, de la dezvoltarea de modele competitive la internaționalizare și colaborare între clusterele de inovare:
•Sprijin pentru dezvoltarea unui model conceptual inovativ pentru dezvoltarea capacității de business și a inovației – buget alocat – 5.000.000 euro (deschiderea apelului estimată pentru trimestrul 4 al anului);
•Sprijin pentru dezvoltarea de produse/ procese noi sau semnificativ îmbunătățite – buget alocat – 60.000.000 euro (deschiderea apelului estimată pentru finalul anului 2024);
•Sprijin pentru clusterele de inovare în beneficiul IMM, inclusiv prin stimularea de colaborării interegionale și internaționale – buget alocat – 10.000.000 euro (deschiderea apelului estimată pentru trimestrul 4 al anului);
•Sprijin pentru transformarea digitală a IMM-urilor pentru valorificarea avantajelor digitalizării în beneficiul companiilor – buget alocat – 45.000.000 euro (deschiderea apelului estimată pentru finalul anului);

Prin aceste inițiative, Programul Regional București-Ilfov urmărește să stimuleze inovația și creșterea durabilă în rândul IMM-urilor, oferindu-le acestora resursele necesare pentru a se dezvolta și pentru a rămâne competitive pe piața internațională. Impactul așteptat include creșterea competitivității regionale și crearea de noi locuri de muncă, contribuind astfel la o economie mai dinamică și inovativă.
Aceste apeluri sunt o oportunitate excelentă atât pentru microîntreprinderi, dar și pentru întreprinderile mici și mijlocii să acceseze sprijin financiar și să își consolideze pozițiile pe piața internă și internațională, susținând dezvoltarea regiunii București-Ilfov în direcția inovației și a sustenabilității.


Alte informații privind condițiile de derulare și accesare a programelor de finanțare sunt accesibile gratuit și pe site-ul Asociației Centrul de Dezvoltare SMART, www.smart.org.ro. Pentru a afla cum puteți obține fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea activității ne puteți contacta telefonic la 031.824.15.90 sau prin e-mail la adresa consultanta@smart.org.ro.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302