Ocuparea forţei de muncă în industria ospitalităţii din România

Ocuparea forţei de muncă în industria ospitalităţii din România
person Horeca
access_time_filled

HR-HospÎn România, mai mult de 7 din 10 femei (72%) sunt implicate în afaceri hoteliere. În sectorul horeca, femeile dețin 66% din totalul slujbelor. Mai mult, cele mai multe slujbe din horeca sunt ocupate de femei sub 35 de ani. Distribuția pe sexe nu prea s-a schimbat în ultimii ani, iar tendința este clară: femeile ocupă cele mai multe locuri de muncă în sistem part-time și sunt în mare parte angajați ca lucrători de servire, în timp ce barbății au locuri de muncă cu normă întreagă într-o măsura mai mare și lucrează de multe ori ca manageri.
Femeile dețin cea mai mare pondere în sectorul găzduirii turiștilor (60%), în timp ce, pe ansamblul sectorului horeca, procentul femeilor angajate scade ușor la 56%, potrivit raportului prezentat de Eurostat.

În 2004, în țările UE25, 54% din locurile de muncă din hoteluri, restaurante și catering  erau ocupate de  femei, comparativ cu 44% – forța de muncă feminină, atât în sectorul servicii, cât și în întreaga economie (cu excepția Maltei, Greciei, Frantei și Spaniei). Bărbații lucrează preponderent în baruri și cluburi ca portari sau bucătari; prezența feminină este puternică în cantine și catering. În general, femeile sunt puțin reprezentate la nivelul supraveghetorilor de rang înalt și al managerilor.

De asemenea, este important de menționat creșterea în mare măsură a numărului de angajați tineri și de femei în sectorul hoteluri și restaurante. Statistica Eurostat indică și faptul că 43% din persoanele angajate în servicii de găzduire a turiștilor au sub 35 de ani, un procent mai mare de tineri fiind înregistrat pe ansamblul sectorului. Conform Eurofound 2003: „Sectoral profiles of working conditions”, femeile reprezentau 56% din lucrători, iar 22% erau liber profesioniști; 13% aveau contracte de muncă pe durată nedeterminată, în timp ce 4% erau angajați temporar prin agent de angajare. Peste 28% din lucrători aveau sub 25 de ani.
HR-ospitalitate
În 2004 grupa de vârstă între 15-34 ani număra ceva mai mult de 48% din totalul locurilor de muncă din sectorul HORECA din țările UE 25, comparativ cu 35% din sectorul de servicii în general.
Procentul ridicat al persoanelor tinere din acest sector se explică prin faptul că:
– Horeca este un sector care oferă locuri de muncă pentru persoane care nu au o calificare înaltă și de aceea nici nu sunt bine plătite și permite multor tineri cu un nivel de educație scăzut să pătrunda pe piața muncii;
– locurile de muncă sunt adesea temporare sau sezoniere: studenții, de exemplu, găsesc ușor de lucru în timpul vacanțelor sau în afara orelor lor de școală;
– condițiile de muncă nu sunt atractive pentru lucrătorii vârstnici, dat fiind salariile mici și programul de lucru neregulat, condiții care sunt incompatibile cu viața de familie;
– acestea sunt locuri de muncă ce necesită adesea o bună condiție fizică.

În cadrul Uniunii Europene, circa 30% din serviciile din sectorul găzduirii turiștilor sunt temporare, iar performanțele angajaților sunt în general slabe. În statele membre, salariații din acest domeniu râmân fideli angajatorului, în medie, peste 100 de luni. România face excepție la acest capitol, în industria ospitalității, angajații menținându-și slujba la același angajator, în medie, doar 62 de luni. Ca urmare, locurile de muncă din sectorul horeca tind să fie temporare, cu ore neregulate, slab plătite și cu perspective reduse în carieră.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302