Pensiunile au primit 70.000 de turişti de Paşte

Pensiunile au primit 70.000 de turişti de Paşte
person Horeca
access_time_filled

tendintepensiuni70.000 de turiști au ales pensiunile cu ocazia Sărbătorilor de Paște, potrivit Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC). La ora actuală, în România sunt circa 5000 de pensiuni, iar capacitatea totală de cazare este estimată la aproximativ 100.000 de locuri. Gradul de ocupare este estimat, de Paște, la 70%.

Cele mai solicitate regiuni sunt Maramureș, Neamț, județul Brașov (Bran-Moieciu, Fundata, Râșnov) și nordul Olteniei, cu un grad de ocupare de peste 80% pentru fiecare. Au fost solicitate și zone precum Mărginimea Sibiului, Munții Apuseni (Albac, Arieșeni), Delta Dunării sau Clisura Dunării (Dubova, Eșelnița).

„Este normală preferința românilor pentru pensiunile din sate, în special în perioada de Paște, atunci când dorim cu toții să beneficiem de un mediu liniștit, cu tradiții, alături de familie. De altfel, de Paște, turismul rural reprezintă, în continuare, prima opțiune turistică a românilor pentru țara noastră. Este drept, vremea ploioasă a constituit un impediment și au fost turiști care au renunțat la sejururile lor, însă, cu toate acestea, gradul de ocupare al pensiunilor de Paște a rămas destul de ridicat. ANTREC estimează că, anul acesta, de 1 mai se va înregistra o creștere substanțială a turiștilor care aleg pensiunile românești”, subliniază Maria Stoian, președinte fondator ANTREC.

Tendințe

Ca lungime a sejurului, mulți turiști au ales mai mult de 3 nopți de cazare pentru regiuni mai îndepărtate sau mai izolate, precum Maramureș, Neamț sau Delta Dunării. Cea mai căutată zonă de relief a fost cea submontană. În medie, un sejur de 3 nopți cu demipensiune s-a încadrat în intervalul 450 ” 600 RON / persoană, putând fi personalizat în funcție de preferințele turistului privind posibilitățile de agrement, tipul de masă etc.

S-a diversificat mult agrementul. Turiștii cu spirit de aventură pot practica raftingul pe râuri precum Bistrița, Jiu sau Arieș, ciclism, beneficiază de programe de picnic (inclusiv în Delta Dunării), au incluse în program vizite la mănăstiri, plimbări cu căruța trasă de cai etc. Pensiunile au pregătit pentru turiști, în funcție de numărul de nopți pentru care au optat, pachete de servicii cu picnicuri în natură, servicii tip spa/relaxare, închiriere biciclete, propuneri drumeții etc. ANTREC dorește promovarea unui turism cât mai activ, cu turiști dinamici. Prin ofertele propuse de ANTREC se oferă ocazia orășenilor de a fi mai aproape de natură și de a descoperi valorile satului românesc: obiceiuri, meșteșuguri, mâncăruri tradiționale.

Cei mai mulți turiști străini care au ales România în perioada de Paște au optat, de asemenea, pentru turismul rural. De exemplu, în Bihor sunt mulți turiști maghiari și polonezi (ținând cont că în acest an a coincis, ca dată Paștele ortodox cu cel catolic și protestant), iar în Maramureș, francezi, italieni, britanici etc.

Turismul rural este prima formă de turism apărută în România de la zero începând cu anii ’90. ANTREC estimează că 2014 va fi un an foarte bun pentru turismul rural autohton iar cererea va crește per total față de anii trecuți, în contextul în care din ce în ce mai mulți români doresc pentru concediile lor tradiții, gastronomie de calitate și eco, liniște și natură, alături de familie.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302