Pensiunile, cele mai căutate unităţi de cazare din România pe Google
Conform unui raport realizat de echipa Cazare.info, în România cele mai căutate unități de cazare pe motorul de căutare Google în perioada ianuarie 2010 – decembrie 2012 au fost pensiunile. După pensiuni, în ordinea preferințelor turiștilor români se află hotelurile și apoi vilele.
Raportul arată scăderea cu care s-a confruntat piața hotelieră în ultimii 3 ani, acest lucru reflectându-se în scăderea căutarilor pe motoarele de căutare a ofertelor de cazare la pensiuni, vile și hoteluri. (dați click pe imagine).
Cea mai bună perioadă dintr-un an la căutările turiștilor de oferte în România începe în primele zile din luna mai și scade puternic spre sfârșitul lunii septembrie.
În 2012 în perioada de vârf a căutărilor pe Google, în plin sezon, diferența dintre căutările pentru segmentul de pensiuni a fost și cu 35% mai mult față de segmentul de hoteluri.
Acest raport diferă în zona litoralului românesc, deoarece aici căutările de oferte nu respectă statistica la nivel național. Căutările de cazare sunt divizate în funcție de lunile de vară spre vile, hoteluri, pensiuni și cazare la particulari, fiind concentrate pe zona Mamaia, Costinești și Eforie Nord.
Dintre cele mai cÇŽutate zone pentru ofertele la pensiuni se numÇŽrÇŽ pensiunile din zona Brașov (Bran, Moeciu, Predeal, Brașov), pensiunile din zona Prahova (Sinaia, Bușteni), urmate de pensiunile din zona Cluj, Sibiu, București și Maramureș.
În România sunt 7737 de unități de cazare, din care 3920 sunt pensiuni
În România existÇŽ 7.737 unitÇŽți de cazare clasificate, conform ultimului raport ce conține lista structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare clasificate din România oferit de Ministerul Turismului la sfârșitul lunii noiembrie, pentru anul 2012, acestea cunoscând o creștere semnificativă fațÇŽ de anul 2011.
Dintre acestea cele mai multe sunt pensiunile turistice, însumȃnd circa 3.920 de unitÇŽți, care sunt împÇŽrțite în pensiuni turistice în localitÇŽți și orașe, pensiuni agroturistice și pensiuni turistice rurale. Pensiunile aflate în orașe și localitÇŽți sunt de departe cele mai reprezentative, peste 3.650 de unitÇŽți.
Conform aceluiași raport, numÇŽrul hotelurilor in Romania este de 1.425, la care se adaugÇŽ hotelurile pentru tineri sau cele cu apartamente, iar numÇŽrul vilelor a ajuns la 771.
O creștere semnificativÇŽ în ultimii ani o are segmentul de închirieri de apartamente în regim hotelier care este acoperit de aparthoteluri – 24 clasificate, apartamente de închiriat – 78 clasificate și camere de închirat – 511 clasificate. În aceste cifre nu se ține cont de numărul camerelor sau a apartamentelor, ci a clasificÇŽrilor oferite unei firme sau persoane fizice autorizate care oferÇŽ cazare turiștilor, de aceea în realitate numÇŽrul apartamentelor închiriate în regim hotelier este mult mai mare.
„Segmentul de închirieri de apartamente în regim hotelier a avut o creștere importantÇŽ în perioada 2010 – 2012, deoarece mulți dintre cei care au construit apartamente pentru a le vinde, au fost nevoiți sÇŽ le dea o altÇŽ utilizare datoritÇŽ crizei și a înghețÇŽrii pieței imobiliare„, susține proprietarul site-ului Cazare.info.
Alte forme de cazare clasificate de Ministerul Turismului sunt camping, bungalow, navÇŽ fluvialÇŽ, popas turistic, sat de vacanțÇŽ, moteluri sau hosteluri.
Din același raport se mai indicÇŽ faptul cÇŽ circa la nivel național 516 unitÇŽți de cazare clasificate oferă condiții la 1 stea, 2.618 oferÇŽ condiții la 2 stele, 3.720 oferÇŽ condiții la 3 stele, 770 oferÇŽ condiții la 4 stele și 112 ofera condiții la 5 stele.
Sursa: www.cazare.info