Au început demolările hotelurilor fără autorizaţie de construire

Au început demolările hotelurilor fără autorizaţie de construire
person Horeca
access_time_filled

În cursul acestei dimineți, 27 decembrie a.c., autoritățile au început acțiunile de demolare la hotelul Histria din Mamaia, după ce proprietarii au extins hotelul fără autorizație de construire. „Demolarea extinderilor ilegale ale Hotelului Histria care a avut loc astăzi face parte din campania Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului de demolare a lucrărilor executate fără autorizație de construire„, se arată într-un comunicat de presă emis de MDRT.

histria1

Potrivit autorităților proprietarul Hotelului Histria din stațiunea Mamaia a executat fără autorizație de construire următoarele lucrări: etajarea și mansardarea hotelului, realizarea unei structuri din lemn la nivelul parterului și al etajelor 1, 2 și 3 și a unor scări exterioare pe structură metalică pentru accesul la fiecare nivel, precum și amplasarea unor foișoare din lemn. În plus, inspectorii ISC au constatat că lucrările de construcție nu corespund normelor în vigoare privind calitatea construcțiilor și că, astfel, pun în pericol siguranța persoanelor aflate în imobil.
histria„Reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), din subordinea MDRT, au constatat încălcarea legislației, iar Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului l-a somat, încă de anul trecut și în repetate rânduri, pe proprietarul construcției ilegale să o demoleze, așa cum prevede legea. Ultima somație a fost înaintată vineri, 23 decembrie a.c., dar proprietarul nu i-a dat curs  și a refuzat din nou să aplice prevederile legale în vigoare. Ca urmare, astăzi, 27 decembrie a.c., reprezentanții Direcției Generale Lucrări Publice din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, alături de celelalte instituții abilitate de lege, au demarat acțiunea de demolare a construcțiilor ilegale din cadrul Hotelului Histria”, se mai arată în comunicatul MDRT.
Potrivit Ministerului acțiunea de astăzi s-a făcut în baza prevederilor legale privind desființarea construcțiilor cu destinație turistică din stațiuni, executate fără autorizație de construire și aflate pe terenuri proprietate publică ori privată (Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, Legea nr. 597/2001 privind unele măsuri de protecție și autorizare a construcțiilor în zona de coastă a Mării Negre, cu modificările și completările ulterioare, OUG nr. 41/2010 privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei în construcții, aprobată și modificată de Legea nr. 3/2011).

hotelhistria

Patronul Hotelului Histria, George Bosânceanu, în schimb, susține că toată acțiunea reprezintă un abuz al autorităților. El susține că imobilul nu mai are destinație turistică, ci găzduiește chiriași. „Este un abuz pentru că au venit pe Ordonanța 41/2010 care stipulează clar că orice clădire cu destinație turistică sau până în 200 de metri de la linia de coastă se dărâmă. Nu are temei legal pentru ca eu am anunțat Ministerul Turismului, am și documente de la acesta, că nu am destinație turistică, iar în cadastru se precizează că am 205 metri până la linia de coastă”, a afirmat proprietarul hotelului. 
Acesta a explicat că se judecă cu Primaria Constanța și cu Inspectoratul în Construcții pentru intrarea în legalitate și că nu există o hotărâre definitivă în acest sens. George Bosânceanu mai spune că unitatea are 256 de camere, dintre care 56 sunt la etajele 4 si 5, care urmează să fie demolate. Potrivit lui George Bosânceanu va fi demolată o suprafață de aproximativ 40% din hotel. Patronul hotelului a mai afirmat că va face plângeri penale împotriva autorităților pentru abuz în serviciu.
Ministrul dezvoltării regionale și turismului, Elena Udrea, spune că, prin campania de demolări ale construcțiilor ilegale, ministerul continuă demersurile sale de transformare a stațiunilor în destinații turistice atractive. „Am declarat război regilor construcțiilor ilegale! De când am venit la minister, am promis că voi face ordine în stațiunile turistice și că voi lupta cu oricine este nevoie pentru a le transforma în destinații atractive pentru turiști. Vedem cu toții ce haos arhitectural a pus stăpânire pe orașele și stațiunile din jurul nostru. Nu ne putem aștepta la valuri de turiști încântați când plajele românești sunt pline de terase și de alte construcții fără gust, inestetice și uneori de-a dreptul mizerabile. Timp de 20 de ani, în multe stațiuni, fiecare a construit după cum l-a dus capul, sub privirile îngăduitoare sau indiferente ale unor primari corupți sau nepricepuți. Nu mai putem continua în acest fel! Am schimbat legea pentru a putea interveni acolo unde primarii nu-și fac treaba și permit amenajări fără autorizații de construire. Am făcut eforturi de promovare a destinațiilor turistice din România, iar rezultatele sunt spectaculoase: creșteri cu 17% a turismului în primele trei trimestre ale acestui an. Dacă vrem să menținem trendul ascendent și dacă vrem ca turiștii de anul acesta să aleagă din nou România, trebuie să continuăm ceea ce am început și să facem ordine în stațiunile românești!”, a declarat ministrul Elena Udrea.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302