Chedo, investiție de 140.000 euro în delicii fără gluten
Chedo – Gluten Free este printre primele cofetării artizanale fără gluten din București care a apărut acum un an și jumătate, în urma unei investiții totale de aproximativ 140.000 euro, ce readuce gustul prăjiturilor din copilărie îmbinat cu rețetele clasice din gastronomia franceză într-o locație concept cu design industrial.
Viziunea Chedo este că produsul reprezintă doar jumătate din experiența oferită consumatorului, iar modul în care este gândit locul devine esenţial în călătoria senzorială. Astfel că spațiul cofetăriei artizanale destinat consumatorilor este minimalist, cu accente industriale, fiind o continuare a stilului reinterpretat al deserturilor.
Cofetăria artizanală Chedo – Gluten Free este creată de antreprenoarea Ana-Maria Cheran, care a transformat diagnosticul cu boala celiacă primit în 2014, afecțiunea autoimună pentru care singurul tratament este dieta fără gluten, într-o călătorie antreprenorială în care și-a explorat pasiunea pentru a crea dulce la cel mai înalt nivel, lăsând în urmă o carieră de inginer electroenergetician.
“Când am aflat diagnosticul a fost nevoie să îmi schimb stilul de viață, am început să gătesc foarte mult, deși găteam și înainte, dar începuse să îmi placă din ce în ce mai mult să stau în bucătărie, în special să creez dulce. Îmi doream să mă bucur în continuare de prăjituri extraordinare și atunci a fost imboldul de a crea chiar eu locul unde gustul prăjiturilor din copilărie se întâlnește cu clasicul deserturilor franțuzești. Inițial, am fost autodidactă și am văzut că deserturile mele au început să fie apreciate de familie, prieteni și colegi, iar pentru că deja se întrezărea ideea de a deschide un laborator de cofetărie cu produse exclusiv fără gluten, am urmat mai multe Masterclass-uri alături de Chef Richard Hawke, expert în deserturi fără gluten”, a spus Ana-Maria Cheran, Pastry Chef Chedo – Gluten Free.
În cadrul cofetăriei artizanale Chedo, celebrele choux-à-la crème, eclair sau macarons stau lângă deserturile copilăriei, cum ar fi doboș, amandina, opera sau torturi care sunt reinterpretate în varianta fără gluten, astfel că devin un moment de răsfăț pentru cei nostalgici. În prezent se regăsesc peste 30 de sortimente fără gluten, iar toate deserturile sunt realizate în laboratorul propriu din ingrediente naturale gata să ofere consumatorilor o experiență gastronomică completă, care pot fi gustate la interior sau ridicate în regim de takeaway.
Până în prezent cei care trec pragul cofetăriei artizanale sunt preponderent cei care au boala celiacă, fie intoleranță sau alergie la gluten, dar sunt și persoane care au renunțat să mai consume gluten din dorința de a avea un stil alimentar mai sănătos.
În ultima perioadă, un procent din ce în ce mai mare îl reprezintă și cei care au descoperit locul și apreciază calitatea și gustul inconfundabil al deserturilor Chedo. Pentru acest an, antreprenoarea Ana-Maria Cheran estimează o creștere cu peste 40% a vânzărilor în rândul celor care nu urmează o dietă fără gluten.