Gustul Italiei s-a făcut simțit la RO-Wine

Gustul Italiei s-a făcut simțit la RO-Wine
person Horeca
access_time_filled

În weekend-ul 24 – 26 mai 2024, ICE – Agenția Italiană pentru Comerț Exterior a organizat a treia ediție a salonului Gustul Italiei, în cadrul festivalului internațional RO-Wine, cu o selecție de savori italiene și vinuri de excepție din diverse regiuni de renume, de la producători de top. Ca de fiecare dată, și ediția din acest an a Ro-Wine s-a desfășurat în incinta Fratelli Studio din București. Ca noutate, la aceasta ediție, ICE Agenția București a organizat un Masterclass cu titlul „Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate”, susținut de Edoardo Nati, expert Unaprol, Consortiul Cultivatorilor de Maslini din Italia, care reunește peste 100.000 de companii si specialiști din filiera uleiului de măsline și formator la Fundația Evoschool (centru de formare, promovare și valorizare culturală a uleiului de măsline extravirgin).

România este a 15-a piață de desfacere a produselor agroalimentare italiene la nivel mondial, fiind depășită în Europa Centrală și de Est doar de Polonia și Grecia. Anul trecut, România era pe poziția a 17-a. În 2023, România a importat produse agricole și agroalimentare din Italia de peste 882 de milioane de euro, în creștere cu 14,2% față de anul precedent (circa 80% dintre acestea fiind produse alimentare prelucrate și băuturi).
Principalele produse alimentare italiene importate în România în 2023 au fost cele de panificație și patiserie (111,7 milioane de euro), cafeaua (85,7 milioane euro), brânzeturile și lactatele (83,3 milioane euro).


Vinurile italiene sunt extrem de populare în România, în ultimii 5 ani importurile de spumante (inclusiv Prosecco) din Italia au crescut de 2,6 ori în valoare și de 2,3 ori în cantitate, în timp ce importurile de vinuri liniștite îmbuteliate au crescut de 2,3 ori în valoare și de 2,2 ori în cantitate. Din totalul vinurilor italiene importate în 2023, 54% a fost reprezentat de Prosecco și spumante, iar 42% de vinuri liniștite îmbuteliate.
La rândul ei, anul trecut, România a exportat către Italia produse agricole și alimentare în valoare de 952 milioane de euro, în scădere cu 6,2% față de 2022, Italia fiind prima țară de destinație a exporturilor românești din această categorie (o treime dintre aceste exporturi reprezintă produse alimentare prelucrate și băuturi). Cele mai exportate categorii de produse sunt: cereale, semințe oleaginoase, tutun, grăsimi și uleiuri animale și vegetale, carne și subproduse.


Despre ICE – Agenția Italiană pentru Comerț Exterior
ICE – Agenția Italiană pentru Comerț Exterior – este agenția guvernamentală italiană care susține promovarea, facilitarea și dezvoltarea schimburilor comerciale între Italia și restul lumii, sprijinind internaționalizarea societăților italiene, îndeosebi a celor mici și mijlocii, și implementarea activității acestora pe piețele externe, promovând totodată atragerea investițiilor străine în Italia. Agenția, constituită în 1926, are sediul central la Roma, un birou regional la Milano și dispune de o rețea externă alcătuită din 87 de structuri operative în 74 de țări. În România, este acreditat ca Secția Promovare Schimburi a Ambasadei Italiei și colaborează în strânsă sinergie cu aceasta.  

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302