O cafenea din Chișinău, finalistă la premiile de design HoReCa: Restaurant & Bar Design Awards
Ajunsă la a 14-a ediție, Restaurant & Bar Design Awards reprezintă principala competiție globală de design pentru locațiile HoReCa. Proiectele înscrise sunt analizate de un juriu format din personalități influente din industria ospitalității și designului mondial.
Restaurant & Bar Design Awards a anunțat finaliștii pentru fiecare dintre categoriile de premii. Pe lista scurtă la categoria Europe – Cafe se află cinci locații, trei dintre ele situate în Europa de Est:
Cohya Cafe (Chișinău, Moldova) – Grosu Art Studio
EL&N Wardour (London, UK) – Holland Harvey Architects
Fresh Black (Kiev, Ukraine) – Loft Buro
Nikos (Odessa, Ukraine) – Belenko Design
The Espressonist (Xanthi, Greece) – Yiannis Pouspourikas Design Studio
Cohya Cafe din Chișinău este dezvoltată de antreprenorul Serghei Grigor împreună cu arhitectul Victor Grosu, fondatorul Grosu Art Studio. Cohya („Sonya”) are o gastronomie sofisticată, dar accesibilă și oferă experiența unei cafele premium. Locația are două zone: un restaurant cu floating bar de 4,20 metri lungime și o zonă de takeaway.
„Când vorbim de design, e de ajuns să găsești un designer bun. Când vorbim de design în HoReCa, însă, poți să faci mii de greșeli la fiecare pas. Să nu uităm că e business, ai nevoie de un designer cu experiență în crearea de business-uri! Atât eu, cât și Victor suntem extrem de pasionați de HoReCa, avem împreună cinci istorii de succes, care activează și în prezent. Fiecare local are istoria și filosofia sa și fiecare este un jucător foarte mare pe piața gastronomiei din Chișinău. Două dintre ele au trecut hotarele țării: Crosta Kitchen and Bakery, care deține două premii la BIG SEE Interior Design Awards, și acum Cohya Cafe, în Short List la RBDA2022”, spune Serghei Grigor.
Cohya este conceput ca un local aparte, ce promite o experiență cosmică, la cu totul alt nivel.
„Momentan avem două tipuri de oaspeți: cei care vin de cinci ori pe săptămână, pentru că se simt aici „în cosmos” și cei care vin la Cohya ca la o sărbătoare. E un local din viitor, foarte neobișnuit, mulți încă nu înțeleg cum să te comporți și cum să mănânci unele bucate din meniu, dar e normal, cred că puțini dintre noi ar ști cum să se comporte dacă ar nimeri în spațiul cosmic!”, completează Serghei Grigor.
Câștigătorii Restaurant & Bar Design Awards pentru fiecare categorie vor fi anunțați în luna septembrie și vor intra automat în competiția pentru distincțiile Best Overall Restaurant și Best Overall Bar. Ceremonia de premiere va avea loc pe 20 octombrie 2022, la Londra.
Victor Grosu este creator de concepte HoReCa de succes, arhitect, designer de interior, antreprenor, vlogger și prezentator al emisiunii Casa Magazin – Digi TV. În cei 20 de ani de activitate, a finalizat 527 proiecte, cu o valoare totală a investițiilor în proiectele realizate de 600 milioane euro. În 2003, a fondat Grosu Art Studio, biroul în care sunt create și dezvoltate concepte de succes în industria ospitalității: restaurante, hoteluri, cafenele, spa-uri și cluburi. Victor Grosu oferă consultanță ca expert în domeniul HoReCa și creează locații de succes la cheie, de la design de interior și branding, meniu, strategie, până la lansare și PR, atât în România cât și internațional.
„O spun cu fiecare ocazie: un restaurant nu este doar despre design, ci despre atmosferă, despre experiență, și mă bucur că ceea ce am creat a fost apreciat de un juriu de asemenea nivel. Restaurant & Bar Design Awards sărbătorește cele mai creative locații HoReCa din lume, iar Cohya este un local cu atitudine, în care mobilierul, detaliile, meniul, cafeaua, lumina, totul contează și contribuie la o experiență altfel, ce provoacă, zi de zi, papilele gustative și nu numai”, spune arhitectul Victor Grosu.