Previziuni și provocări pentru producătorii de vin din România

Previziuni și provocări pentru producătorii de vin din România
person Horeca
access_time_filled

Cu schimbări climatice care afectează din ce în ce mai mult vița de vie pe plan național – fie prin seceta pedologică pe care am experiementat-o vara aceasta, fie prin furtuni violente cu grindină care au distrus culturile, viticultura românească se află într-un moment important, unde măiestria enologilor și tehnicienilor se va vedea în viitoarea producție de vinuri.

În majoritatea podgoriilor din țară recoltarea a început mult mai devreme, iar potrivit estimărilor oficiale din teren, e posibil ca producția totală de struguri din 2024 să aibă o scădere notabilă în partea de sud a țării. Conform Institutului Național de Statistică, în anul 2023, față de anul precedent, producția de struguri a crescut cu 9,7%, ca urmare a creșterii randamentului la hectar (+7,6%) dar și a suprafeței cultivate cu 1,9%.

Despre provocările acestui an, producție și planuri de viitor, mai ales în actualul context climatic s-a discutat în cadrul evenimentului Recolta Crame România, o întâlnire informală a producătorilor de vin din România, la care au participat peste 50 de persoane din domeniul viticulturii.

„Recolta strugurilor a fost dintotdeauna motiv de reuniune și sărbătoare, iar întâlnirea noastră cu producătorii locali în proiectul Crame România reprezintă uniune, socializare, sărbătoare. Deși a fost un an dificil din cauza secetei, rămânem împreună și continuăm promovarea vinului românesc,” a declarat Alina Iancu, fondatoare Revino și CrameRomania.ro.

„Este un an foarte dificil, este un an cu secetă, cu secetă pedologică, cu producții foarte mici, avem producții diminuate până la 70%, avem dezechilibru în ceea ce privește acumularea de zaharuri, avem o acumulare accelerată de zaharuri și o scădere accelerată a acidității. Desigur că este o provocare majoră pentru enolog. Nu aș spune neapărat că va scădea calitatea, dar este nevoie de o mult mai multă pricepere, aș spune chiar un pic mai multă intervenție, în sensul de o recoltă mult mai aproape de punctul optim, dar și de mult mai multe intervenții în cramă pentru a obține calitatea pe care o dorim,” adaugă Aurelia Vișinescu, proprietară și enolog al cramei Aurelia Vișinescu.

Cât privește producția de struguri din Transilvania, Ionuț Dumitraș, Chief Vineyard Engineer la Crama Liliac menționează că „Nu putem vorbi de condiții climatice extreme în regiunea noastră, având apă și căldură. Condiții climatice extreme cu care ne confruntăm sunt înghețul târziu de primăvară și grindina. Ce putem spune este că plantațiile au pornit în vegetație cu aproximativ 15 zile mai devreme, a fost o primăvară călduroasă, timpurie. Strugurii se află în stare de dezvoltare normală, singura diferență este un avans fiziologic de aproximativ 15-20 de zile”.
Producătorii din întreaga țară sunt acum concentrați pe procesul de vinificare, urmărind să transforme această recoltă în vinuri care vor încânta papilele gustative ale consumatorilor din întreaga lume.

Producția de vin a României în context internațional

Conform Oficiului Internațional al Viei și Vinului (OIV), în 2023, România a reușit să-și mențină poziția de al șaselea producător de vin din Europa, în ciuda condițiilor meteo nefavorabile. Mai mult, țara noastră a înregistrat o producție de 4,6 milioane de hectolitri, în creștere cu 21% față de anul precedent și cu 4% peste media ultimilor 5 ani, consolidându-și astfel statutul de jucător important pe piața europeană a vinului.

Tot OIV menționează într-un raport recent că România este a patra cea mai mare suprafață viticolă din UE, cu 178.198 ha, pentru care s-a raportat o scădere a suprafețelor în 2023 de 0,5%.

În ceea ce privește consumul de vin, la nivel mondial, OIV a estimat pentru 2023 peste 221 milioane hectolitri de vin, marcând o scădere de 2,6% comparativ cu 2022, cel mai scăzut volum înregistrat din 1996. Aceeași instituție menționează că România a înregistrat o creștere semnificativă pentru consumul de vin, de 3 milioane de hectolitri pentru 2023, cu o creștere de 20% a nivelurilor de consum de vin.

Despre CrameRomania.ro & Revino

Cu o experiență de peste 12 ani în industria vinului și evenimentelor dedicate gastronomiei din România, CrameRomania.ro și Revino sunt proiectele dedicate educației și promovării vinului, brânzeturilor și turismului viticol în țară. Proiectele s-au dovedit ambasadori ai ideii că vinul reprezintă un adevărat brand național, susținând în mod constant bogăția și diversitatea patrimoniului viticol românesc.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302