Prima ediție a INVEST in Hospitality Properties: concluzii

Prima ediție a INVEST in Hospitality Properties: concluzii
person Horeca
access_time_filled

Prima ediție a conferinței „INVEST in Hospitality Properties in the CEE Region”, organizată la București între 27-28 noiembrie, a facilitat explorarea conexiunii dintre sectorul imobiliar și ospitalitate. Evenimentul a adus în prim-plan dezbateri pentru creșterea profitabilității în sectorul ospitalității din România și Europa Centrală și de Est, reunind miniștri, ambasadori, lideri ai lanțurilor hoteliere internaționale, investitori, reprezentanți ai băncilor și experți în real estate, într-un context favorabil expansiunii infrastructurii hoteliere.


Viitorul economic: între provocări globale și oportunități locale
Panelul de deschidere a ridicat întrebarea crucială: cum privim viitorul economic al României – cu optimism sau pesimism? Rata anuală a inflației se va mări la 4,9% în 2024, apoi se va reduce la 3,5% în 2025 și la 3,3% în 2026, a declarat Cristian Popa, membru al Consiliului de administrație BNR, care a citit un mesaj din partea guvernatorului Mugur Isărescu: „Creșterea în termen anual a economiei a fost susținută în semestrul unu și, probabil pe ansamblul întregului an 2024, în mod prioritar de consumul privat. Se remarcă, de asemenea, nivelul crescut și peste așteptări atins recent de dinamica anuală de două cifre a costului unitar în forța de muncă din sectorul privat”, se mai precizează în mesajul prezentat. Totodată, Cristian Popa a menționat că este fundamental să se mențină ritmul ridicat de atragere a fondurilor europene, precum și orientarea acestora pentru „a genera sinergii în economie pe termen lung”.


Sectorul hotelier din Europa Centrală și de Est continuă să fie o destinație de interes pentru investitori, iar România ocupă o poziție strategică datorită potențialului de dezvoltare pe termen lung.

Conform datelor prezentate de Alina Cazachevici, Head of Hospitality Operations CEE/SEE – Cushman & Wakefield, confirmate de declarațiile celorlalți speakeri, cererea pentru dezvoltările hoteliere în regiune este susținută de schimbarea comportamentului turiștilor, creșterea interesului pentru destinațiile secundare și accentul pe sustenabilitate. Segmentul midscale și upper-midscale reprezintă principala țintă pentru noi investiții în România și regiune, datorită cererii crescânde și costurilor eficiente de dezvoltare. În plus, datele evidențiază faptul că integrarea soluțiilor verzi și a tehnologiilor eficiente devine o cerință esențială pentru atragerea capitalului, mai ales în contextul presiunii pentru alinierea la obiectivele ESG. Aceste tendințe sugerează că România are un avantaj competitiv în regiunea CEE, iar implementarea unor strategii de dezvoltare axate pe sustenabilitate și inovare poate crește semnificativ atractivitatea pieței hoteliere locale.


Modele alternative și investiția în oameni
Panelurile au explorat alternativele de dezvoltare în industria ospitalității, subliniind creșterea interesului pentru destinații secundare și noi modele de operare, precum francizele. Ospitalitatea este un sector dependent de capital, dar, mai presus de toate, de oameni. Investiția în oameni nu este un cost, ci o strategie pe termen lung, a fost concluzia unanimă a discuțiilor despre resursele umane din acest sector.


Tehnologia și reziliența: priorități pentru ospitalitate
Un alt subiect esențial a fost integrarea tehnologiilor pentru creșterea rezilienței și eficienței operaționale. Reprezentantul BNR a punctat: „Utilizarea tehnologiilor poate oferi oportunităţi deosebite pentru identificarea conexiunilor în vederea susţinerii rezilienţei şi eficienţei operaţionale, susţinerii activităţilor de creştere a rezilienţei cibernetice, de prevenire a terorismului cibernetic, de prevenire a spălării banilor. Inovarea colaborativă poate reprezenta o ancoră pentru noul context tehnologic. Contextul crizelor a evidenţiat importanţa şi contribuţia sistemelor de plăţi pentru întreaga economie. Accentuez importanţa contribuţiei sistemelor de plăţi, a tehnologiilor pentru susţinerea dezvoltării sectorului ospitalităţii, pentru sprijinirea turismului şi în special a turismului incluziv, sustenabil”.


Gala „INVEST”
În seara de 27 noiembrie, sub auspiciile Alteței Sale Regale, a avut loc Gala „INVEST”, un moment de celebrare a excelenței și inovației în industria hotelieră. Principele Radu a deschis evenimentul cu un discurs adresat participanților, subliniind impactul proiectelor de investiții remarcabile.


Edu Day: know-how pentru un viitor profitabil
A doua zi a summitului, din 28 noiembrie, a fost dedicată educației, cu sesiuni de perfecționare susținute de experți internaționali. Subiecte precum analiza performanței hoteliere, managementul activelor și strategii bazate pe date au oferit profesioniștilor în ospitalitate instrumente utile pentru a naviga complexitatea sectorului ospitalității.

Despre winsed.swiss
Cu filiale în România, Elveția, Serbia și Cipru, grupul winsed.swiss (https://winsed.swiss/ro/) este prezent și activ pe harta ospitalității, a turismului și a educației, oferind servicii integrate pentru profesioniștii acestor domenii și însoțindu-i în drumul spre performanță, de la idee la implementare, de la recrutare la formare și specializare, de la consultanță la management hotelier.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302