Punctele Gastronomice Locale își doresc să sprijine patrimoniu local 

Punctele Gastronomice Locale își doresc să sprijine patrimoniu local 
person Horeca
access_time_filled

În timpul conferinței naționale și a târgului Punctelor Gastronomice Locale (PGL) din România, derulate la Tulcea, în perioada 6 – 7 septembrie 2024, acestea au explorat ideea de a deveni custozi ai patrimoniului local, sprijinind astfel, în mod sustenabil, turismul de calitate și localitățile rurale cu potențial de turism cultural și experiențial.


În contextul Festivalului Ivan Patzaichin Rowmania (ediția 2024) și sub patronajul Comisiei Naționale UNESCO, au avut loc cea de a doua ediție a conferinței naționale a PGL, o dezbatere la nivel de conduceri ale unor instituții relevante (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Agenția Națională a Zonei Montane, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării), precum și târgul gastronomic în care 13 PGL-uri au îmbiat publicul tulcean și pe participanții la festival nu doar cu produse delicioase, cu aromă autentică, ci și cu poveștile locului din care au venit și câte ceva din rețetele folosite la gătit.
De la lansarea ideii (în 2015) și finalizarea legislației până astăzi, au fost înființate peste 420 de PGL-uri, constituind astfel o rețea de entități care pot contribui semnificativ la valorificarea și promovarea patrimoniului cultural românesc. O parte dintre acestea au trecut printr-un util proces de formare profesională.


Dezbaterile au beneficiat de prezența unor factori de decizie, a unor experți din administrația centrală și locală în domeniile legislativ, sanitar, fiscal, de siguranță alimentară și de dezvoltare durabilă, precum și a unor specialiști și cercetători naționali și internaționali în domeniul cultural și al drepturilor de proprietate.
Reprezentanții PGL-urilor au ridicat probleme concrete cu care s-au confruntat sau continuă să se confruntă la înființare sau în timpul funcționării, au primit soluții de la autorități sau de la alți confrați care au trecut prin experiențe similare, și au investigat, împreună, posibilitățile de a își extinde rolul, dincolo de cel de furnizor de servicii de turism / alimentație publică către acela de „custode de tradiție locală” – cu beneficii suplimentare pentru comunitățile din care fac parte și pentru turiștii care le vizitează. Ideea asumării acestei funcțiuni noi, prin extinderea anvergurii PGL-urilor către domeniul cultural, îi aparține vicepreședintelui Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, Teodor Frolu, și a fost primită cu mult interes de PGL-urile prezente la manifestări, de autorități și de reprezentanții Comisiei Naționale pentru UNESCO.

La cele trei evenimente s-au discutat aspecte esențiale pentru PGL-uri privind legislația și practicile în domeniul înființării, funcționării și taxării. Iată câteva dintre temele examinate în decursul discuțiilor:
•Aspecte practice (și legislative) legate de trecerea la un alt nivel în cazul în care sunt acceptate în gospodărie un număr mai mare de persoane decât cel prevăzut în legislație (15), corelația cu numărul de feluri de mâncare;
•Promovarea și accentuarea folosirii produselor furnizate de producători locali (cu certificat de producător) și pe cele din gospodăria locală; promovarea producătorilor locali; importanța lanțului scurt și a provenienței / trasabilității materiei prime;
•Folosirea cărnii în PGL din Delta Dunării – folosirea de abatoare mobile sau abatoare mici la nivel de localitate, completate cu mici centre de procesare a cărnii aflate în utilizarea comunității prin asociațiile de crescători de animale;
•Aspectele legate de sezonalitatea unora dintre regiunile în care există PGL-uri și coordonarea cu operatorii de turism locali;
•Promovarea eficientă și unitară a PGL-urilor; coordonarea între ele și schimburi periodice de bune practici;
•Capacitatea PGL-urilor de a promova cultura locului; înțelegerea importanței acestui tip de activitate, pregătirea profesională și experiența în acest domeniu și înclinația de a o face.

Evenimentele au fost organizate de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 (inițiatorul conceptului de Punct Gastronomic Local), împreună cu Asociația Gastro Local și Organizaţia de Management al Destinaţiei la nivelul municipiului Tulcea, în parteneriat cu Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă și al Complexului Național Muzeal Astra Sibiu, cu sprijinul Kaufland România, Aqua Carpatica, DeltaMar, Deltaica, și au avut loc sub egida festivalului Ivan Patzaichin, organizat de AIPM 23, împreună cu CJ Tulcea și Primăria Tulcea.


Evenimentele de la Tulcea și întregul demers de explorare și comunicare a rolului de „custode de patrimoniu local” pe care îl pot asuma PGL-urile se derulează sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302