Locul mâncării e în farfurii, nu în pubele!

Locul mâncării e în farfurii, nu în pubele!
person Horeca
access_time_filled

foodwastecombatclujSub acest slogan a luat naștere la Cluj proiectul “Food Waste Combat”, inițiat de Junior Chamber International (JCI) Cluj, un proiect ambițios care își propune să devină principala mișcare națională de redus risipa alimentară și să angreneze toți factorii interesați, printre care și restaurantele.

începând cu iunie 2017, am decis că încercăm să atacăm risipa pe toate fronturile. Ne-am propus să lansăm campanii de conștientizare în școli, la festivaluri, în restaurante și chiar în supermarketuri, unde ne-am gândit că am putea măsura și redistribui mâncarea în surplus”, a declarat Camelia Gui, manager de proiect, pentru revista Horeca România, care subliniază că orice local sau organizație din domeniul HoReCa poate deveni partener și susținător al proiectului.

Potrivit inițiatorilor proiectului, restaurantele pot fi proactive în a-și crea un sistem de redus risipa. “Restaurantele pot porni de la cel mai simplu lucru: să-și monitorizeze risipa, pentru că nu poți îmbunătăți ce nu poți măsura. Și nu doar risipa din timpul preparării mâncării, dar și cea de după service – mâncarea lăsată de clienți în farfurii. Cum? Colectând-o separat și cântărind acea mâncare”, spune Camelia Gui.

Reprezentanții Food Waste Combat le oferă sprijin restaurantelor clujene în implementarea politicilor de combatere a risipei în restaurant și un ghid de implementare a evidenței anti-risipă (food waste log), risipă rezultată din prepararea mâncării, dar și din mâncarea rămasă în farfurii. 

Aceștia au lansat în primă fază două chestionare, unul adresat consumatorilor finali, despre obiceiul de a lăsa mâncarea în farfurie și a o lua la pachet (a cărui rezultate le puteți vedea AICI) și un chestionar adresat localurilor din Cluj (link chestionar AICI).

Clujul este doar orașul-pilot, iar inițiatorii proiectului își propun să bifeze încă 4 orașe din România în următorii doi ani.

voluntarifoodwastecombat

Reprezentanții Food Waste Combat spun că este absolut necesar să ne refacem respectul pentru hrana noastră și subliniază că în România unii aruncă mâncare în neștire, în condițiile în care avem 4,5 milioane de oamenii ce trăiesc în risc de sărăcie.

Mai multe detalii despre acest proiect puteți citi în următoarea ediție a revistei Horeca România.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302