Proprietarii de restaurante se opun propunerilor excesive anti-fumat

Proprietarii de restaurante se opun propunerilor excesive anti-fumat
person Horeca
access_time_filled

interzicerefumatrestaurante

  • Stabilitatea financiară a 85% dintre restaurantele și cafenelele din țară este afectată, potrivit HORA.

HORA – Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România atrage atenția asupra posibilelor consecințe ale recentei inițiative parlamentare privind modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun și care are în vedere interzicerea totală a fumatului în spațiile publice închise. 

Asa cum reiese din definițiile propuse ca amendamente la proiectul de lege, această propunere parlamentară vizează de facto interzicerea totală a fumatului în spațiile publice închise, în special în restaurante, baruri, cafenele, cluburi, incluzând terasele. Din formulări care par, la prima vedere, rezonabile, se poate ajunge la situații rizibile, în care fumătorilor li s-ar interzice să fumeze pe terasele restaurantelor, sub copertine sau pe plajă„, a declarat Tinu Sebeșanu, Președintele Organizației.

În prezent, cadrul legislativ românesc de prevenire și combatere a efectelor consumului produselor din tutun este deja aliniat cu Recomandarea Consiliului Uniunii Europene privind spațiile fără fum de tutun, adoptată în 30 Noiembrie 2009. Această armonizare a fost realizată nu în baza unei Directive sau a unei Dispoziții UE, ci în baza unei simple recomandări a Consiliului UE. Recomandările nu sunt obligatorii pentru țările membre și, de altfel, în conformitate cu informațiile pe care le deține HORA, interzicerea fumatului în spațiile publice nu este pusă în aplicare în toate țările UE.

Prevederile legislației în vigoare permit proprietarilor de afaceri să-și adapteze spațiile, dotările necesare, în funcție de preferințele clienților, pentru a se acomoda solicitărilor clienților fumători și nefumători și a reuși să-și mențină sănătatea financiară și competitivitatea pe piața liberă.

Chiar și așa, legea actuală s-a dovedit inaplicabilă în proporție de 90%, iar reacția pieței a demonstrat-o. Interzicerea fumatului în totalitate nu va face decât să accentueze această situație. Se așteaptă tot ca operatorii să fie responsabili pentru aplicarea acestor măsuri împotriva consumatorilor, iar industria nu este dispusă să se alinieze unui context radical„, a declarat Tinu Sebeșanu, Președintele Organizației.

HORA este de acord că fumatul ar trebui să fie restricționat în spațiile destinate activităților medicale, culturale, de educație, în transportul public și în spațiile de joacă închise destinate copiilor. Motto-ul organizației noastre „Bun gust, bun simț, bună credință” ilustrează, de altfel, perfect, modul în care evaluăm și ne poziționăm față de această problemă„, explică Tinu Sebeșanu. „Orice restricție și reglementare de bun simț, aplicată cu bună credință și care servește sănătății publice este binevenită. Susținem însă libertatea de a alege. Considerăm că proprietarii de afaceri private, cum ar fi restaurante, cafenele și baruri ar trebui să aibă dreptul și capacitatea de a decide pe cont propriu, consultând angajații și ținând cont de argumentele economice de care dispun, ce măsuri iau cu privire la fumat în spații special amenajate„.

În 2014, HORA a desfășurat o cercetare în rândul a peste 9200 persoane juridice care activează în industria HORECA în România. Potrivit acestui sondaj, 70% dintre respondenți cred că fumatul ar trebui limitat la zonele speciale în HORECA. 60% dintre respondenti au indicat că numărul de clienți și veniturile vor scădea, în cazul în care fumatul este complet interzis. Barurile și alte entități pentru servirea băuturilor, cum ar fi cluburile, pub-urile, cafenelele  pot fi cele mai afectate – 85% din aceste tipuri de facilități se așteaptă la o scădere semnificativă a numărului de clienți.

interzicerefumathoreca

(Sursă foto: www.telegraph.co.uk)

Statele membre UE care au implementat interzicerea totală a fumatului în restaurante, au înregistrat o scădere dramatică a industriei ospitalității. De exemplu: cercetarea efectuată de catre CR Consulting pentru « Save Our Pubs And Clubs », campania desfășurată în Marea Britanie a relevat ca mai mult de 700 de pub-uri au fost închise în Londra dupa ce interdicția a fost introdusă, iar la nivel național au fost închise 4.800 de pub-uri.

În Noiembrie 2012, sectorul hotelier din Bulgaria a protestat împotriva interzicerii totale a fumatului, măsura introdusă în Iulie 2012. După 6 luni de la introducerea interdicției, cifra de afaceri a înregistrat o scădere de 70% și numeroase unități HoReCa au dat faliment.

Adoptarea interzicerii totale a fumatului în restaurante, cafenele, baruri, pub-uri și cluburi în România va avea un impact economic și social negativ„, a concluzionat Tinu Sebeșanu. „Interdicția va afecta puternic industria ospitalității și va determina creșterea șomajului. Credem cu tărie că reglementarea clară cu o mai bună aplicare a legislației și nu interdicția totală este modul de a găzdui clienții fumători și nefumători în industria ospitalității„.

În concluzie, HORA susține libertatea dreptului de a alege prin adoptarea modelelor din țări precum Germania sau Austria în care operatorilor și consumatorilor li se dă dreptul de a opta între unități de fumători sau nefumători. Cu atât mai mult aceste două categorii nu afectează niciuna dintre părți. Într-o piață predominantă a fumătorilor nu se pot aplica măsuri radicale împotriva acestora, ci trebuie adoptat un mecanism pe termen mediu pentru acest tip de restricții, sincronizat cu un program de conștientizare și de educare a noilor generații, astfel încât în viitor să existe o populație covârșitoare de nefumători, susține HORA.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302