Restaurantele greceşti “prind teren” în Bucureşti

Restaurantele greceşti “prind teren” în Bucureşti
person Horeca
access_time_filled

andreiiusutDeși pe piața restaurantelor bucureștene par să predomine restaurantele italienești sau franțuzești, în ultima perioadă restaurantele cu specific grecesc vin puternic din urmă. Săptămâna aceasta s-a deschis în centrul istoric un nou restaurant grecesc, MEZE Taverna, al cărui proprietar este Andrei Iușut, cel care deține și celebrul restaurant cu specific turcesc DIVAN (foto stânga).

Numele localului reprezintă un concept gastronomic foarte popular în Grecia – „MEZE” (Gr. sg. Meze, pl. Mezethes), care ilustrează plăcerea grecilor de a lua masa împreună, de a împărți bucuria cu familia și cu prietenii. Din punct de vedere strict culinar, MEZE înseamnă servirea unei selecții cât mai variate de feluri de mâncare, din care pot gusta toți cei strânși în jurul mesei, spre deosebire de servirea clasică, individuală, a fiecărui oaspete.

Meniul restaurantului a fost conceput de către unul dintre cei mai apreciați bucătari greci, Georgios Kritos. Acesta deține una dintre cele mai de succes taverne din Grecia, care este inclusă în cel mai important ghid local de restaurante (Alpha Guide) și deține trofeul Gourmet Award 2010-2011, fiind inclusă în Top 12 al celor mai bune restaurante cu bucătărie tradițională din Grecia.

Din meniu nu lipsesc cele mai populare feluri (tzatziki, horiatiki ” celebra salată grecească, moussakas sau souvlaki), dar nici mâncărurile „de suflet” ale grecilor, mai puțin cunoscute turiștilor (arnaki kassandrino, loukaniko horiatiko, portokalopita).

„Multe taverne din afara Greciei servesc doar felurile de mâncare extrem de cunoscute, pe care oamenii le știu din vacanțele petrecute în Grecia. MEZE Taverna aduce o nouă perspectivă asupra bucătăriei noastre: cine ne va trece pragul va găsi aici și mâncăruri de care doar grecii au auzit, care însă îi vor ajuta să își îmbogățească experiența culinară, să înțeleagă și să aprecieze mult mai bine tradiția culinară a Greciei”, explică Georgios Kritos.

restaurantmezetaverna

Cele mai multe ingrediente sunt aduse direct din Grecia, de la producători locali aleși cu multă atenție și rigoare. „Bucătăria grecească este spectaculoasă prin simplitatea ei și prin ingredientele de calitate. Numai dacă folosești ingrediente de bază grecești, dacă nu faci rabat la calitate și nu le înlocuiești cu altele doar pentru că îți sunt mai la îndemână, reușești să nu te îndepărtezi de spiritul autentic al Greciei și să le oferi clienților o experiență culinară desăvârșită”, mai spune bucătarul grec.

Pe lângă meniul grecesc original, MEZE Taverna se distinge și prin modul în care a fost amenajat. Restaurantul are o capacitate de 40 de locuri în interior și alte 80 de locuri pe terasă, iar pentru a recrea atmosfera familială și primitoare specifică tavernelor grecești, micul local care nu depășește 100 de metri pătrați, a fost împărțit în trei zone, decorate cu obiecte aduse tot din diverse zone din Grecia:

GeorgiosKritos•  bucătăria ” spațiul de desfășurare al personalului de servire, dar și loc de luat masa nu doar pentru cei „ai casei”, ci pentru orice client;
•  camera de zi ” o încăpere intimă, plasată chiar în zona intrării în restaurant;
•  sera ” spațiul cel mai luminos, unde și-au găsit deja locul numeroase plante și unde în sezonul primăverii vor fi cultivate toate ierburile proaspete folosite în bucătărie.

Noul restaurant îmbină perfect mâncăruri savuroase preparate minuțios după tipicul bucătăriei elene, un design ce reinterpretează într-o notă creativă elemente de decor tradiționale și atmosfera caldă și primitoare atât de specifică Greciei.

„La prima vedere, un restaurant poate părea doar un simplu loc unde oamenii vin să ia masa. Pentru noi însă, reprezintă un întreg univers, o întreagă experiență oferită clienților și credem că această experiență trebuie să fie una absolut autentică. La MEZE Taverna vrem să le oferim celor care ne trec pragul o adevărată călătorie culinară prin Grecia, garantându-le un meniu de calitate superioară și fără compromisuri de la rețetele originale”, a declarat Andrei Iușut, proprietarul MEZE Taverna și de asemenea proprietar al celebrului restaurant cu specific turcesc DIVAN.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302