APT solicită acordarea voucherelor de vacanță pentru minim 5 ani

APT solicită acordarea voucherelor de vacanță pentru minim 5 ani
person Horeca
access_time_filled

Voucher vacantaReintroducerea voucherelor de vacanță începând cu 2022 este solicitată de cele 24 de organizații care acoperă tot spectrul industriei ospitalității, reunite sub numele Alianța pentru Turism (APT), precum și alte organizații sindicale și patronale care reprezintă toate domeniile economiei naționale. în acest sens, aceste organizații consideră că este esențial ca această decizie să fie legiferată până la sfârșitul acestui an și propun guvernului o formulă îmbunătățită.

Voucherele de vacanță reprezintă un factor de motivare puternic pentru angajații din domeniul public și privat. (…) Creșterea motivației și eficienței angajaților, refacerea energiei fizice și intelectuale a acestora constituie o parte dintre beneficiile aduse forței de muncă”, se arată într-un comunicat al Alianței pentru Turism (APT). Printre alte beneficii ale voucherelor de vacanță, menționate în comunicat, se regăsește și faptul că acestea au contribuit la îmbunătățirea fiscalizării sectorului turistic, prin creșterea accelerată a numărului de structuri turistice clasificate, ceea ce a garantat colectarea de taxe și impozite la bugetul public. în 11 ani, mai precis în perioada 2010 – 2021, voucherele de vacanță au determinat creșterea cu 326% a numărului unităților de turism clasificate, precum și dublarea locurilor de cazare.

Un alt beneficiu este acela că aceste vouchere pot sprijini esențial comunitățile locale. Rezultatul determină dezvoltarea turismului sustenabil în particular și a economiei locale în general, ca urmare a generării creșterii activității în sectoare conexe.
Voucherele de vacanță pot fi utilizate doar pentru servicii turistice în România, stimulând dezvoltarea turismului intern și sprijinind balanța de plăți a României. Acordarea acestora implică facilități fiscale pentru angajatori. Voucherele sunt incluse într-un sistem electronic, iar plățile sunt simple, rapide și în siguranță, la POS sau online.
Alte țări europene, precum Franța, Ungaria, Lituania și Cehia au astfel de stimulente. O mențiune în plus o constituie Polonia, cu un sistem care oferă stimulente pentru copii, până la 18 ani.

Este nevoie de o nouă emisiune de vouchere, iar reintroducerea lor să fie legiferată până la 31 decembrie 2021. Astfel, turiștii dar și industria turistică vor beneficia de predictibilitatea atât de necesară care a lipsit în ultimii ani. Emiterea acestora începând cu luna decembrie 2021, pentru anul următor, ar facilita planificarea din timp a vacanțelor și ar stimula vânzările”, se mai arată în comunicat.

Potrivit unui studiu al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), ponderea voucherelor de vacanță a fost mică în vârful de sezon pe litoralul românesc, acestea reprezentând ponderi mai mari în capetele de sezon sau pentru alte forme de turism, precum turism balneoclimateric, turism rural, turism montan etc. Conform aceluiași studiu, pentru fiecare 1450 de lei plătiți cu vouchere de vacanță, s-a completat cu încă 50% din sumă până la valoarea serviciilor achiziționate.

Potrivit unei analize efectuată de către Academia de Studii Economice din București (ASE), realizată în 2019, folosind tehnici de analiză calitativă și cantitativă a datelor disponibile pentru perioada 2014-2019, 1 leu utilizat prin voucherele de vacanță înseamnă 0,10 lei venituri suplimentare la bugetul de stat, 0,51 lei suplimentări la Produsul Intern Brut, 0,36 lei venituri pentru sectorul HoReCa și 0,10 lei venituri pentru agențiile de turism. De reținut că 64.359 de lei utilizați prin voucherele de vacanță contribuie la crearea unui loc de muncă. Studiul realizat în 2019 a fost reconfirmat și în anul 2021 printr-un nou studiu realizat de APET împreună cu Academia Română.

Pentru flexibilitatea rezervărilor și pentru o predictibilitate mult mai mare atât pentru angajați, cât și pentru industria turismului, Alianța pentru Turism recomandă legiferarea acordării voucherelor de vacanță pentru o perioadă mai lungă, de minim 5 ani.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302