Încă un obiectiv turistic va fi reabilitat prin fonduri Regio

Încă un obiectiv turistic va fi reabilitat prin fonduri Regio
person Horeca
access_time_filled

cetatemediasCetatea Medievală Mediaș va fi reabilitată prin fonduri Regio, proiectul de reabilitare vizând integrarea acesteia în circuite turistice naționale și internaționale, extinderea sezonului turistic de evenimente și atragerea a peste 56.000 de turiști anual, se arată într-un comunicat al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.

Municipiul Mediaș și Cetatea Medievală din acest oraș vor beneficia de fonduri nerambursabile, derulate de ADR Centru prin Programul Operațional Regional – REGIO. Este vorba despre finanțarea proiectului intitulat „Reabilitarea turnurilor și zidurilor de fortificație medievală Mediaș” depus la sediul ADR Centru de către Consiliul Local Mediaș. Proiectul are o valoare totală de 25,94 milioane lei, fiind solicitate 17,77 milioane lei finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene și a Guvernului României. Contractul de finanțare a fost semnat pe 29 august 2014 la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia de către domnul Teodor Neamțu, primarul Municipiului Mediaș și domnul Simion Crețu, director general ADR Centru„, se arată în comunicat-ul ADR Centru.

Acest proiect își propune valorificarea Cetății și susținerea dezvoltării municipiului pe criterii durabile și competitive, pentru a putea fi integrată în circuite turistice naționale și internaționale, sprijinind astfel și cresterea economică a Regiunii de Dezvoltare Centru. Durata de realizare a proiectului este de 16 luni. Fondurile nerambursabile sunt solicitate prin Programul Operational Regional – Axa Prioritara 5, DMI 5.1:”Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea/modernizarea infrastructurilor conexe” și vor fi gestionate de ADR Centru, în calitate de Organism Intermediar.

Din fondurile alocate se vor executa lucrări de consolidare structurală și restaurare a elementelor decorative la zidurile cetății și la Bastionul Cuțitarilor, Turnul Pietrarilor și Turnul Rotarilor. Proiectul mai prevede instalarea unui sistem de iluminat, amenajarea spațiilor de circulat și se va finaliza cu amplasarea mobilierului urban, respectiv banchete, jardiniere, suporți de biciclete, panouri și stâlpi informationați, arbuști și alte elemente de vegetație decorativă.

Prin derularea acestei inițiative se vizează crearea a 20 de locuri de muncă permanente, extinderea sezonului turistic de evenimente, crearea a 45 locuri de parcare și primirea a peste 56.000 turiști anual, ce vor vizita acest obiectiv de patrimoniu cultural conservat ce datează din 1267.

Municipiul Mediaș avea nevoie de o asemenea investiție, care va avea un impact socio-economic major în dezvoltarea orașului și a zonelor învecinate. Refacerea patrimoniului cultural și istoric al orasului va susține transformarea unui zone puțin atractive, cu perspective reduse de dezvoltare, într-o zonă ce va atrage turiștii, o oază de relaxare pentru locuitori, dând astfel viață și dinamism turistic Mediașului. Avem deja exemple de astfel proiecte finanțate prin Regio, care au reușit să impresioneze românii și turiștii prin restaurările realizate, cum este Cetatea de la Râșnov sau de la Alba Iulia, la care se vor mai adăuga în curând și Cetatea din Târgu Mureș, Muzeul Astra din Sibiu și alte 18 biserici fortificate din Regiunea Centru. Vom urmări ca implementarea acestui proiect să se realizeze conform graficului de timp și a indicatorilor propuși, pentru buna absorbție a fondurilor europene„, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Sursă foto: www.mediasinfo.ro

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302