National Golf & Country Club, un reper pentru comunitatea iubitorilor de golf
National Golf & Country Club, cel mai ambițios proiect din golful românesc, a prins contur în Niculești, la aproximativ 30 de minute distanță de București. Cu o investiție care se ridică în momentul de față la peste 60 de milioane de euro, omul de afaceri turco-român Metin Doğan aduce în peisajul autohton un reper pentru comunitatea profesioniștilor și amatorilor de golf.
Resortul, situat într-un cadru natural spectaculos, va oferi o experiență completă de relaxare și divertisment, fiind destinat atât pasionaților de golf, cât și familiilor care își doresc o retragere din aglomerația urbană. National Golf & Country Club va fi un country club complet, ce va redefini standardele în materie de facilități și servicii.
Proiectul, conceput de arhitecții Blake Stirling și Marco Martin, va include un teren de golf “Championship” cu 18 trasee, un country club, un ansamblu rezidențial de 5 stele și un hotel. Cu o suprafață de peste 72 de hectare, resortul va oferi facilități precum SPA, restaurante, săli de evenimente, piscine, terenuri de sport și spații de joacă pentru copii, creând astfel un mediu perfect pentru relaxare și distracție.
Metin Doğan, antreprenor cu investiții în real estate și energie verde în România și Turcia, dezvoltator al acestui proiect, ne-a dezvăluit din viziunea sa cu privire la această investiție cum nu se găsește alta în această parte a Europei.
De ce aţi ales să investiţi într-un astfel de proiect?
National Golf & Country Club a pornit de la ideea de a crea un resort cu toate facilitățile pentru pasionații de golf din România și din străinătate, dar și un retreat pentru cei care își doresc un stil de viață conectat la natură, departe de agitația orașului. Practic, un loc unde oamenii lasă stresul la intrare și se bucură de facilități pliate pe stilul lor de viață și de experiențe memorabile, gândite special pentru relaxare și divertisment.
Terenul de la Niculești are către 75 de ha, pe care există un teren de golf profesional, un country club, shop, cigar club, în prezent 50 de case, însă vor fi peste 170, vor fi şi 111 apartamente, terenuri de baschet, tenis, drum de biciclete şi de alergat (3,5 km).
Un simplu teren de golf este una, iar un country club este altceva, sunt două lucruri diferite. Proiecte de acest gen nu sunt prea multe, se regăsesc în Qatar, Dubai, Turcia, Spania, Italia. În Europa sunt peste 9000 de terenuri de golf, dintre care country cluburi de acest fel sunt maxim 20.
Ce este foarte diferit la acest proiect comparativ cu alte cluburi de golf?
Am plănuit şi am construit acest proiect în România care nu mai există în această parte a Europei. Foarte diferit faţă de alte country cluburi este faptul că locuinţele se află chiar în teren. Existe proiecte care au zona de vile separat, pe când aici totul este integrat, astfel încât locatarii să savureze chiar de la balcon frumuseţea jocului.
Desigur, proprietarii au acces la facilitățile clubului, servicii de concierge personalizate și programe special create pentru a dezvolta o comunitate dinamică. Ei vor beneficia de vile spațioase, echipate cu panouri solare pentru independență energetică, piscine private și multe alte opțiuni care le vor conferi unicitate în peisajul imobiliar românesc.
Care este investiţia actuală şi la ce sumă credeţi că se va ridica cea finală?
Country clubul este gata, cât şi 50 de case, în curând va fi funcţional şi restaurantul care a fost dat în gestiune brandului Loft, toate acestea, alături de amenajarea propriu-zisă a terenului, reprezintă o investiţie de 60 de milioane de euro.
Ulterior, va fi construit un boutique hotel a cărui construcţie va începe în această toamnă şi sper să o finalizăm până către sfârşitul anului 2026. Hotelul va avea 80 de camere, va fi de 5 stele, fiind deja în discuţii cu brandul Marriott.
Iniţial îmi doream să creez doar branduri proprii, fără să fiu în parteneriate cu altele, însă, în timp, mi-am dat seama că este mult prea complicat şi ar necesita o perioadă mult mai lungă să finalizez acest proiect, ceea ce nu-mi doresc să se întâmple.
De asemenea, vom avea hamam (baia turcească), piscină interioară şi exterioară, cât şi 111 apartamente, din care 37 deja sunt ridicate, toate acestea, la final, vor reprezenta o investiţie care va trece cu siguranţă de 100 milioane de euro.
Care este cea mai mare problemă întâmpinată în construcţia acestui resort?
Cea mai mare problemă întâmpinată este cea a forţei de muncă. Am dorit să importăm forţa de muncă din Turcia, am şi reuşit să aduc o parte dintre oameni, însă este o mare birocraţie cu vizele.
Tot ceea ce se vede a fost făcut în doi ani de zile, mi-am dorit să finalizez mult mai repede însă obţinerea unei vize pentru un muncitor din Turcia poate dura spâna la şase luni, timp în care oamenii se pot răzgândi. Nu pot să înţeleg de ce nu se observă faptul că aici să investesc zeci de milioane de euro, că acest proiect poate aduce milioane de turişti anual. Având în vedere toate acestea, oare nu ar fi înţelept să existe şi anumite facilităţi pentru investitor? Iar între facilităţile acestea, aş menţiona şi înlesnirea procedurilor de import de forţă de muncă.
Eu sunt businessman, puteam să construiesc blocuri în Bucureşti şi câştigurile să fie mari şi rapide, însă am dorit să las ceva cu substanţă pentru turismul românesc, pentru România, am riscat mult, însă birocraţia m-a împiedicat în multe. Autorităţile par să nu-şi dea seama cât de important poate fi acest proiect pentru România. Spre exemplu, în Turcia, unde sunt peste 30 de terenuri de golf, dintre care doar 16 -18 sunt profesionale, se produc circa 400 de milioane de euro anual venit din turismul de golf. În afară de aceşti bani, oamenii care vin să joace sau să asiste la joc mai aduc un venit de încă 400 de milioane de euro din turism citadin, cheltuieli în restaurante, distracţii în cluburi etc.
Eu merg adesea împreună cu alţi jucători în Bulgaria, unde există un teren profesional. Grupul pe care îl cunosc eu merge de câteva ori pe an acolo, unde cheltuie destul de mult şi m-am gândit de ce nu s-ar cheltui aceşti bani în ţara aceasta. Deci, este un proiect de strategie, de dezvoltare turistică, iar Turcia, Spania, Italia, care trăiesc din acest tip de turism, pot fi un exemplu. Ar trebui ca şi autorităţile din România să conştientizeze amploarea acestui proiect şi să înlesnească birocraţia în primul rând.
Cum vă descurcaţi în privinţa găsirii personalului potrivit?
Angajaţii sunt într-adevăr o mare problemă, acesta este unul dintre motive pentru care am hotărât să externalizez partea de restaurant, cât şi cea de hotel într-un viitor. În ceea ce priveşte golful, am adus profesionişti, din Spania, Anglia şi Turcia, am format cumva o echipă de management care se va ocupa de organigrama segmentul de golf pe mai departe.
Plănuiţi să puneţi bazele şi unei acedemii de golf dedicată copiilor?
Există Federaţia Română de Golf, chiar dacă doar în acte, şi ne dorim ca sub egida acesteia să aducem aici grupe de copii care să înveţe să joace, să practice, adică să înfiinţăm o şcoală de golf cu gândul să antrenez nişte viitori profesionişti. Sper să am şi sprijinul Federaţiei de Golf în acest sens măcar declarativ, pentru că nu mă aştept să am câştig din asta şi nu este uşor să antrenezi nişte copii, atât ca şi costuri, cât şi ca timp investit.
Faptul că am pus „National” în numele acestui resort nu doar că reflectă dorința de a produce jucători de golf, ci și celebrează diversitatea și unitatea unei comunități extinse, subliniind că resortul este deschis tuturor.
Astfel, avem în vedere organizarea unor competiţii naţionale şi internaţionale, să ne înfrăţim cu alte cluburi similare din Turcia sau alte ţări şi să organizăm turnee.
Care sunt aşteptările în viitorul apropiat?
Comunitatea de golf este destul de importantă în România, iar la anul, când şi piscina va fi gata, ne aşteptăm să avem câteva mii de persoane pe săptămână care să ne calce pragul. Vor socializa, se vor lega prietenii şi se va face business într-un cadru plăcut, exersând golf, sportul care îi pune pe toţi membri acestei comunităţi împreună. Sunt deja programate şapte turnee în această toamnă, iar anul următor aproape în fiecare săptămână va fi un turneu.
Comunitatea jucătorilor de golf din Europa este destul de importantă, în Franţa sunt peste 600 de terenuri de golf, în Germania peste 700, iar în Marea Britanie numărul terenurilor se apropie de 2000. Întrebarea este de ce nu ar veni toţi aceşti jucători şi în România, cu atât mai mult cu cât aceşti jucători ar putea fi şi turişti ai acestei ţări pe viitor.
Peste câţiva ani, când toate lucrurile se vor așeza și terenul va fi mult mai frumos decât ceea ce este acum, atunci vor fi mai mulţi cei care îşi vor da seama ceea ce am construit aici. National Golf & Country Club va fi un centru de excelență în golf și un paradis pentru cei care apreciază rafinamentul și exclusivitatea, un proiect emblematic pentru golful românesc.
Genul acesta de proiect este gândit să ajute turismul acestei țări, iar încrederea mea că acest fapt se va întâmpla este foarte mare!