Revelion 2016: mai puțini români au călătorit în țară și în străinătate

Revelion 2016: mai puțini români au călătorit în țară și în străinătate
person Horeca
access_time_filled
  • Peste 155.000 de români au cheltuit 36 de milioane de euro pe vacanțe de Revelion în țară și în strainătate, potrivit Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR)

turismrevelion2016Peste 147.000 de români și-au petrecut Revelionul în stațiunile din țară, în scădere cu 3,5% față de anul trecut, cheltuind aproximativ 140 milioane de lei, cu 1,5% mai puțin comparativ cu anul precedent.

în străinătate au călătorit, prin intermediul agențiilor de turism, pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă, din acest an, aproape 8200 de turiști, în scădere cu 5% față de anul 2015. Aceștia au cheltuit în afara țării, numai pentru servicii turistice, 4.8 milioane euro, sumă aproximativ egală cu cea din anul anterior.

Sfârșitul de an a fost marcat de evenimente politice, economice și sociale atât pe plan intern cât și extern, care i-au afectat pe români și i-au determinat să reconsidere deplasările, în perioada sărbătorilor de iarnă, fapt dovedit de scăderea numărului de turiști. 

Se menține și în acest an, tendința turiștilor de a alege mai ales destinații în România, tendință care se va păstra pe tot parcursul anului 2016, datorită conjuncturii politice internaționale și a siguranței pe care o oferă țara noastră ca destinație de vacanță. 

Revelionul în România

Evenimentele din ultima parte a acestui an au influențat turiștii români, unii dintre ei renunțând să-și planifice o vacanță de Revelion. Chiar dacă destinațiile cu tradiție au fost arhipline, totuși la nivel național s-a înregistrat o scăderea a numărului de turiști, cu aprox. 3,5% față de anul trecut.

Nu toate destinațiile interne au înregistrat scăderi. Peste 28.000 de români au ales să petreacă sărbătorile în stațiunile balneare, în creștere de aprox. 4%, față de anul trecut. Creșteri s-au înregistrat pe litoral și în Delta Dunării.

în continuare, cel mai mare  număr de locuri vândute se înregistrează în turismul rural, unde 52.000 de turiști au preferat să-și petreacă Revelionul la pensiuni, însă cu 8% mai puțin față de anul trecut.

Scăderi s-au înregistrat și în zonele montane, unde 36.000 de persoane au optat să-și petreacă vacanța la munte, în scădere cu 2% față de anul trecut. Pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orașe ale României, au plătit peste 30.000 de persoane, în scădere cu aproximativ 5% față de anul anterior.

în ceea ce privește tarifele percepute în perioada sărbătorilor, se constată că acestea au crescut față de anul anterior cu o medie de 5%. Astfel, românii au cheltuit peste 140 milioane de lei pentru achiziționarea pachetelor de Revelion în țară, în scădere cu 2% față de anul anterior.
Cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Brașov, Păltiniș, Rânca, Straja, Călimănești, Felix și zonele tradiționale rurale Bran-Moieciu, Maramureș, Bucovina.

Revelionul în străinătate

Românii care au ales să își petreacă vacanța de sărbători în străinătate, au avut de ales între destinații de schi și sporturi de iarnă, pachete turistice de tip city-break în orașe europene și destinații exotice îndepărtate.

Chiar dacă au beneficiat de un număr mare de zile libere, mai puțini români au apelat la agențiile de turism pentru petrecerea Revelionului în străinătate. Astfel, numărul celor care au petrecut sărbătorile de iarnă în alte țări a scăzut cu aproximativ 5% față de anul 2015, ajungând la 8180 de turiști, aceștia cheltuind cu 1,4% mai mult față de anul trecut. Cei mai mulți și-au cumpărat pachete pentru destinații de schi și sporturi de iarnă în Austria, Franța, Italia, Slovenia, Bulgaria.

Se remarcă o scădere a interesului pentru destinații tip city-break, dispariția solicitărilor pentru țările din zona Orientului apropiat si mijlociu, creșterea interesului pentru destinații îndepărtate. Au apărut destinații noi precum Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud, Vietnam, Dubai. S-a înregistrat un interes crescut pentru Republica Dominicană, Maldive, Mauritius, Mexic, Brazilia. 

Turism semi-organizat și rezervările online 

Numărul turiștilor români care își cumpără servicii turistice folosind sisteme de rezervări online este în continuă creștere. Aceștia rezervă în special bilete de avion și cazări în destinații externe, renunțând la serviciile de masă și agreement, specifice perioadei. 

Concluzii
Evenimentele pe plan intern cât și extern au dus la o ușoară scădere a numărului de turiști, față de anul trecut. 

Schimbarea mentalității privind gestionarea banilor și a timpului liber face ca mulți români să renunțe la vacanța de iarnă și să strângă banii pentru a achiziționa mai multe sejururi sau city-break-uri în restul anului.

Vremea neobișnuit de caldă din decembrie, nespecifică acestei perioade, a determinat întârzierea sau chiar anularea rezervărilor pentru Revelion.

Conștientizarea românilor privind normele de siguranță i-a determinat pe aceștia să fie mai precauți în alegerea locației pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă.

Aceste date sunt aproximative, au fost obținute pe baza datelor furnizate de INSSE, a estimărilor furnizate de membrii FPTR și a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism și au fost analizate de Federația Patronatelor din Turismul Romanesc și de Organizația de Marketing Turistic din România.

Sursă foto: www.laurentiuiancu.com

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302