Sondaj despre preferințele românilor în materie de turism
Românii de până în 35 de ani, cu studii superioare, aleg să își petreacă vacanțele în străinătate, printre preferințele acestora numărându-se țări precum Italia, Spania, Turcia sau Grecia, potrivit unui sondaj demarat de site-ul DLI.ro. Sondajul a fost realizat în perioada 20 – 27 februarie 2014, pe un eșantion de 1.136 de persoane.
Astfel, 72% dintre respondenții de până în vârsta de 35 de ani au afirmat că își petrec vacanțele în străinătate, pe când 28% au răspuns că aleg să rămână în țară, aceștia din urmă preferând stațiunile montane în defavoarea litoralului.
Potrivit aceluiași sondaj, 45% se cazează la hotel, 40% la pensiune, iar 9% la rude sau prieteni, pe când restul de 6% preferă să stea în gazdă. La întrebarea „În general, cum apreciați calitatea serviciilor turistice din România”, 45% au afirmat că sunt bune, 42% că sunt medii și doar 7% că sunt proaste, restul respondenților de 6% fiind de părere că serviciile turistice din România sunt foarte bune. În schimb, 83% dintre respondenții sondajului realizat de site-ul DLI.ro consideră că serviciile turistice din străinătate sunt excelente, foarte bune sau bune.
O altă frecvență demnă de menționat este procentul celor care apelează la serviciile agențiilor de turism, 71% afirmând că preferă să ceară ajutorul acestor societăți comerciale intermediare, pe când restul de 29% răspunzând că nu apelează la agențiile de turism. Un procent și mai îmbucurător pentru domeniul turismului este cel al respondenților care au răspuns că au fost cel puțin o dată în vacanță pe parcursul anului 2013. Astfel, la întrebarea „De câte ori ați fost în vacanță pe parcursul anului trecut (2013)?”, 86% au răspuns că au plecat cel puțin o dată în vacanță, de vreme ce restul de 14% au afirmat că nu au fost deloc în vacanță pe parcursul anului 2013.
Cât despre bugetul alocat vacanțelor, concediului sau oricăror activități turistice, 44% dintre respondenții aceluiași sondaj realizat de site-ul DLI.ro au răspuns că fac economii tot timpul anului, 26% că au un buget anual alocat vacanței și 24% că folosesc salariile din perioada respectivă, pe când doar 3% au răspuns că apelează la credite pe perioade scurte. Restul respondenților de 3% nu au știut sau nu au dorit să răspundă. De pildă, la întrebarea „Care este bugetul anual pe care îl alocați vacanțelor sau concediilor?”, procentele arată astfel:
Deloc surprinzător, majoritatea respondenților care preferă destinațiile turistice din România au răspuns că de regulă călătoresc cu mașina personală ” 65%. În schimb, 25% au afirmat că mijlocul de transport cu care călătoresc de obicei în România este autocarul, pe când 12% au ales trenul. Restul de 4% au răspuns că preferă avionul, aceștia călătorind și în interes de serviciu.
Trebuie menționat, de asemenea, și că majoritatea respondenților, 45%, au afirmat că, în alegerea unei destinații turistice, se informează de pe site-urile web. O frecvență la fel de interesantă este și cea a respondenților care au spus că, într-o astfel de decizie, se bazează pe recomandările sau relatările prietenilor sau rudelor – 37%, restul de 18% informându-se din cataloage, ghiduri turistice sau pliante oferite la târgurile tematice.