Taleb Rifai: “Nu contează ce bogății aveți, contează ce faceți cu ele”

Taleb Rifai: “Nu contează ce bogății aveți, contează ce faceți cu ele”
person Horeca
access_time_filled

talebrifaiomtPrezent miercuri, 3 iulie, la București, cu ocazia Conferinței Internaționale de Turism „Identificarea avantajelor competitive ale unei destinații turistice, oportunități și provocări pentru dezvoltarea durabilă a turismului”, secretarul general al Organizației Mondiale a Turismului, Taleb Rifai a declarat că nu contează ce bogății are România sau orice altă țară, ci contează ce face cu acele bogății, subliniind că există țări mai puțin dotate de la natură care înregistrează rezultate excepționale în domeniul turismului.

„Gândiți-vă la ceea ce puteți face cu bogățiile voastre. Nu e important ce aveți, e important ce faceți cu ce aveți”, le-a spus Taleb Rifai specialiștilor din turism prezenți în sală. Referitor la tema conferinței, „Identificarea avantajelor competitive ale unei destinații turistice”, Taleb Rifai a precizat că există o diferență între „competitor advantage” și „competitive advantage”; dacă prima sintagmă se referă la avantajele pe care le are o destinație turistică, a doua sintagmă se referă la acele avantaje care pot deveni competitive la nivel internațional prin comparație cu alte destinații turistice.

Reprezentantul Organizației Mondiale a Turismul a subliniat că pentru a exista performanță în sectorul turistic, guvernele din toată lumea trebuie să recunoască rolul important pe care turismul îl joacă în zilele noastre. „1 miliard de turiști au călătorit în întreaga lume în anul 2012, stabilind un nou record în turismul internațional. Pe lângă cei 1 miliard de turiști internaționali înregistrați în 2012, încă 5/6 miliarde de turiști călătoresc anual în propria lor țară. Această cifră consolidează poziția turismului ca unul dintre cele mai mari sectoare ale economiei mondiale, totalizând 9% din PIB-ul mondial”, a declarat Taleb Rifai, care a adăugat că 1 din 10 locuri de muncă la nivel mondial sunt create de industria turismului.

„Marea provocare a industriei turistice mondiale este de a lega această creștere de sustenabilitate”, a mai afirmat Taleb Rifai, care a sublinat că aceasta ar trebui să fie principala direcție în care se îndreaptă industria turismului.

Un alt element important în dezvoltarea industriei turistice a unei țări îl reprezintă existența unui parteneriat public-privat solid, susține reprezentantul OMT.

La conferința de astăzi au participat nume importante din turismul internațional și național (de la autorități centrale și locale, patronate din turism, asociații, operatori de turism s.a.). Conferința s-a desfășurat la inițiativa ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism, Maria Grapini, în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Turism, în contextul în care România deține Președinția Organizației Mondiale a Turismului din anul 2012.

Reprezentanții turismului românesc au vorbit despre avantajele competitive ale României ca destinație turistică și despre direcțiile strategice pentru turismul românesc pentru următorii ani, printre care ecoturismul, turismul de sănătate și turismul cultural.

În cadrul evenimentului de astăzi a fost semnată și Declarația privind aderarea la Codul de Etici în Turism al Organizației Mondiale a Turismului de către reprezentanții industriei turistice din România.

Vizita delegației străine în România, formată din specialiști în turism și din jurnaliști, va continua cu un infotrip în zilele următoare. Mâine este programată o excursie pe ruta Tulcea – Delta Dunării – Murighiol – București, vineri aceștia vor merge pe ruta București – Sinaia – Bran – Brașov, sâmbătă va urma un traseu pe ruta Brașov – Prejmer – Sighișoara – Turda – Alba Iulia, iar duminică aceștia se vor întoarce pe ruta Alba Iulia – Sibiu – București.

Președintele Autorității Naționale pentru Turism, Răzvan Filipescu a declarat că desfășurarea în România a acestui eveniment reprezintă o recunoaștere internațională a potențialului turistic al României și o oportunitate de includere a țării noastre pe harta marilor touroperatori de turism. Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism, Maria Grapini a declarat că își dorește ca jurnaliștii străini prezenți la eveniment să se întoarcă cu amintiri frumoase din România și să spună mai departe că România este o destinație turistică ce merită să fie vizitată.

Întorcându-mă la remarca domnului Taleb Rifai, „Nu contează ce bogății ai, contează ce faci cu ele”, am reținut o afirmație a președintelui Organizației Patronale a Turismului Balnear din România care confirmă spusele reprezentantului OMT. „România are o treime din izvoarele termale și minerale ale Europei. Cu toate acestea, doar 2000 din cele peste 8000 izvoare existente pe teritoriul țării noastre sunt utilizate”, a declarat astăzi președintele OPTBR, Nicu Rădulescu.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302