27 de proprietari de hoteluri au pus bazele unei asociaţii turistice, la Neamţ
27 de proprietari de hoteluri și pensiuni din stațiunea Durău și localitatea Ceahlău, județul Neamț, au pus bazele unei asociații care are ca scop dezvoltarea turismului în zonă, după ce „ani de zile în zonă nu s-a întâmplat nimic”, potrivit reprezentanților noii Asociații Turistice Crestele Ceahlăului. După numărul de fondatori, asociația este a treia din țară. Deocamdată, sunt reuniți în asociație circa 95% dintre patronii de hoteluri și pensiuni din Durău și Ceahlău, potrivit Monitorul de Neamț.
„Scopul asociației este să promovăm și să dezvoltăm turismul în zona Durău – Ceahlău. Ne interesează să ne asociem cu diverse instituții și organizații care pot servi intereselor noastre. Acum avem un statut, un comitet director, format din președinte, doi vicepreședinti, un secretar, trei membri și un cenzor. Primul pas pe care l-am făcut a fost să ne întâlnim cu Înalt Prea Sfințitul Teofan, cu care am discutat despre trei proiecte. De comun acord am stabilit să găsim cadrul legal pentru ca pe terenuri care aparțin Mitropoliei să facem ceva în interesul comunității. La discuții a participat și primarul Costică Șchiopu, care este președinte onorific al asociației”, a declarat Milucă Zabulic, vicepreședinte executiv al asociației și proprietar al Hotelului Cascada.
Primul proiect pus pe tapet la întâlnirea de luni, 26 martie, cu mitropolitul Teofan, a vizat reabilitarea vechii pârtii de schi, de pe terenul bisericii. S-a stabilit că juriștii asociației și ai Mitropoliei Moldovei vor găsi cadrul legal cel mai convenabil pentru ca Asociația Crestele Ceahlăului să poată investi pentru a fi realizată o instalație de care să se folosească schiorii. Conducerea asociației și-a propus ca la 1 noiembrie 2012 să se taie panglica inaugurală la pârtia de schi.
Al doilea proiect discutat cu mitropolitul vizează cei circa 1.000 de metri pătrați dintre hotelurile Bistrița și Bradu, care aparțin tot bisericii. S-a stabilit să se demonteze actualul gard și să fie înființat un parc. Se vrea montarea de bănci pentru odihnă și înființarea unui loc de joacă pentru copii.
Ultimul proiect care se bucură de susținerea Mitropoliei este legat de un teren de sport de lângă releul din Durău, acolo unde înainte de ’89, timp de câteva luni un excavator a nivelat zona, suprafața rămânând la această fază. „IPS Teofan și-a manifestat dorința să ne dea în grijă și acel teren, pe care noi să facem amenajări pentru activități culturale”, a mai spus vicepreședintele asociației.
Pentru a intra în această asociație, fiecare membru fondator a contribuit cu câte 700 de lei, lunar urmând a se strânge o cotizație de 10 lei. Cei care vor vrea să devină membri vor avea de suportat aceleași costuri.
Sursa: www.monitoruldeneamt.ro