Alegerea culorilor în amenajările locațiilor Food Service

Alegerea culorilor în amenajările locațiilor Food Service
person Horeca
access_time_filled

Văzul este cel mai puternic simț pe care îl avem. Prin urmare, culoarea este modul cel mai accesibil și eficient care influențează percepția clientului. Culoarea este afectată cel mai puternic datorită iluminatului, de aceea într-o amenajare aceste două aspecte trebuie luate în considerație împreună.

LEGĂTURA STRâNSĂ îNTRE LUMINĂ ȘI CULOARE

Este necesar să acordați atenție luminii care pătrunde în încăpere: din ce parte și unde este îndreptată. în cazul în care ferestrele camerei sunt îndreptate spre nord și est, cu siguranță veți avea puțină lumină naturală. Și viceversa. Ar trebui să alegeți o gamă cromatică care să vă ajute să echilibrați lumina. încăperile orientate către sud și vest sunt destul de luminoase, de aceea puteți folosi cu încredere tonuri închise la culoare sau chiar reci. Pentru cele orientate spre nord-est, dimpotrivă, este indicat să folosiți nuanțe calde și deschise. în acest fel, puteți echilibra percepția vizuală a spațiului.

De asemenea, este important ce aveți după geam. Dacă locația se află în mijlocul naturii (de exemplu parc), trebuie să luați în considerație că verdele se va reflecta în amenajarea locației dumneavoastră. Folosiți culori care sunt armonizate cu verdele. Este bine să evitați tonuri de galben aprins, plantele verzi care se reflectă vor conferi încăperii o nuanță acidă, care va crea un disconfort vizual.

Și amplasarea geografică contează atunci când alegem culorile. Dacă locația este amplasată pe malul mării, cu siguranță tonurile de alb și albastru se vor potrivi cel mai bine, și nu în zone urbane-industriale.

De regulă, în unitățile tip fast food este bine să utilizați blaturi lucioase în culori reci și accente viu colorate (portocaliu, galben sau roșu). Aceste culori creează o stare de ospitalitate și provoacă apetit în rândul consumatorilor, te fac să intri în locație și să iei o gustare rapidă, fără să stai mult pentru a te relaxa. Scopul – mănânci rapid și eliberezi locul următorilor clienți.

Aceeași gamă cromatică se aplică și în cazul locațiilor de divertisment – discoteci sau cluburi de noapte. Clientul trebuie să rămână cu o impresie de odihnă activă, iar un interior luminos va spori sentimentul de distracție, dinamică și activitate.

Din contră, în locațiile premium, unde este important ca atmosfera liniștită să-l atragă pe vizitator pentru a se relaxa, se va opta pentru o coloristică mai liniștită în tonuri închise și pastelate. Se vor introduce elemente impozante, cum ar fi plăci ceramice sau marmură în tonuri de verde sau bordo închis. Toate acestea creează o atmosferă de relaxare și odihnă.

Uneori este mai bine să vă limitați la câteva culori, apropiate ca și tonuri, spre exemplu bejuri și marouri. însă, în acest caz, este nevoie de a scoate în evidență textilele, arhitectura spațiului sau a mobilierului. Acestea trebuie să devină punctele de interes și să atragă atenția clientului. Iar atmosfera generală să te facă să te simți bine și relaxat.

Dacă spațiul dumneavoastră este destul de întunecat și lipsit de lumină naturală, trebuie să fiți foarte atenți atunci când alegeți culorile, astfel încât să nu creați un sentiment de respingere. Optați pentru o gamă cromatică cât mai deschisă și caldă. Iluminatul artificial vă poate ajuta și în acest caz.

Dacă alegeți culorile: roșu, portocaliu, maro sau negru în încăperile cu puțină lumină, efectul va fi unul negativ. Aceste culori absorb lumina naturală și aproape nu reflectă nimic în încăpere. însă dacă alegeți un verde, bleu sau violet deschis, aceste nuanțe, din contră, reflectă multă lumină și umplu camera în culoare. Cu cât gama cromatică este mai pastelată și albul este prezent, cu atât încăperea locației dumneavoastră va fi mai luminoasă și primitoare.

Și pardoseala joacă un rol important atunci când alegeți gama cromatică în amenajarea locațiilor food service. Așa cum multe materiale și finisaje care se aleg pentru placare au efect de reflexie, pardoseala poate duce la modificarea vizuală a întregii încăperi. De aceea este important să luați în calcul daca veți avea o pardoseală reflectorizantă sau, din contră, una mată. Mocheta este un material care absoarbe și reține lumina, pe când lemnul, ceramica și piatra reflectă lumina și se va difuza pe pereți și tavan.

Iluminatoarele de tavan vor umple de două ori mai mult o încăpere cu lumină decât geamurile clasice. Iar datorită oglinzilor puteți obține mai multă lumină și să măriți vizual spațiul. Lampile cu halogen sunt cele mai apropiate de lumina solară, de aceea sunt cele mai indicate în amenajările interioare. Èšinând cont de toate aceste aspecte cu siguranță veti alege culorile cele mai potrivite locației dumneavoastră.

EFECTUL CULORILOR ASUPRA APETITULUI UMAN

Apetitul uman este ușor influențabil dacă știm cum să alegem culoarea potrivită. Pentru proprietarii de locații Food Service acest aspect poate deveni un manipulator sublim asupra clienților. Mai jos găsiți câteva exemple:

  • Culoarea roșie. Fără îndoială, această culoare sporește apetitul. însă atunci când amenajați locația trebuie să fiți foarte atenți cum o folosiți. Dacă saturați încăperea cu prea mult roșu, efectul va fi contrar – de iritație și respingere;
  •  Culoarea galbenă. Pentru interior, această culoare cu siguranță este una câștigătoare, deoarece îmbunătățeste starea de spirit și apetitul. Excepție fac tonurile de galben intens care vor provoca sentimentul de anxietate și tensiune în rândul clienților;
  • Verdele. Nuanțele de verde nu doar îmbunătățesc pofta de mâncare, dar creează și un efect relaxant și de liniște asupra psihicului omului;
  •  Culoarea albastră. Această culoare se folosește des în amenajările de restaurante sau cafenele pentru că ajută la extinderea vizuală a spațiului și provoacă un efect de liniște asupra clientului. însă anumite nuanțe de albastru, pe lângă calitățile pozitive, au proprietatea de a reduce impactul asupra apetitului;
  •  Movul, albul și maro. Aceste culori nu sunt involuntar grupate împreună. De cele mai multe ori, la amenajarea unui local de tip restaurant sau cafenea se optează pentru acest grup de culori; acesta creează o atmosferă de confort, chiar mister. Cu toate acestea, combinația acestor culori este destul de dificilă, deoarece dozajul incorect poate duce la plictiseala sau somnolența clienților, ceea ce cu siguranță nu vă doriți.

Toate aceste mici trucuri vă pot ajuta să creați efectul dorit asupra clienților – de la o atmosferă relaxantă și de confort, până la stimularea apetitului. Și să țineți cont: NU exagerați atunci când alegeți gama cromatică pentru locația dumneavoastră. Cu puțină imaginație și sfaturi bune puteți amenaja cel mai plăcut loc, în care clienții se vor întoarce cu mare drag!

Mult succes!

Natalia BEREZOVSKAIA

Arhitect de interior – Creativ Interior Studio

www.creativ-interior.ro

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302