Avem o Deltă. Cum procedăm?

Avem o Deltă. Cum procedăm?
person Horeca
access_time_filled

Asociația Salvați Dunărea și Delta a organizat marți, 23 octombrie, a 6-a ediție a Simpozionului Național „Avem o Deltă. Cum procedăm?” – considerat cel mai important eveniment național dedicat Deltei Dunării. Evenimentul a reușit să strângă la aceeași masă principalii actori implicați în managementul acestei zone de importanță strategică.

simpoziondeltadunarii

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului finanțat din fonduri europene „Delta Dunării – Paradisul aproape pierdut! Campanie de informare și conștientizare cu privire la protejarea biodiversității Rezervației Biosferei Delta Dunării”, implementat de Asociația Salvați Dunărea și Delta în parteneriat cu Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării în perioada ianuarie 2011 – decembrie 2012.

„Autoritățile centrale, locale, comunitățile locale și societatea civilă împărtășesc în egală măsură preocuparea pentru salvarea Deltei Dunării. Acest obiectiv va fi atins prin întărirea colaborării între toți acești factori de decizie și printr-un management integrat în care resursa umană locală va primi atenția cuvenită. Problemele sociale vor fi adresate în strânsă legătură cu cele ecologice, ținându-se cont de interdependențele dintre acestea. Pentru gestionarea mai bună a fondurilor europene și, respectiv îmbunătățirea accesului beneficiarilor la acestea, a fost propus un sistem de finanțare multi-fond în exercițiul financiar 2013 – 2020. De asemenea, pentru eficientizarea serviciului de combatere a braconajului, serviciile existente se vor reuni într-un singur organism de control”, se arată într-un comunicat de presă emis de organizatori.

salvatideltaAcestea au fost concluziile principale ale simpozionului „Avem o Deltă. Cum procedăm?” organizat de Asociatia Salvați Dunărea și Delta. Ca în fiecare an, simpozionul a adus în prim plan problemele cu care se confruntă sistemul socio-ecologic al Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD), printre care cele mai urgente sunt pierderea biodiversității, reducerea drastică a resursei piscicole, gestionarea defectuoasă a deșeurilor dar și siguranța comunităților locale. Deteriorarea resurselor naturale este în stransă legătură cu degradarea calității vieții locuitorilor din arealul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Desi inițiative pertinente de redresare au fost înaintate, multe dintre acestea au fost blocate din cauza ineficienței administrative, a procedurilor multiple și greoaie sau a lipsei de informare. Pentru redresarea acestei situații, președintele SDD, Liviu Mihaiu a făcut un apel ferm la voința politică și a îndemnat către acțiune concertată din partea autorităților în parteneriat cu societatea civilă și comunitățile locale.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb a confirmat acest apel declarând că „Demarăm parteneriatul pentru Delta Dunării – unul realizabil nu doar la nivel de hârtie. Doresc să găsim toate acele soluții care să ducă la o dezvoltare sustenabilă a Deltei Dunării, parte a patrimoniului universal dar care ne aparține în primul rând nouă și trebuie ca împreună cu oamenii să luptăm ca Delta Dunării să fie într-adevăr ocrotită și protejată„.

Ca și soluție concretă, Asociația Salvați Dunărea și Delta a propus autorităților de resort crearea unui sistem de finanțare multi – fond pentru Delta Dunării în următorul exercițiu financiar. Un astfel de program integrat poate concentra sub aceeași autoritate linii financiare care aparțin unor programe diferite. rezervatiadelteidunariiBeneficiarul final din Delta Dunării va avea la dispoziție o singură instituție, o singură procedură și un singur ghid pentru a putea accesa fondurile europene destinate dezvoltării Deltei Dunării.

Printre participanții la simpozion s-au numărat Rovana Plumb, Ministrul Mediului, Edward Bratfanof, Guvernatorul Administrației Rezervația Biosferei Delta Dunării, Ivan Patzaichin, Horia Teodorescu, președintele consiliului județean Tulcea, Florin Toader, Comisar al Gărzii Naționale de Mediu, Mihail Faca, Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Carmen Stoica, Președinte al Administrației Naționale pentru Pescuit și Acvacultură precum și reprezentanți ai comunităților deltaice.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302