CALIFORNIA, un paradis viticol

CALIFORNIA, un paradis viticol
person Horeca
access_time_filled

In acele vremuri de pionierat pe toate directiile, au existat mai multe incercari de a planta vita de vie de-a lungul coastei Atlanticului, in nordul Americii si in bazinul fluviului Mississippi. Nici una nu a avut insa succes. Vitele de vie nou plantate mureau dupa numai doua-trei sezoane. Primele regiuni care nu au creat astfel de probleme, adoptand de la inceput cu succes noua planta, au fost Mexicul si insorita Californie.

  • STRUGURII MISIONARI

Desi este considerata ca fiind parte a Noii Lumi a vinului, California este catalogata de cunoscatori drept cea mai noua dintre componentele Lumii Vechi. Si asta pentru ca traditia vitivinicola californiana a fost fondata in secolul al XVIII-lea, de catre misionarii spanioli si a fost adusa pe culmile gloriei in secolul al XX-lea, de Robert Mondavi, urmasul unei familii de imigranti italieni.

Daca in Mexic „parintele viei” a fost guvernatorul Hernando Cortez, in 1525, prima fila a calendarului oenologic al Californiei a fost scrisa mai tarziu, in 1769, de catre parintele franciscan Junipero Serra, care a plantat prima podgorie californiana in San Diego. Ulterior, parintele Serra a mai fondat inca opt misiuni in California, dezvoltand pentru fiecare in parte si cate o plantatie de vita de vie. Varietatea cultivata de el, originara din Mexic, a ramas cunoscuta pana azi sub numele de „struguri de la Misiune” si a dominat productia vinului in California pana prin 1880.

  • A PATRA PUTERE OENOLOGICA A LUMII

In prezent, California este al patrulea producator de vinuri din lume, dupa Italia, Franta si Spania, cu o productie anuala de vinuri de aproape 3 miliarde de sticle. De pe suprafata sa, egala cu trei sferturi din cea a Frantei, se obtine 90% din totalul productiei americane de vin. Suprafata acoperita cu vita de vie ajunge la 208.000 hectare, aproximativ 60% fiind ocupata cu soiuri pentru vinuri rosii. Cabernet Sauvignon si Chardonnay sunt soiurile de frunte, urmate de Merlot si Zinfandel, aflate in crestere.

California este una dintre cele mai diverse regiuni viticole din lume, cu aproape o suta de soiuri de struguri, cultivate in aproape o suta de zone viticole si o structura de vinificatori foarte individualizati, dintre care multi cu experienta pe plan international.

Regiunile in care s-a creat faima Californiei de putere mondiala in lumea vinului sunt: Paso Robles, San Luis Obispo, Santa Barbara, San Diego, Mendocino (care include Lake County), Napa Valley, Sonoma, Carneros, Sierra Foothill, Livermore, Santa Clara, Santa Cruz, Monterey. Dintre acestea, cele mai renumite, chiar si pentru neinitiati, sunt, cu siguranta, vaile Napa si Sonoma, aflate la 80-95 km nord de San Francisco.

Napa Valley este regiunea cea mai cunoscuta si cea mai dens populata de crame, aici fiind amplasate 280 din cele 520 de proprietati vitivinicole californiene. Dezvoltarea regiunii a cunoscut o explozie, dupa 1975 cand erau numai 20.

Desi Sonoma pare mai rustica si mai putin aglomerata, cu doar 200 de proprietati vitivinicole, vinurile sale sunt la fel de bine apreciate, in principal Cabernetul, Chardonnay-ul si Zinfandel-ul.

  • SUCCESUL CALIFORNIAN

Intre povestile de succes nascute in podgoriile Californiei, intalnim nume celebre de actori, artisti, dar si de oenologi, care au ajuns adevarate legende, concurand faima celor mai celebre etichete din Bordeaux sau din Toscana.

Legenda emblematica a Vinului Californian este celebrul Robert Mondavi. Fiul unui emigrant Italian, el si-a inceput povestea in zorii secolului XX, lucrand la laditele pentru struguri. Dupa cateva decenii era curtat de baronul Rothschild pentru a crea impreuna exclusivistul „Opus One”.

O alta poveste a inceput in 1868, cand Jacob Beringer pleca din orasul german Mainz pentru a incepe o noua viata in Statele Unite, fiind urmat cinci ani mai tarziu de catre fratele sau, Frederick. In 1870 ajunge in Napa Valley unde descopera ca solul este identic cu cel de pe Valea Rinului. In 1875, Jacob si Frederick Beringer au achizitionat pamanturi in aceasta zona si le-au plantat cu soiuri aduse din Europa. In 1876, cei doi pun bazele companiei Beringer care a ajuns astazi unul dintre etaloanele vinurilor premium californiene, Knights Valley Cabernet Sauvignon fiind unul dintre cele mai cunoscute.

  • OENOTURSIMUL LA SUPERLATIV

O zi de experiente senzoriale in California poate incepe cu o vizita la Colectia Hess, bine garnisita cu vinurile reprezentative ale ultimului secol, expuse in compania tablourilor de gen. Continua apoi cu o vizita la micuta podgorie Newlan si este urmata de o vizita la un grill bar (fripturi in stil mexican si branzeturi frantuzesti de import). In continuare, se urca la Chateau Montelena, renumit pentru vinurile medaliate la Paris, in 1976, momentul istoric cand Statele Unite a castigat razboiul oenologic cu batranul continent. Dupa o scurta vizita la Jade Lake Oriental Gardens, urmeaza demonstratiile practice ale Institutului Culinar American. Tot acest pachet costa 600 dolari de persoana.

O alta oferta inedita este degustarea in balonul care survoleaza Napa Valley. Este asa numita «degustare dansand cu vantul». Pentru cei care nu se incumeta la astfel de degustari extreme, exista varianta terestra la bordul trenului de lux Napa Valley Wine Train, care pleaca din Napa si ajunge la Santa Elena.


 

PRODUCTIA SI EXPORTUL DE VINURI DIN SUA

Productie vinuri SUA:

2007 – 2.6 miliarde litri
2008 – 2.5 miliarde litri
2009 – 2.9 miliarde litri

Export vinuri SUA:

2007 – 408 million Litri
2008 – 449 million Litri
2009 —383.5 million Litri

Â


Â

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302