Comisia Europeană de Travel anunţă scăderi în turism
Comisia Europeană de Travel a publicat pe 30 ianuarie 2012, al patrulea raport asupra evoluției turismului în Europa, în 2011, „European Tourism in 2011 – Trends &Prospects (Q4/2011), în care anunță pentru 2012 o scădere de 1% a vizitelor internaționale în Europa și o creștere de doar 0,8% pentru 2013. Potrivit raportului – realizat de compania Tourism Economics -, anul 2011 a fost unul record pentru industria travel din Europa, vizitele internaționale în Europa crescând cu 6%, depășind astfel vârful înregistrat în 2008. Cu toate acestea, în ultima parte a anului 2011, industria turismului a înregistrat o scădere. În graficul alăturat puteți vedea evoluția țărilor europene în 2011, în ceea ce privește industria turismului.
Cele mai performate companii din industria de travel în 2011 au fost cele aeriene dar și companiile hoteliere. În primele 11 luni ale anului trecut, companiile aeriene din Europa au servit cu 5% mai mulți pasageri ca în 2010, iar hotelurile au indicat o creștere de 3,2% a gradului de ocupare. „În mod impresionant, 22 din 23 de țări raportoare au înregistrat o creștere a numărului de turiști în 2011, creșterea variind de la 3% în Marea Britanie, la peste 20% în Latvia și Lituania. De asemenea 24 din 26 de țări au înregistrat creșteri ale gradului de ocupare în hoteluri, în 2011”, se arată în raport.
În ceea ce privește industria hotelieră, cele mai mari creșteri ale gradului de ocupare în hoteluri în 2011 s-au înregistrat în Europa de Sud-Est. În ceea ce privește indicatorul RevPAR, s-a înregistrat de asemenea o creștere de 6% în primele 11 luni ale anului trecut la nivel european. Totuși, aproape jumătate dintre țările raportoare au înregistrat o încetinire a creșterii indicatorului ADR (Average Daily Rates) începând cu luna august. Țări precum Grecia, Islanda, Slovacia, Spania, Elveția și Marea Britanie au raportat scăderi ale ADR-ului în noiembrie 2011.
Deși revenirea industriei travel a fost destul de puternică în 2011, semne de erodare ale acestei creșteri au început să apară, așa cum era de așteptat, în a doua jumătate a anului trecut. Nu surprinzător, călătoriile în destinațiile europene au încetinit în ultimele luni ale anului trecut. Măsurile de austeritate și stresul de pe piețe financiare cauzate de criza datoriilor din zona euro au afectat și vor afecta în continuare atât consumatorii cât și business-urile.
Criza financiară din zona Euro a continuat să se înrăutățească în ultimele luni, în ciuda unor serii de încercări a liderilor din UE de a o curma. Problemele s-au răspândit de la Grecia, Irlanda, Portugalia, la Spania și Italia, reprezentând o amenințare din ce în ce mai mare pentru criza economică din Europa și nu numai.
Potrivit Tourism Economics, numărul vizitelor internaționale în Europa va scădea cu 1% în 2012, iar cea mai mare scădere se va înregistra în Europa Mediteraneeană -2,3% și în Europa de Vest – 1,6%.