Criză de ospătari în Cluj
Deși ne aflăm în plin sezon de vară și terasele s-au deschis peste tot în Cluj, majoritatea ospătarilor aleg să plece din oraș să muncească fie la mare, însă de cele mai multe ori emigrează în alte țări, unde sunt mult mai bine plătiți. Angajatorii din sectorul restaurației din Cluj nu prea mai au în astfel de condiții de unde să își aleagă oamenii care să servească în baruri sau pe terase. Site-urile cu anunțuri de angajare s-au umplut în ultima perioadă cu oferte pentru ospătari, însă nimeni nu se înghesuie să ocupe posturile vacante.
Pe listele Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă din Cluj figurează 23 de posturi vacante de ospătari, 13 posturi de ajutor de ospătar, 9 posturi de bucătari și 6 de barman.
„Este criză de ospătari în perioada aceasta. Cei buni pleacă afară, iar cei care rămân nu sunt pregătiți pentru așa ceva. Majoritatea sunt oameni care nu au mai lucrat niciodată în niciun domeniu. Am pus un anunț de angajare de o săptămână și am primit doar trei sau patru CV-uri. Angajez pentru că trei ospătari de-ai mei au plecat în Italia pe vară”, declara Georgiana Iftime – șef de sală la Irish and Music Pub -, la începutul sezonului.
Într-un alt local, candidații nu s-au prezentat nici după ce a fost stabilit un interviu. „Noi am dat anunțul de angajare de câteva zile și în mod normal sunau zeci de persoane. Până acum au sunat doar două și nici nu s-au mai prezentat la interviu apoi. Trebuie să angajăm pe cineva pentru că ne-a plecat un om în Italia la muncă sezonieră. Știu că sunt multe localuri în această situație. Acum se angajează mai mulți pentru că sunt și terasele deschise. Este o situație neplăcută pentru că suntem nevoiți să angajăm în grabă”, a declarat administratorul restaurantului Daniel Berar.
Este un fapt cunoscut că în restaurantele și barurile din România ospătarii și chelnerii nu o duc prea bine. Salariile sunt mici și majoritatea trăiesc din bacșiș, care, în ultimii ani, s-a diminuat considerabil.