Cum să creăm un design reușit de cafenea
Oamenii vin într-o cafenea nu doar pentru a savura o ceașcă de cafea delicioasă și pentru a mânca ceva dulce, vin mai degrabă pentru a se retrage într-o atmosferă primitoare și plăcută. De aceea designul interior joacă un rol foarte important atunci când doriți să deschideți o cafenea sau să reamenajați una existentă.
Un design reușit de cafenea va contribui cu siguranță la succesul viitoarei locații. Puteți găsi o mulțime de sfaturi cu privire la amenajarea cafenelei, toate acestea sunt menite să aducă un plus de confort și să atragă cât mai mulți clienți. Aici nu există elemente de prisos, așa cum toate detaliile contează, începând de la îmbrăcămintea pentru chelneri și terminând cu designul pentru bar, ca element central, sau decorațiuni pentru a integra amenajarea. Toate acestea trebuie să reflecte conceptul de bază.
CE TIP DE CAFENEA VĂ REPREZINTĂ?
Există tipuri de cafenele în care oamenii vin pentru un anumit scop și nu neapărat pentru a servi o cafea sau a mânca ceva; de exemplu, unele persoane își găsesc locul de meditație exact în astfel de locații. în mod surprinzător, stilul vizual și atmosfera creează un tipar anumit de local, cu anumite pretenții din partea clienților.
1. Cafeneaua vieneză, unde veți întâlni clienți fideli care își petrec ore în șir citind un ziar și savurându-și cafeaua;
2. Cafenea – tip cofetărie, în care puteți savura o gamă largă de prăjituri și produse de patiserie. Aici clienții își petrec cele mai plăcute momente cu familia, la o ceașcă de ceai.
3. Cafenea cu produse „to go”. Practic, aceste tipuri de locații sunt situate în zone de birouri sau spații cu trafic intens, iar conceptul este – divers și rapid!
4. Cafenelele unde sunt excluse în totalitate băuturile alcoolice, iar meniul este dominat de ceaiuri și infuzii naturale. Aceste localuri pot fi considerate ceainării.
5. Cafeneaua schanigarten – tipul de cafenea cu terasă, pentru sezonul cald, sau verandă – una din tipurile de cafenele moderne.
INTERIORUL CAFENELEI: CUM SĂ ALEGEM STILUL PERFECT?
în funcție de conceptul viitorului spațiu se va alege și stilul de amenajare. Succesul adevărat îl va constitui acel design realizat cu pasiune. Aceste locații vor atrage foarte rapid clienți fideli, care vor aprecia în primul rând confortul și calitatea.
De regulă, pentru o cafenea tradițională se pretează un stil clasic, oriental sau chiar romantic. Dar nu putem exclude și eclectismul – un mix de culturi și stiluri, asa cum și cafeaua în sine este o băutură extrem de cosmopolită.
DESIGNUL INTERIOR ȘI AMBIANÈšA
într-un interior de cafenea toate elemente sunt la fel de importante – lumina, mobilierul, țesăturile, texturile sau materialele selectate și combinate cu gust. Designul interior reprezintă jumătate din succesul viitorului local, așa cum aspectul estetic se reflectă în starea de spirit a clientului. Trebuie să se țină cont că indiferent de conceptul propus, cafeneaua va fi un loc public, unde mesele și scaunele trebuie amplasate într-un mod cât mai ergonomic, pentru a crea confortul necesar și un aspect atractiv în ochii clienților și vizitatorilor.
Mobilierul ales trebuie să fie rezistent. Evitați să folosiți mobilier din plastic – arată inestetic și ieftin. De asemenea, evitați mobilierul tapițat cu imitație din piele, excepție ar fi dacă aceasta este de calitate și cât mai rezistentă, pentru trafic intens. însă vor arăta întotdeauna bine piesele de mobilier din lemn masiv și textilele plăcute la atingere, pentru tapițarea acestora. încercați să proiectați interiorul cafenelei astfel încât să aveți mai multe zone cu mobilier corespunzător: zona de lounge cu canapele și fotolii confortabile, zona de luat masa cu mese și scaune normale sau zona de bar cu scaune înalte.
Finisarea pereților atrage cu siguranță atenția, prin urmare este esențial să-i decorați decent. Evitați să păstrați pereții goi, deoarece transmit senzația de ieftin și chiar disconfort. Puteți opta să-i placați cu cărămidă, care se poate adapta mai multor stiluri de amenajare: de la cel industrial, până la cel tradițional sau chiar glamour. Alte tipuri de finisaje care se pretează perfect într-o cafenea sunt: tapetul sau tencuiala decorativă; puteți să acoperiți pereții cu drapaje sau să-i placați cu ceramică sau piele. Idei sunt multe, important este să găsiți soluția perfectă locației dumneavoastră.
Pardoseala își are și ea rolul său în conceptul de design, de aceea încercați să evitați finisajele, cum ar fi: linoleum, gresia sau parchetul laminat ieftin o opțiune câștigătoare este parchetul din lemn masiv sau ceramica porțelanată decorativă. Acestea sunt mai durabile și, fără îndoială, vor crea un aspect mult mai prețios.
Iar muzica – este o condiție obligatorie! Mai mult decât atât, este de dorit ca aceasta să fie schimbată pe tot parcursul zilei. Chiar dacă aceasta se aude încet pe fundal, starea de spirit creată va fi cu siguranță una pozitivă. Un atu pentru locația dumneavoastră ar fi muzica live pe timpul serii, iar televizorul ar trebui să dispară (excepție fac cafe-barurile sportive, unde fanii se strâng regulat să privească meciuri), pentru că dacă doriți să aveți o cafenea confortabilă, oamenii ar trebui să socializeze între ei și nicidecum să fie distrași de televizor.
SCOPUL ELEMENTELOR DECORATIVE
Tematica localului este cea mai reprezentativă pentru decorul viitoarei cafenele. Puteți opta pentru tablouri care ilustrează produse de patiserie apetisante, ciocolată sau condimente specifice.
în funcție de conceptul ales, puteți monta pe pereți tablouri vintage, reproduceri ale marilor artiști sau picturi abstracte pe temă gastronomică. Vor arăta bine și panouri decorative, colaje sau obiecte de porțelan (farfurii, figurine sau vaze). Un design original va atrage întotdeauna atenția clienților asupra locației dumneavoastră. De aceea este necesar să investiți în aspectul estetic și să creați condiții de calitate, astfel încât clienții actuali să vă recomande mai departe, iar popularitatea cafenelei dumneavoastră să se extindă.
SOLUÈšII PENTRU GAMA CROMATICĂ
Culoarea pe care o veți alege pentru amenajarea interioară este foarte importantă și influențează, inconștient, sentimentele clientului. Ar trebui să țineți cont de faptul că gama cromatică aleasă trebuie să creeze o stare de confort. întrebarea este: ce culori alegem?
- Pentru a stimula apetitul în rândul clienților este de preferat să folosiți culoarea roșie în designul propus;
- Și culoarea portocalie are același efect;
- Pentru o atmosferă calmă și relaxantă se va folosi cât mai mult galben și nuanțele acestuia;
- împreună cu aceste culori de bază, care provoacă apetitul, puteți completa armonios amenajarea cu tonuri de maro, verde și mult alb.
CUM SĂ PROIECTĂM ILUMINATUL îNTR-O CAFENEA?
Un rol important îl joacă iluminatul. Datorită acestuia, putem crea o atmosferă specială, cu accente pe anumite zone sau chiar cu un iluminat obscur, pentru a sublinia ambianța intimă.
Specialiștii din domeniul iluminatului sunt împotriva luminii reci, create de becuri cu neon, halogen sau lămpi fluorescente. Pentru o atmosferă plăcută folosiți lumina caldă, iar pentru a prelungi durata de viață, folosiți cu încredere becuri de tip LED cu lumină caldă. De asemenea, pentru a adăuga un plus de confort interiorului, este recomandat să utilizați candelabre, aplice, veioze și lustre cu un design original, potrivit stilului ales. Pentru ocazii speciale, cea mai relevantă soluție ar fi să decorați cu lumânări mobilierul și mesele unde se va servi mâncarea – este un exemplu perfect pentru a crea o ambianță romantică.
îNAINTE SĂ îNCEPEÈšI UN PROIECT DE DESIGN PENTRU CAFENEAUA DUMNEAVOASTRĂ
Desigur, este de preferat să apelați la un profesionist în domeniul designului pentru a realiza un proiect corect din punct de vedere ergonomic, dar și vizual. însă, înainte de a apela la un designer, este foarte important să vă documentați puțin în domeniu, astfel încât informațiile livrate să fie cât mai complete.
Dacă aveți deja un brand în spate, atunci lucrurile sunt mult mai clare, dar dacă viitoarea cafenea trebuie concepută și din punct de vedere al identității vizuale, ar fi bine să știți exact: target-ul dumneavoastră, zona amplasării pentru viitoarea locație, care vor fi produsele pe care le veți vinde etc. Acest lucru vă va ajută să vă decideți asupra stilului și să înțelegeți exact la ce să vă așteptați de la designerul pentru care ați optat.
Natalia BEREZOVSKAIA
Arhitect de interior – Creativ Interior Studio