Cum sa-ti faci o afacere in turism din fonduri europene?
Cum sa-ti faci o afacere in turism din fonduri europene?
Cei care vor sa investeasca in agroturism pot primi fonduri europene nerambursabile de pana la 200.000 de euro. Finantarea se acorda in cadrul programului derulat prin Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, care are ca obiectiv general dezvoltarea activitatilor turistice in zonele rurale si cresterea numarului de locuri de munca in mediul rural.
Pentru investitiile in interes public negeneratoare de profit, Guvernul si Uniunea Europeana se angajeaza sa suporte pana la 100% din totalul cheltuielilor eligibile, daca acestea nu depasesc valoarea de 200.000 de euro pe proiect.
Pentru investitiile generatoare de profit, se poate obtine un ajutor public nerambursabil de pana la 70% din totalul cheltuielilor eligibile daca acestea nu depasesc 70.000 de euro. Pentru cheltuielile de pana in 200.000 de euro, ajutorul nerambursabil este de 50% din valoarea proiectului. in plus, pentru a facilita accesarea fondurilor europene nerambursabile, solicitantul poate beneficia inclusiv de fonduri in avans pentru demararea proiectului. Valoarea minima eligibila a unui proiect este de 5.000 de euro.
Pentru a primi banii europeni, microintreprinderile trebuie sa fie inregistrate si sa-si desfasoare activitatea propusa prin proiect in spatiul rural (atat sediul social, cat si punctul de lucru trebuie sa fie amplasate in mediul rural). Toti beneficiarii acestei masuri trebuie sa fie inregistrati si sa-si desfasoare activitatea propusa prin proiect in mediul rural. in plus, in cazul investitiilor in agroturism, beneficiarul/membrul gospodariei agricole trebuie sa desfasoare o activitate agricola in momentul aplicarii.
De asemenea, beneficiarul sau responsabilul legal de proiect trebuie sa faca dovada detinerii de aptitudini manageriale/marketing sau in acord cu activitatea propusa prin proiect. in caz contrar, trebuie sa le dobandeasca pana pana la efectuarea ultimei plati. O alta conditie este aceea ca beneficiarul sa dovedeasca dreptul de proprietate asupra terenului pe care urmeaza sa realizeze investitia sau dreptul de folosinta pe o perioada de cel putin zece ani.
Cum trebuie cheltuiti banii europeni pentru afacerile in turism?
Banii nu pot fi folositi oricum. Singurele cheltuieli eligibile sunt pentru construirea, modernizarea, extinderea si dotarea structurilor de primire turistice cu cel mult 15 camere. in plus, structurile de primire turistica altele decat cele de agroturism trebuie sa atinga un standard de calitate de cel putin 3 margarete/stele, in timp ce investitiile din agroturism trebuie sa aduca un grad de confort de minim o margareta.
in cadrul pensiunilor agroturistice trebuie sa se desfasoare cel putin o activitate legata de agricultura, cresterea animalelor, cultivarea a diferite tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi etc. La fundamentarea investitiei in Studiul de Fezabilitate sau Memoriul Justificativ trebuie precizat specificul activitatii beneficiarului (ex: culturi vegetale, legumicultura, pomicultura, ferme zootehnice etc.). in cazul zonelor deja dezvoltate din punct de vedere turistic, este permisa doar modernizarea si extinderea structurilor de primire turistice.
De asemenea, vor fi sustinute investitiile de racordare la utilitatile publice, achizitionarea de echipamente de producere a energiei din alte surse regenerabile decat bio-combustibili, ca parte componenta a proiectelor.
Fondurile pot fi folosite si pentru activitati recreationale. Astfel, se pot face investitii private in infrastructura turistica de agrement independenta sau dependenta de structura de primire turistica precum spatii de camping, amenajari de stranduri si piscine, achizitionare de mijloace de transport traditionale pentru plimbari, trasee pentru echitatie, inclusiv prima achizitie de cai in scop turistic (cu exceptia celor pentru curse si competitii) si asigurarea adaposturilor acestora (ca parte componenta a proiectului), rafting etc.
De asemenea, se pot cere bani europeni si pentru Investitii in infrastructura la scara mica precum centrele de informare, amenajarea de marcaje turistice etc. Nu va fi aceptata folosirea finantarii pentru impozite si taxe fiscale, costuri operationale cum ar fi chiria si intretinerea, comisioane bancare, achizitionarea de echipamente second-hand sau de teren si cladiri. Nu se pot folosi banii europeni nici pentru cumpararea de cai pentru competitii si curse si nu sunt considerate eligibile nici cheltuielile generate de cresterea cailor.
Ce proiecte sunt asteptate
Pentru investitiile in infrastructura de primire turistica si cele in activitati recreationale este necesar ca aplicantul sa nu fi beneficiat de sprijin din alte fonduri comunitare pentru investitii similare in ultimii 3 ani.
Proiectele vor primi mai multe puncte daca vizeaza zone cu potential turistic ridicat, dar care nu sunt suficient dezvoltate din acest punct de vedere si daca activitatea propusa creeaza mai mult de un loc de munca. Femeile si persoanele cu varsta pana in 40 de ani vor avea mai multe sanse, ca si cei care intentioneaza sa foloseasca energia din surse regenerabile.
Vor fi punctate mai mult si proiectele care prevad prin activitatea propusa pastrarea si promovarea culturii traditionale prin achizitionarea de obiecte certificate ca fiind produse traditionale de marca, in vederea amenajarii structurilor de primire turistice.
Programul se deruleaza prin Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
Sursa: ziare.com