DEZIDERAT: O viață fără “fumuri”!

DEZIDERAT: O viață fără “fumuri”!
person Horeca
access_time_filled

Ne aflăm (a câta oară și până când!?!) pe drumul binecunoscut nouă românilor: a fost adoptată (încă!) o lege ce, pe fond, tratează aspecte vitale și care își propune să ne aducă mai aproape de “lumea civilizată”.

Până acum toate în regulă, așa că, firesc, ne veți întreba: “unde e problema?”

Problema e că actul normativ de care vorbim e (nu-i așa?) mult comentat, blamat, așteptat, imposibil, normal… Legea anti-fumat.

Zi “fumat” și imediat problemele/comentariile vehemente încep să curgă, taberele pro și contra strâng rândurile, apar “victimele” nevinovate, sfătuitori mai mult sau mai puțin calificați, se găsesc “țapii ispășitori”, avem pe cine înjura pentru “insuccesul” nostru, pentru scăderea business-ului etc. Toate acestea se datorează fumatului (acțiune clar nocivă!), pe care unii îl încadrează, cu indulgență, la pasiuni, iar alții, îl condamnă aprig ca pe cel mai de temut viciu.

Horeca Argumentîntr-o atare situație de fapt, având în vedere subiectul deja “delicat”, să adopți o lege făcută “pe genunchi” nu denotă decât “sinucidere” politică sau, mai grav, sfidarea cetățenilor și “tentativă de asasinat” a unei părți importante a economiei (în special industria Horeca).

încercăm, în cele ce urmează, să ne argumentăm opinia. Astfel, scopul principal al legii (lupta împotriva fumatului, sănătatea publică, grija și respectul față de semenii noștri) riscă să cadă în derizoriu, să se dilueze în fața “bâlbelor” de procedură/de formă.

  •  interzicem fumatul în spațiile publice închise, dar ne poticnim când vine vorba să definim/explicăm acele “spații” – ex: “un tavan și minim 2 pereți”? – înseamnă că nu au nicio idee până unde merge imaginația și inventivitatea românului – după cum bine știți, există deja ghidul de “cum să fentăm legea anti-fumat”;
  •  enumerăm limitativ locurile excluse și stabilim persoanele protejate cu prioritate (copiii), fără a ține cont de realitate sau dând naștere la discriminări în rândul aceleiași categorii – ex: se interzice fumatul în orice loc de joacă pentru copii, dar acestea (pe lângă că nu sunt suficiente și sigure – dar asta e o altă discuție) nu sunt întotdeauna clar delimitate sau protejate – adică, de o parte și de alta a unui gărduleț, la un pas distanță, pot fi în legalitate sau deja pot îngroșa tagma contravenienților;
  • se interzice fumatul în unitățile destinate protecției și asistenței copilului, dar nu și a femeilor însărcinate (să înțelegem că principiul de drept potrivit căruia copilul are drepturi încă de la concepție, aici nu se aplică?)
  •  interzicem fumatul în spațiile publice închise, dar consfințim legalitatea comercializării tutunului – despre ce vorbim aici? Unde este grija pentru sănătatea publică, unde este decizia de a interzice substanțele nocive, de a lupta pentru viitorul sănătos al copiilor noștri? Sau acestea se nuanțează când vorbim de marii jucători de pe piața tutunului? în funcție de ce criterii discernem, cum am stabilit care este răul cel mai mare?
  •  legea e adoptată, la 16 martie intră în vigoare, în mod clar mulți operatori Horeca vor trebui să-și reconfigureze întreaga afacere, mulți dintre noi se întreabă cum va fi viața lor socială după 16 martie, dar noi încă mai așteptăm apariția “Ghidului de bune practici” – pentru că (nu-i așa?) deja ne-am obișnuit: la noi nicio lege fără norme sau, dacă nu-s norme, sigur trebuie să fie vreun ghid/recomandare… ceva.

Un lucru este clar: trăim într-o lume strâmbă, în care lucrurile bune (și așa puține) se pierd în marea de prostie și abuz. Noi vă propunem, simplu, să fim noi cei care gândim și acționăm drept. Să respectăm legea, nu atât după litera ei, cât mai ales dupa spiritul acesteia. Să dăm noi sens cu adevărat noțiunii de grijă pentru sănătatea publică, să ne respectăm semenii și să ne îngrijim ca ai noștri copii să trăiască într-o lume mai bună, mai curată, mai sănătoasă, mai fără “fumuri”.

O să ne fie greu (atât fumătorilor cât și operatorilor Horeca), vom traversa cu greu perioada de acomodare, de tranziție, vom lupta cu obiceiuri “de-o viață”, va trebui să reconfigurăm scheme de business profitabile, bine testate în timp, dar în mod sigur avem pentru ce – scopul este “sănătos”, lumea întreagă se îndreaptă în această direcție, iar mai devreme sau mai târziu, vom conștientiza lucrurile cu adevărat importante și vom alege să ne punem sănătatea pe primul loc.

Suntem împreună în fața acestui demers și nu ne rămâne decât să ne sprijinim și să ne înțelegem/respectăm unii pe ceilalți.

Noi suntem convinși că pe 16 martie vom ieși în oras, localul nostru preferat va fi parcă mai frumos, mai primitor, aromele se vor simți mult mai plăcut/intens, iar chipurile dragi din fața noastră nu se vor mai pierde în nori de fum.

Ca deținători de local, vom încerca, pentru clienții noștri, să compensăm lipsa/interdicția fumatului cu alte “atracții”,  ca fumători, vom (re)descoperi plăcerea fumatului în aer liber, iar ca nefumători, ne vom bucura de un mediu nepoluat și ne vom sprijini prietenii “vicioși” în lupta lor cu “pasiunea”.

O viață și afaceri fără “fumuri”? Hmm… O provocare, un drum care chiar merită străbătut!

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302