Eurostat: Peste 75% din vacanţele europenilor sunt în ţările de rezidenţă

Eurostat: Peste 75% din vacanţele europenilor sunt în ţările de rezidenţă
person Horeca
access_time_filled

Potrivit celui mai recent studiu al Biroului de Statistică al Uniunii Europene – Eurostat, aproape 80% din călătoriile efectuate de turiștii din statele membre UE, sunt în țările lor de rezidență, România fiind țara care înregistrează cel mai mare procent din acest punct de vedere: 94% din totalul călătoriilor efectuate de români anul trecut au fost realizate în România și doar 6 % în alte țări, potrivit Eurostat.
flagsDeși turismul este considerat în general un fenomen internațional, iar oamenii călătoresc în alte țări pentru a descoperi noi culturi, statisticile arată că majoritatea călătoriilor efectuate de europeni sunt în țara lor de rezidență.
Cetățenii din statele membre UE au efectuat peste 1 miliard de călătorii în 2010, dintre care 800 de milioane au fost călătorii în țara lor de rezidență (77%) și aproape 250 de milioane de călătorii în alte țări decât cea de reședință (23%). Din cele 23% de călătorii efectuate în străinătate, 17% sunt tot în țări din Uniunea Europeană și doar 6% în afara Uniunii Europene.
Turismul domestic definește și situația din România. Situația în cifre arată că în anul 2010, românii și-au luat 11.630.000 de vacanțe, din care 10.484.000 (94%) au fost în țară, iar 679.000 (6%), în afara granițelor.
Studiul publicat de Eurostat arată că în țările situate la Oceanul Atlantic, la Marea Mediteraneană și la Marea Neagră, precum Franța, Portugalia, Spania, Grecia, Bulgaria și România, cetățenii tind să călătorească mai mult în țările lor decât în alte regiuni.

italia1

În ceea ce privește ponderea turismului domestic în țările membre UE, au fost înregistrate diferențe semnificative între diferite regiuni ale Europei. Astfel, în țările cunoscute ca destinații turistice atractive pentru străini, s-a înregistrat un nivel ridicat al turismului domestic: peste 30% din greci, spanioli, francezi și italieni călătoresc doar în țara lor (în Franța acest procent este de 45%).
De partea cealaltă, Cipru și Luxemburg au avut cei mai mulți rezidenți care își petrec vacanțele în alte țări; 68% din vacanțele ciprioților sunt în alte țări, iar 57% din vacanțele luxemburghezilor sunt în alte țări decât cea de rezidență. Și cetățenii din Țările de Jos, Slovenia și Belgia au avut tendința să își petreacă vacanțele mai mult în străinătate decât acasă.
Peste jumătate din bugetul alocat de cetățenii UE vacanțelor, este acordat călătoriilor în propria țară (52%), în special călătoriilor de scurtă durată (de la 1 la 3 nopți). Francezii și germanii au cheltuit cel mai mult pe vacanțele interne în  2010, 77 de miliarde de euro, respectiv 31 miliarde de euro. Bugetul mediu alocat de francezi și austrieci pentru o călătorie de exemplu, este de 400 euro, respectiv 362 euro. 
Hotelurile sunt de departe preferatele turiștilor europeni când vine vorba de călătoriile efectuate în alte țări (69% dintre turiști) decât în cea de rezidență, însă nu și în cazul călătoriilor efectuate în țara de rezidență. În cazul turismului intern, 72% dintre turiști au ales unitățile de cazare private, mai mici și mai puțin formale decât hotelurile.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302