Fonduri europene substanţiale pentru Regiunea Delta Dunării
30 de proiecte în valoare totală de peste 280 milioane lei au fost contractate până în prezent prin Programul Operațional Regional, în județul Tulcea, potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, și urmează a fi contractate alte 24 de proiecte în valoare totală de 92.42 milioane lei.
Ministrul Elena Udrea a vizitat pe 27 august localitățile tulcene Niculițel și Frecăței, în care se derulează proiectul Valorificarea turistică a mânăstirilor tulcene prin îmbunătățirea infrastructurii de acces și mediu, finanțat prin POR. Inițiat anul trecut pe 28 mai, proiectul are ca termen de finalizare 27 aprilie 2012 și are ca obiective creșterea gradului de acces și mobilitate în zona mănăstirilor nord-dobrogene, creșterea contribuției turismului la dezvoltarea regiunii și creșterea atractivității turistice a zonei.
Proiectul este realizat în parteneriat de către Consiliul Județean Tulcea și Consiliile Locale din Frecăței și Niculițel, iar valoarea sa totală este de 75.880.405 lei, din care 61.561.633 lei finanțare nerambursabilă.
„La acest moment, modernizarea drumurilor este executată în procent de 100%, modernizarea podului de la km 1+770 este realizată tot în procent de 100%, urmând ca activitatea de refacere a mediului înconjurător urmează să fie demarată. Prin acest proiect au fost reabilitați peste 38 km de drum peste care s-a turnat covor asfaltic și s-au făcut amenajările aferente”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului.
Tot la sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Turismului, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Consiliul local CA Rosett și Fundația Vier Pfoten au semnat un parteneriat în vederea implementării proiectului „Caii Sălbatici – Letea”, care are ca principal scop salvarea cailor sălbatici din Delta Dunării.
În cadrul acestui proiect, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului va realiza un studiu de cercetare-dezvoltare privind amenajarea pentru turism a Grindului Letea. Totodată, MDRT va finanța realizarea unor trasee de vizitare, amenajarea locurilor de belvedere și observație a faunei zonei, amenajarea punctelor de hrănire a animalelor sălbatice, a punctelor de informare și a materialelor promoționale.
Cei patru parteneri vor colabora pentru gestionarea efectivelor de animale aflate în libertate în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, în scopul conservării biodiversității biologice și pentru creșterea interesului științific și turistic al zonei prin utilizarea cailor liberi ca atracție inedită, în beneficiul populației locale.