Insulele Croaţiei interesante pentru investitori, dar greu de cumpărat
Croația a devenit o țară atractivă pentru străini încă din 2005, când două dintre cele mai frumoase insule ale sale au fost vândute foarte repede. Guvernul a interzis atunci să se construiasca pe insulele mici, nelocuite, spunând că ele trebuie prezervate pentru „agricultură și vizite organizate”, conform Reuters.
Devenind una dintre cele mai populare destinații de vacanță, statul croat a stârnit apetitul investitorilor pentru cele peste 1.200 de insule ale sale. „Insulele noastre sunt mai ieftine decât cele grecești, marea noastră este una dintre cele mai frumoase din lume. Există un potențial fantastic pentru clienții de tip VIP din business, sport, showbiz sau din familiile regale, dar ceea ce îi impiedică sunt restricțiile privind construcțiile”, a declarat Jasminka Biliskov, reprezentanta uneia dintre cele mai importante firme imobiliare din Croația.
Înainte ca o insulă să fie vândută, proprietarul de drept trebuie să o ofere spre cumpărare mai întâi Guvernului, care are drepturi de preemțiune (drept de care se bucură cineva printr-un contract sau printr-o lege, de a fi preferat dintre mai mulți cumpărători), iar birocrația întârzie vânzarea cu cel puțin șase luni. „Mulți dintre investitorii interesați de Croația sunt dezamăgiți de situație”, a declarat șeful unei agenții imobiliare canadiene.
Chiar dacă la sfârșitul acestui an au loc alegeri electorale, guvernul croat nu dă semne că va ridica restricțiile de construcție, pentru a facilita vânzarea insulelor, însă agenții imobiliari sunt convinși că restricțiile vor fi ridicate în viitorul apropiat și că, oricum, prețul insulelor croate va crește.