Mai multe restaurante japoneze cu 3 stele Michelin
Numărul restaurantelor japoneze care au obținut râvnitele 3 stele Michelin a ajuns la 32, după ce alte trei restaurante din Tokyo au câștigat ieri a treia stea Michelin. Comparativ cu Franța, care are doar 25 de restaurante, japonezii au ajuns la o performanță de invidiat. În Ghidul Michelin publicat în luna februarie 2011, Franța avea 25 de restaurante care dețin 3 stele Michelin, 76 cu două stele și 470 cu o stea.
Restaurantul Sushi Yoshitake, din capitala Japoniei, a primit trei stele, în timp ce restaurantul Ryugin a fost distins cu două stele Michelin. Koan, din Shonan, în provincia Fujisawa s-a alăturat listei restaurantelor premiate, după ce a primit în data de 29 noiembrie trei stele, relatează Bloomberg. Alte 13 localuri au primit două stele Michelin, astfel numărul restaurantelor japoneze distinse cu 2 stele Michelin a ajuns la 57. De asemenea, 54 de restaurante din regiunea Tokyo au obținut câte o stea Michelin, numărul acestora crescând la 219.
Ghidul Michelin a fost extins, anul acesta și a inclus, pentru prima dată, și localurile din regiunile Yokosuka, Hayama, Zushi, Fujisawa, Chigasaki, Hiratsuka, Oiso, Odawara și Yugawara.
Reprezentanții Ghidului Roșu susțin că o comparație între cele două țări este prematură, pentru că ghidul în Franța este publicat în luna februarie. Criteriile care stau la baza acordării stelelor Michelin sunt: calitatea produselor, pregătirea felurilor de mâncare, aromele, personalitatea bucătarului, așa cum este dezvăluită de felul în care gătește și coerent prezentată în alcătuirea fiecărui meniu. Criteriile sunt adaptate pentru fiecare tip de bucătărie, în parte.
Trei stele sunt acordate pentru bucătărie excepțională, și doar restaurantelor pentru care merită să călătorești în țara în care ele sunt localizate. Două stele sunt oferite restaurantelor cu preparate delicioase, iar o singură stea primesc restaurantele foarte bune, dar pentru care nu trebuie să planifici neapărat o călătorie.