MDRT înfiinţează o reţea naţională a destinaţiilor de ecoturism

MDRT înfiinţează o reţea naţională a destinaţiilor de ecoturism
person Horeca
access_time_filled

destinatiiecoturisticeMinisterul Dezvoltării Regionale și Turismului a elaborat, alături de alți specialiști, un sistem de identificare a destinațiilor de ecoturism din România, destinații care se pot reuni, ulterior, într-o rețea națională de profil. Astfel, destinațiile românești care îndeplinesc anumite criterii pot obține statutul de destinație ecoturistică și, ulterior, pot beneficia de o vizibilitate sporită pe piața internă și externă, prin includerea în campaniile naționale de promovare turistică derulate de minister.

Totodată, construirea și promovarea unei astfel de rețele contribuie la creșterea notorietății de destinație ecoturistică a României, potrivit MDRT. Sistemul de identificare a destinațiilor de ecoturism din România este compus dintr-un set de criterii și un set de indicatori de evaluare a respectivelor criterii.

„La doar câteva săptămâni de la publicarea, de către minister, a indicatorilor de evaluare pentru potențialele destinații de ecoturism, trei destinații au aplicat deja pentru obținerea acestui statut. Este vorba de zona Băile Tușnad, de Târnava Mare și de zona Defileul Crișul Repede – Pădurea Craiului. Fiind un sistem voluntar de clasificare, lansăm astăzi o nouă invitație și altor administratori de arii protejate de a crea parteneriate locale și de a participa la acest proiect. Adoptarea, la nivel național, a unui sistem de identificare a destinațiilor românești de ecoturism, reprezintă o contribuție extrem de importantă pentru dezvoltarea acestui segment al turismului”, apreciază ministrul Eduard Hellvig.

Astfel, micro-regiunile din România interesate să obțină statutul de destinație ecoturistică pot depune la MDRT, în acest scop, o scrisoare de intenție prin care solicită includerea în programul de evaluare pentru destinații de ecoturism.

turismeco

Fiind un sistem de atestare voluntar, inițiativa de participare la proiect aparține parteneriatelor locale sau regionale înființate cu scopul de a gestiona domeniul turismului într-o regiune/zonă (de exemplu, asociații de dezvoltare și promovare turistică). Ulterior, solicitanții realizează auto-evaluarea destinației, pe baza criteriilor și indicatorilor disponibili pe site-ul ministerului. În final, o echipă de evaluatori coordonată de MDRT se ocupă de evaluarea în teren. În funcție de rezultatele acestor evaluări, se acordă statutul de Destinație de Ecoturism pentru o perioadă de 3 ani.

Prima condiție pentru obținerea unui astfel de statut este ca destinația să cuprindă resurse naturale aflate sub un regim de protecție (parc național sau natural, sit Natura 2000, rezervații naturale sau orice altă categorie de arie protejată), alături de care pot fi incluse și resursele socio-culturale. Alte criterii se referă la atractivitatea destinației, accesibilitate, protejarea patrimoniului cultural și respectarea tradițiilor culturale, conservarea biodiversității și deținerea unui plan de gestionare a deșeurilor, lista integrală fiind însă mult mai detaliată.

Criteriile au fost stabilite, la recomandarea Organizației Mondiale a Turismului, plecând de la standardul Standardul European de Etichetare în Ecoturism redactat de Rețeaua Europeană de Ecoturism. Indicatorii au fost publicați de MDRT în acest an, iar ulterior au fost aduși la cunoștința potențialilor participanți la proiect.

rasinari„România este printre primele țări care aplică Standardul European de Etichetare în Ecoturism. Cel mai important lucru este că România are deja destinații care se pot atesta ca fiind ecoturistice, nu trebuie să așteptăm ani de zile să le creăm. Iar pentru cele care, în prezent, nu îndeplinesc punctajul minim de calificare, sistemul de criterii și indicatori reprezintă un excelent ghid care îi ajută să atingă acest obiectiv”, a menționat Andrei Blumer, președinte AER.

Criteriile de identificare a destinațiilor ecoturistice au fost elaborate de MDRT, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Turism – INCDT și Asociația de Ecoturism din România – AER, în colaborare cu Ministerul Mediului și Pădurilor, WWF Programul Dunăre Carpați România, Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Asociația pentru Turism Rural Ecologic și Cultural din România, Regia Națională a Pădurilor ” ROMSILVA.

Criteriile și indicatorii de evaluare pentru atestarea destinațiilor de ecoturism, precum și pașii de urmat, au fost prezentate pe 2 noiembrie, de specialiștii MDRT, în cadrul Conferinței Naționale de Ecoturism. Organizatorii, respectiv Asociația Națională de Ecoturism din România – AER și Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare a Turismului sunt doi dintre partenerii de proiect ai ministerului. La eveniment au mai participat experți din cadrul Societății Internaționale de Ecoturism ” TIES și al Consiliului Mondial al Turismului Durabil (Global Sustainable Tourism Council – GSTC) și invitați din zone cu potențial ecoturistic. 

Recomandarea de creare a unui sistem de atestare a destinațiilor ecoturistice este prevăzută în Strategia Națională de Dezvoltare a Ecoturismului din România.

Conform definiției din legislația națională, ecoturismul este o formă de turism în care principalul obiectiv este observarea și conștientizarea valorii naturii și a tradițiilor locale și care trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să contribuie la conservarea și protecția naturii; să utilizeze resursele umane locale; să aibă caracter educativ, respect pentru natură – conștientizarea turiștilor și a comunităților locale; să aibă impact negativ nesemnificativ asupra mediului natural și socio-cultural.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302