MDRT renunţă la proiectul de reabilitare a Cazinoului din Constanţa
Reabilitarea Cazinoului din Constanța, proiect inițiat anul trecut de fostul ministru al turismului, Elena Udrea, rămâne un vis frumos. Actuala conducere a Ministerului a anunțat că „în condițiile unei alocări insuficiente, dar și a dublei reduceri a bugetului MDRT în anul 2012, s-a stabilit că ministerul nu are posibilitatea financiară de a susține investiția în reabilitarea Cazinoului”.
MDRT a convenit așadar transferul Cazinoului în administrarea Consiliului Local al Primăriei orașului, ca urmare a solicitării primarului Radu Mazăre. Reamintim că obiectivul turistic a fost preluat, la 31 august 2011, de către MDRT de la Consiliul Local al Primăriei din Constanța, cu scopul de a fi reabilitat, urmând ca, după acest proces, imobilul să revină în administrarea Primăriei Constanța.
„Fiind un obiectiv din patrimoniul Consiliului Local Constanța, credem că datoria de a-i găsi cea mai bună funcționalitate și modalitate de administrare este a Primăriei. Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului este conștient de importanța Cazinoului ca obiectiv turistic, motiv pentru care va face demersuri pe lângă Primăria Constanța să administreze imobilul astfel încât acesta să rămână și cu valența sa de obiectiv turistic. Pe de altă parte, credem că acesta trebuie introdus în circuitul economic, să aducă bani și nu doar să fie vizitat de turiști. Cele două funcțiuni pot fi îmbinate fără probleme, fie că imobilul este administrat de primărie sau de un investitor privat, cu condiția ca acest lucru să fie bine convenit”, a declarat Cristian Bărhălescu, secretar de stat pentru turism în MDRT.
Potrivit actualei conduceri a Ministerului, necesarul la momentul preluării Cazinoului de către MDRT era de 40 de milioane de lei, din care au fost alocate doar 10 milioane; ulterior, suma a ajuns la 7 milioane de lei, ca urmare a primei reduceri a bugetului MDRT la începutul acestui an.
Reabilitarea clădirii ar fi trebuit să înceapă în maximum 1 an de la preluarea de către MDRT (31 august 2011) și să nu dureze mai mult de 3 ani, însă procedurile de licitație pentru serviciile de proiectare și execuție lucrări au demarat târziu și au fost îngreunate de contestațiile formulate, au mai spus reprezentanții Ministerului.
Astfel, deși cazinoul a fost preluat de MDRT prin Hotărâre de Guvern, în 31 august 2011, licitația a fost demarată în 29 martie 2012, adică la 7 luni de la trecerea imobilului la minister. Procedura de licitație a fost anulată la 28 mai 2012. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a admis ca juste contestațiile formulate, considerând că există, într-adevăr, vicii în criteriile de selecție, dar și în criteriile tehnico-economice.
„Astfel, s-a ajuns într-un punct în care ministerul nu se mai putea încadra în termenul legal de începere a lucrărilor. Inițierea unei noi proceduri de licitație, chiar în cazul în care nu s-ar mai fi confruntat cu o contestație, ar fi dus la depășirea termenului impus de începere a lucrărilor, situație în care, potrivit reglementărilor din 2011 (HCLConstanța), cazinoul ar fi revenit, de drept, în administrarea Primăriei”, mai spune actuala conducere a Ministerului Turismului.
Fostul ministru al turismului, Elena Udrea, declara în vara anului trecut referitor la reabilitarea Cazinoului că „Oricât este nevoie pentru reabilitare suntem dispuși să alocăm, pentru că este un monument relevant pentru litoral, pentru Constanța și pentru România. Suma, oricare ar fi ea, cea corectă, va putea fi susținută de minister”. Elena Udrea susținea că obiectivul trebuie redat circuitului turistic.
Cazinoul Constanța este unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din România. Clădirea a fost construită din bani publici în perioada 1903-1910, arhitectul lucrării fiind Daniel Renard, român de origine elvețiană. Inaugurarea oficială a cazinoului Constanța a avut loc în 1911.