Milioane de euro investiți în renovarea hotelurilor vechi. Investițiile noi, în scădere

Milioane de euro investiți în renovarea hotelurilor vechi. Investițiile noi, în scădere
person Horeca
access_time_filled

Aflată în ușoară scădere față de anii precedenți, industria hotelieră din România s-a orientat spre hotelurile vechi, care au stat ani la rând în paragină, în așteptarea unor investitori suficient de curajoși să aloce câteva milioane de euro pentru a le reda gloria de altădată.

RUINELE SE TRANSFORMĂ îN HOTELURI DE LUX

Fiind vorba de clădiri istorice, e de înțeles că investițiile se ridică la milioane de euro și nu lasă loc de compromisuri. în calitate de clădiri emblemă în localitățile în care au fost construite, notorietatea lor este onorată prin transformarea lor în hoteluri de lux, încadrate la 4 sau 5 stele. ”Go big or go home”, cum ar spune americanii.

Călcând pe urmele unor hoteluri cu tradiție ca Hotel Cișmigiu sau Hotel Grivița din București, Hotelul Continental din Cluj-Napoca a început anul acesta tranziția de la clădire în ruină, la hotel de 5 stele. Investiția pentru renovarea și reamenajarea clădirii monument a fost estimată de către proprietar la 7,5 milioane de euro, iar termenul de șantier estimat e de trei ani, clădirea urmând să fie pusă în funcțiune etapizat. Conform datelor afișate pe portalul raportuldeinvestitii.ro, în momentul de față se lucrează la consolidarea fațadelor, lucrare care necesită atenție deosebită, imobilul fiind clădire istorică.

Alt hotel-ruină care este cu un pas mai aproape de lux este Hotelul Lido de pe Bulevardul Magheru din București. Deoarece prețul despre care se discută că îl cer proprietarii – 60 de milioane de euro – i-a speriat pe mulți investitori, doi oameni de afaceri români au găsit o cale de mijloc și sunt în negocieri acum pentru a închiria clădirea pentru 15 ani, urmând să investească în modernizarea acesteia 8 milioane de euro. Semnarea contractului a fost preconizată pentru jumătatea lunii mai, iar hotelul ar urma să fie deschis în 2 ani. Toate cele 119 camere vor fi refăcute complet și redotate, dar fațada va fi păstrată, cu modificări minore.

Cel mai cunoscut hotel din Brașov, Aro Palace, se află de mai mulți ani într-o situație destul de ingrată: un corp al hotelului a devenit în 2005 prima structură de 5 stele din localitate, în timp ce al doilea corp stă închis din 2012, pentru că, nefiind modernizat, nu mai dădea bine pe lângă vecinul său de lux. Situația e pe cale să fie remediată cu o investiție estimată la 14,4 milioane de euro – bani pe care acționarii hotelului vor să îi obțină din fonduri europene. Hotelul ar urma să se transforme într-o unitate de cazare de 4 stele, aceasta fiind categoria de confort cea mai căutată de oamenii de afaceri care ajung în Brașov.

Nu aceeași soartă are însă și Hotelul Dunărea din apropierea Gării de Nord din București. Supraviețuitor al cutremurelor din 1940 și 1977, hotelul a fost în ultimii ani acoperit de reclame, iar starea deplorabilă în care a ajuns i-a făcut pe potențialii investitori să îl evite. Dar lucrurile sunt pe cale să se schimbe. Cu toate că nu se transformă în hotel de 4 sau 5 stele, Hotel Dunărea urmează să se transforme în bloc cu apartamente premium. Investiția în renovarea clădirii se ridică la aproximativ 3 milioane de euro. Momentan se lucrează la obținerea autorizațiilor de construire, proiectul urmând să fie demarat în vara acestui an.

Din rândul hotelurilor cu istorie a căror renovare a fost finalizată, anul acesta va fi redeschis Grand Hotel du Boulevard. Când s-a tras linie, investiția finală în restaurarea clădirii monument a ajuns la suma de 12 milioane de euro, cu 3 milioane mai puțin decât suma totală investită în restaurarea Hotelului Cișmigiu.

INVESTIÈšII NOI îN SCĂDERE îN 2016

Media anuală de proiecte din domeniul Hotel & Relaxare identificate de IBC Focus în ultimii 4 ani a fost de 2500 de investiții, anul de vârf fiind 2014, cu puțin peste 2900. în prezent, conform graficelor de pe raportuldeinvestitii.ro, în perioada ianuarie – mai 2016 au fost identificate aproximativ 700 de investiții în domeniul Hotel & Relaxare, o cifră mult sub datele pe care le înregistram în același interval de timp în anii precedenți. Față de anul 2015, scăderea este de aproape 30%.

Proiecte din domeniul Hotel & Relaxare, perioada ianuarie – mai în anii 2011 – 2016

Sursa: raportuldeinvestitii.ro

ibc

Până în momentul de față, din totalul de investiții anunțate de la începutul anului, 43% sunt în stadii incipiente (proiectare, licitație, intenție), iar 50% sunt în faza de construcție sau amenajare. Asta înseamnă că în perioada următoare se vor deschide importante oportunități de ofertare a acestor proiecte cu materiale de construcții, iar pentru partea de dotări HoReCa, piața vine cu un supliment din partea proiectelor aflate deja în faza de execuție.

Situația investițiilor din domeniu se poate schimba peste vară, sectorul construcțiilor înregistrând de regulă creșteri semnificative în perioada iunie-octombrie.

Proiecte pe stadii de execuție din domeniul Hotel & Relaxare, perioada ianuarie – mai 2016.

Sursa: raportuldeinvestitii.ro

ibc2

ZONELE CU CELE MAI MULTE INVESTIÈšII îN DOMENIUL HOTEL & RELAXARE

Zonele în care se realizează cele mai multe hoteluri, pensiuni, spații de agrement sau săli de sport sunt, în proporții aproximativ egale, Nord-Vest (121 investiții), Centru (116 investiții) și Sud-Est (112 investiții). Cifre mai mici s-au înregistrat în zona de Nord-Est (76) și București (53) și zona de Sud (49).

Proiecte pe zone din domeniul Hotel & Relaxare, perioada ianuarie – mai 2016

Sursa: raportuldeinvestitii.ro

8% DIN TOTALUL INVESTIÈšIILOR ANUNÈšATE ANUAL SUNT DIN JUDEÈšUL CONSTANÈšA

Investițiile în domeniul Hotel & Relaxare din județul Constanța reprezintă în jur de 8% din totalul investițiilor din domeniu anunțate la nivel național, dacă ne raportăm la media de 2500 de proiecte anunțate anual. Anul acesta, echipa IBC Focus a identificat 69 de proiecte anunțate numai în județul Constanța, cifră care va depăși cel mai probabil pragul de 150 până la finalul anului, în condițiile în care numărul de lucrări în construcții crește în perioada vară-toamnă. Majoritatea proiectelor sunt de dimensiuni medii (35 de investiții), în timp ce 8 sunt de dimensiuni mari și reprezintă oportunități importante pentru furnizorii de materiale de construcții și dotări.

Dintre proiectele de mari dimensiuni anunțate, consolidarea și restaurarea Cazinoului Constanța este o investiție importantă, cu o valoare estimată la 31 milioane de RON, aflată în prezent în stadiul de avizare. Licitația pentru întocmirea fazelor de proiectare PT+DTAC+DE, asistența tehnică a proiectantului și execuție lucrări va avea loc la finalul lunii iunie.

O altă investiție de mari dimensiuni urmează să fie realizată în Mamaia și se află în prezent în faza de proiectare. Este vorba despre o vilă turistică în regim de înălțime D+P+8E+terasă. în topul zonelor, după Constanța, urmează Capitala țării, care pune pe harta investițiilor nu mai puțin de 44 de investiții, dintre care 21 sunt investiții majore, urmată de județul Timiș (35 de investiții), județul Cluj (35 de investiții) și Brașov (30 de investiții).

Vrei să știi câte investiții hoteliere se fac în județul și zona ta? Accesează Raportul de Investiții pentru a afla date de contact și informații actualizate despre aceste proiecte, dar și despre alte proiecte anunțate în domeniu!

Andreea Tărău

Content Marketing Specialist IBC Focus

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302