Operatorii de restaurante din România vor reducerea TVA
TVA-ul trebuie redus și la restaurante, așa cum este la unitățile de cazare, pentru a stimula indirect consumul, a declarat președintele Federației Industriei Hoteliere din România, Radu Enache, la prezentarea noii strategii FIHR. În acest sens, am intervievat operatori de restaurante și i-am întrebat ce anume cred despre această inițiativă și cum le-a afectat creșterea TVA afacerile din sectorul restaurației.
„Reducerea TVA este o măsură absolut necesară pentru alimentația publică, întrucât în ultimul an prețul materiilor prime au crescut cu aproape 30-35%”, ne-a declarat Doina Tecu, PR Manager la restaurantul Taj din București. În condițiile actuale majoritatea restaurantelor au menținut prețurile scăzute, diminuând drastic bugetele de investiții, de promovare și chiar de salazarizare, ne-a mai spus Doina Tecu. „Practic putem vorbi chiar de o subvenționare a prețurilor pentru a reuși să păstrăm clienții, a căror putere de cumpărare a scăzut în ultimul timp. Reducerea TVA ar da o gură de oxigen celor care nu mai au puterea de a face această subvenționare și ajung în situația de a nu mai putea plăti impozitele către stat”, spun repreyentanții restaurantului Taj. Restaurant Taj reprezinta de 8 ani sofisticata bucatarie indiana în București.
Andrei Bartesch, Marketing Manager la Trenta Pizza ne-a declarat că „Trenta Pizza își dorește ca reducerea TVA-ului să se aplice atât restaurantelor cât și companiilor care au activitate de take away și delivery”. Acesta crede că reducerea TVA-ului pentru acest sector ar afecta pozitiv prețurile finale, iar beneficiarul direct al acestei măsuri va fi consumatorul. De asemenea, clienții vor consuma mai mult, iar acest lucru se traduce în încasări mai mari. Reducerea TVA ar ajuta și compania la dezvoltarea, extinderea și oferirea unor produse și servicii mult mai bune.
Trenta Pizza împlinește anul acesta 6 ani pe piața locală. Compania intenționează să deschidă în acest an 8 unităti noi în mai multe zone ale Bucureștiului.
Managerul restaurantului Mesogios din București, Mihai Soare susține că în multe țări europene se percep cote TVA diferite pe diverse produse. Reducerea TVA pentru sectorul restaurației „ar fi un lucru îmbucurător și pentru clienții noștri, pentru că ar scădea prețurile și în acest fel ar putea să ia masa în oraș de mult mai multe ori decât până acum”. Alimentele nu pot fi considerate produse de lux ca o mașină sau un produs electronic de ultimă generație ca să le poți pune aceeași cotă de TVA cum este în prezent, spune Mihai Soare.
Reamintim că, președintele Federației Industriei Hoteliere din România, Radu Enache a declarat că problema fiscalității din industria ospitalității este o prioritate pentru FIHR, subliniind că TVA-ul ar trebui să fie redus în România și la alimentație publică (așa cum este la cazare), pentru a stimula indirect consumul, dând exemplul Franței.