“Ori modernizaţi unităţile de pe litoral, ori vi le închidem”
Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a dat un ultimatum ieri hotelierilor de pe litoral: „Ori vă modernizați unitățile de pe litoral, ori vi le închidem”, a declarat Paul Mărășoiu, directorul Direcției Generale Turistice din cadrul MDRT, în cadrul unei conferințe de presă referitoare la pregătirea sezonului estival 2011.
Paul Mărășoiu a arătat imagini cu unități de cazare de pe litoral aflate într-o stare avansată de degradare: „Este vorba de unități de cazare pe care nu ni le mai dorim pe litoral sau oriunde altundeva în țară și pentru care vom face toate eforturile ori să determinăm modernizarea lor ori să le închidem definitiv”, a subliniat Paul Mărășoiu. Acesta a mai declarat că aproximativ 20% din structurile de cazare din România nu au ce căuta pe piață datorită stării în care se află. Cu toate acestea, a ținut să precizeze că toate generalizările legate de neșansa turismului românesc și față de incapacitatea de a ne vinde zonele turistice fac rău acestei industrii și că îi afectează pe investitoriii serioși, care au reușit să dezvolte afaceri de succes.
Revenind la regiunea litoralului, directorul Direcției Generale Turistice a declarat că procedurile de control ale MDRT sunt în toi în regiune. În ceea ce privește demolările care au început anul trecut, până în momentul de față au fost demolatate nu mai puțin de 124 de obiective pe litoral.
În primul trimestru al acestui an inspectorii MDRT au verificat 1967 de unități de cazare. În urma acestor controale au fost sancționate 597 din care 147 de unități au primit amenzi în valoare de peste 1.400.000 de lei. 426 de structuri au primit avertismente privind remedierea problemelor, 3 licențe suspendate și 80 de certificate de clasificare retrase. Paul Mărășoiu a declarat că singura pârghie pe care MDRT o are în rezolvarea acestor situații este controlul și că ar trebui făcute ajustări la legislația actuală, ajustări care să îi dea Ministerului posibilitatea de a acționa prompt.
Și totuși, cine este devină pentru starea actuală a litoralului românesc? Paul Mărășoiu a declarat că judecățile, dacă sunt făcute, trebuie să înceapă în urmă cu 20 de ani. 2 decenii de nerespectare a regulilor au dus la starea actuală a litoralului. „În 1992 de exemplu, toți marii touroperatori germani au optat pentru România ca destinație unde să se dezvolte consistent. După multe luni de discuții și negocieri au plecat la bulgari, unde au găsit prețuri convenabile și unde au semnat contracte pe 15 ani”, a declarat acesta. De asemenea, Paul Mărășoiu i-a acuzat și pe investitorii din cauza cărora stațiuni întregi sau zone turistice au decăzut, pentru că aceștia nu și-au luat rolul în serios.
Acesta a dat exemplul stațiunii Neptun care a decăzut datorită lipsei de apetit investițional a unor persoane care au preluat unități de cazare și datorită incapacității de administrare a acestei zone. Paul Mărășoiu a precizat că noțiunea de gospodar este strânsă legată de turism: „Acolo unde vom identifica interes vădit, spirit gospodăresc, capacitate de a coordona corect afacerile turistice și interes pentru a utiliza managementul profesional vom încerca să găsim unele facilități pe care să le acordăm și să încurajăm investițiile și să încurajăm aceste afaceri. Acolo însă unde vom constata rea voință și lipsa oricărei preocupări pentru integrarea proprietăților în circuitul turistic la un nivel corect din punct de vedere al calității vom acționa coercitiv până la închiderea acestor afaceri”.
De menționat, cuantumul amenzilor aplicate în cazul construcțiilor ridicate ilegal a crescut de 10 ori anul acesta, de la 1.000-5.000 lei la o valoare 10.000-50.000 lei , potrivit unei ordonanțe de urgență, adoptate la ședinta de Guvern din 13 aprilie.