Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind turismul în UE
Parlamentul European a adoptat cu ocazia Zilei Internaționale a Turismului – 27 septembrie – o rezoluție privind turismul european, potrivit unui comunicat de presă emis de PE. Rezoluția propune noi strategii în domeniul turismului, precum reduceri de TVA pentru produsele turistice, crearea unui card european al turistului (care să includă și o listă a drepturilor, a reducerilor și serviciilor specifice ale acestuia), și foarte important, crearea unei etichete pentru promovarea comună a turismului în statele membre UE, etichetă care să promoveze Europa ca „destinație turistică de top” în întreaga lume.
Deputații europeni susțin și armonizarea sistemelor de clasificare ale unităților de cazare la nivelul Uniunii Europene. În rezoluție, deputații europeni cer și reducerea impactului turismului asupra mediului înconjurător și cer Comisiei Europene să promoveze turismul cultural, istoric, religios, de mediu și de peisaj, precum și metodele cele mai bune de amenajare a spațiului în zonele de coastă și transportul ecologic. Aceste măsuri, odată cu creșterea accesului la un internet rapid, vor permite crearea de locuri de muncă durabile și reducerea muncii la negru și vor împiedica exodul rural și problemele legate de locurile de muncă sezoniere.
Sectorul turistic reprezintă 10% din PIB-ul UE și ocupă 12% din forța de muncă. Rezoluția parlamentară spune că turismul ar trebui subvenționat din fonduri europene pentru reabilitarea zonelor defavorizate și crearea unor servicii de calitate bazate pe patrimoniul multicultural.
„Avem statistici bune în domeniul turistic, în ciuda situației economice dificile (…) Turismul o duce mai bine decât alte sectoare pe timp de criză”, a declarat deputatul Fidanza, arătând că este important ca „această bogăție să nu meargă în alte părți ale lumii”.
Europenii deja fac turism în Europa. Conform Eurostat, în 2010, rezidenții UE au făcut peste un miliard de excursii, dintre acestea 800 de milioane fiind în țara de rezidență (77%) și aproximativ 250 de milioane de excursii în străinătate (23%); dintre excursiile scurte, 90% au avut destinații interne (pentru excursiile lungi, procentul este de 59%).
Sursa: www.europarl.europa.eu