Potentialul turismului romanesc dezbatut la Muzeul Taranului
Potentialul turismului romanesc dezbatut la Muzeul Taranului
O ampla dezbatere despre turismul romanesc a avut loc pe 15 octombrie 2010 la Muzeul Tranului Roman, in cadrul evenimentului „Arata-ne Romania ta. Organizat de ziarul Adevarul si National Geographic, cu sprijinul ANAT si Paralela 45, evenimentul face parte din campania inceputa in luna septembrie de cele doua publicatii. Scopul conferintei? Turismul romanesc, cu bune si cu rele, asa cum este el perceput din afara, dar si din interior.
Patru expati au fost invitati sa vorbeasca despre potentialul turistic al Romaniei, despre primul lor contact cu tara noastra si despre modul in care acestia percep turismul romanesc si schimbarile care ar trebui implementate in turism: jurnalistul Tom Wilson, insotitorul Geaninei Corondan pe tot parcusul emisiunii „O tura de aventura difuzata de TVR, Rupert Wolf Murray, un cunoscut travel writer, Sebastian Froux, de la evadeazacunoi.ro si Doron Zilberstein, vicepresedinte Tuborg.
„Am venit in Romania pentru prima data in 1986. Am facut autostopul, dar nimeni nu a vrut sa ma ia, a inceput povestea sa Rupert Wolf Murray, un fan împatimit al calatoriilor cu bicicleta. „Voi stati pe un depozit foarte bogat de resurse turistice, sate vechi si locuri minunate, dar promovarea acestora se face prost. Din aceasta cauza nu vin strainii aici, a subliniat Murray. Concluzia acestuia a fost ca turismul poate reprezenta un element cheie pentru economia romaneasca.
Francezul Sebastian Froux a venit in Romania acum 10 ani si crede ca principala hiba a romanilor este ca le lipseste experienta in turism: „Romaniei îi lipseste infrastructura. Tot ce vedem, din punct de vedere turistic, in jurul Bucurestiului si in oras, exista pentru a face bani, nu pentru a te delecta. Este o lipsa de respect pentru natura nu numai in Romania, ci peste tot in lume, a spus acesta transant. A fost adusa in discutie si situatia campingurilor de la noi. „Daca romanii vor vedea cum se face camping in Franta, vor face si aici la fel. Nu este vorba de lipsa de educatie, ci de lipsa experientei, a fost concluzia invitatului.
Jurnalistul si DJ-ul Tom Wilson a ajuns in Romania in 1999. S-a intors in 2000 si s-a mutat definitiv in 2002. O emisiune la TVR l-a facut sa cunoasca frumusetile de aici. „Cati dintre romani stiu oare de Cheile Nerei, care sunt cele mai lungi din Romania, a intrebat acesta. Expatii au amintit la dezbatere si de turismul eco. „Este foarte greu sa ai o vacanta eco in zilele noastre si mi se pare ca green tourism este de viitor in Romania. Sa mergi sa vezi cum fac taranii must si branza in mod traditional, pe asta ar trebui pus accentul, a comentat Tom Wilson.
Concluzia participantilor la dezbaterea Arata-ne Romania ta a fost aceea ca romanii ar trebui sa aiba ochii mai deschisi pentru propria tara, inainte sa caute destinatii indepartate de vizitat. Azi, pentru ca s-a vrut o conturare a imaginii Romaniei, Magda Savuica, cunoscuta pentru proiectul „273 de locuri de vizitat inainte sa emigrezi a vorbit despre destinatiile turistice romanesti pe care merita sa le vizitezi inainte de a pleca din Romania.