Sfârşitul erei turismului în Egipt
Frăția Musulmană, partidul care a câștigat prima rundă a alegerilor parlamentare în luna noiembrie, este hotărâtă sa transforme Egiptul într-o destinație de vacanță în care viciile sunt interzise, anunță Daily Mail. Pentru stațiuni precum Sharm el-Sheikh dezastrul este inevitabil, mai ales pentru o economie egipteană răvășită de anul politic extrem de agitat.
„Turiștii nu au de ce să bea alcool când vin în Egipt, au destul acasă la ei”, consideră Azza al-Jarf, reprezentat important al Frăției Musulmane. „Vin aici să vadă civilizația antică, nu să consume alcool”. Astfel, vacanțele celor dornici să se relaxeze la soare pe coasta egipteană a Mării Roșii sunt la un pas să devină istorie.
O dată cu câștigarea primei runde a alegerilor de la sfârșitul lunii noiembrie, membrii Frației, dar și alte partide precum cel fundamentalist Al-Nour, s-au aflat sub presiunea de a-și defini poziția pe o gamă largă de subiecte inclusiv legea islamică, libertatea personală și turismul. Toate acestea și înlăturarea fostului președinte Hosni Mubarak au lovit dur economia egipteană și au zguduit puternic încrederea investitorilor.
Resuscitarea turismului este vitală pentru a readuce economia la viață, cu atât mai mult cu cât acesta a primit o grea lovitură după atacurile rechinilor în Sharm el-Sheikh la începutul lunii decembrie 2010, care s-au soldat cu moartea unei turiste germane, rănirea gravă a 3 turiști ruși și un ucrainean și închiderea plajelor pentru o săptămână.
Liderul partidului Al-Nour împiedică și el revenirea acestui segment al economiei. Acesta și-a exprimat clar opoziția față de consumul de alcool în Egipt și ținuta „zgârcită” de plajă a occidentalilor. Mai mult de atât, șefii acestor partide vor să interzică împărțirea aceleiași camere de către un bărbat și o femeie, iar în hotelurile egiptene, turiștii să nu consume băuturi alcoolice, femeile trebuie să doarmă singure, nu cu barbați. De asemenea, turiștii ar trebui să înoate îmbrăcați pentru a nu da exemple proaste tinerilor egipteni.
Turismul înseamna 10% din PIB-ul Egiptului, are 3 milioane de angajați și este considerat unul dintre pilonii economiei. Zone importante ale țării, inclusiv coasta Mării Roșii cu impresionantele recife de corali, cu orașe precum Luxor, cu temple antice, sunt exclusiv dependente de turism. Anual, în Egipt ajung în jur de 15 milioane de turiști, iar analiștii spun că cele mai căutate sunt stațiunile de la mare. Peste un milion de britanici au vizitat țara anult trecut, 70% alegând plajele Egiptului.
Se estimează că această țară a obținut venituri de 9 miliarde de doari numai din turism în 2011.