Sondaj IRES: “Vacanţe 2011 – Comportamente şi obiceiuri”
Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat un studiu cu privire la comportamentele și obiceiurile românilor asociate vacanțelor. Studiul a fost realizat în perioada 1-2 iunie 2011, la cererea Asociației Române pentru Evaluare și Strategie (ARES) și a avut ca obiectiv principal identificarea comportamentelor românilor cu privire la vacanțe, cu accent pe vacanțele estivale.
Studiul „Vacanțe 2011 – Comportamente și obiceiuri” arată că, după câțiva ani de criză financiară, românii își reduc aspirațiile în ceea ce privesc vacanțele lor: ar prefera să meargă mai degrabă în România decât în străinătate, scade numărul celor care pleacă în vacanță cu avionul, scade interesul pentru destinații din țări Vest Europene, dar crește interesul pentru litoralul grecesc sau bulgăresc.
66% dintre respondenți nu vor pleca anul acesta în concediu
O treime dintre respondenți (31%) declară că vor pleca în această vară în vacanță, iar 66% spun că nu vor face acest lucru. Bărbații, tinerii între 18 și 35 de ani, cei cu studii superioare și cei care locuiesc în mediul urban sunt categoriile la nivelul cărora se regăsesc procente mai mari de respondenți care declară că vor pleca în vacanță în această vară;
Destinația principală a românilor va fi… România
65% dintre cei care au afirmat că pleacă în această vară în vacanță spun că destinația lor va fi România, câte 4% optează pentru Bulgaria, Spania și Italia. 39% optează pentru o destinație la mare, 31% pentru o zonă de munte, 2% vor merge și la mare și la munte, iar 7% spun că vor vizita un oraș.
Mașina rămâne principalul mijloc de locomoție pentru a ajunge în destinația de vacanță. 63% dintre respondenți spun că vor merge în vacanța de vară cu automobilul. La mare distanță se află autocarul (10%), 7% preferă avionul, iar 18% trenul.
Bugetul alocat vacanțelor va fi mai mic pentru 25% dintre respondenți
Bugetul alocat pentru vacanța din acest an este, din perspectiva celor mai mulți respondenți mai mic (25%) sau cel mult la cel (25%) sau la fel ca cel alocat pentru vacanța de anul trecut. Doar 5% dintre participanții la studiu spun că vor aloca pentru vacanța din acest an un buget mai mare decât cel alocat anul trecut;
Un sfert dintre respondenți nu au fost niciodată pe litoralul românesc
Studiul mai relevă faptul că aproape un sfert dintre respondenți nu au fost niciodată pe litoralul românesc. 17% dintre participanții la studiu au fost ultima dată pe litoral înainte de 1990, 25% între perioada 2001-2009, 15% între 1991-2000. Doar 13% dintre respondenți și-au petrecut vacanța din 2010 pe litoralul Mării Negre.
Peste 70% dintre respondenți și-au petrecut cele mai multe concedii din ultimii 10 ani în România. 15% dintre ei spun că pe cele mai multe le-au petrecut în străinătate, iar 12% în ambele locuri.
Cercetarea a vizat identificarea destinațiilor de vacanță preferate, dar și a celor dezirabile, a duratei concediilor pe care le au românii, dar și a bugetului pe care ei îl alocă pentru vacanța de vară. În plus, studiul evaluează dinamicile comportamentale cu privire la vacanțele estivale înregistrate în raport cu cercetarea similară realizată în iulie 2010 de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES.
Studiul complet îl găsiți aici.